Висшият съдебен съвет (ВСС) да започне процедура по освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, призова Пловдивският адвокатски съвет в позиция до членовете на съвета, адвокатите в страната и съгражданите си, изпратена до медиите (пълния ѝ текст виж тук ).

С нея той се присъединява към призива на Съюза на съдиите за отстраняване на Иван Гешев от поста му, който предстои да бъде обсъден утре от Пленума на ВСС заедно с доклада за върховенството на закона на Европейската комисия.

„Ние считаме, че по отношение на г-н Гешев са налице основанията за освобождаването му от длъжност, предвидени в чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията на Република България, а именно: тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“, пишат членовете на адвокатския съвет в Пловдив. И заявяват, че „многобройните действия и бездействия на г-н Гешев, водещи до нарушение и системно неизпълнение на служебните му задължения, както и накърняващи сериозно престижа на съдебната власт, са добре известни на членовете на Висшия съдебен съвет от редицата публични изяви на главния прокурор, които по-скоро могат да го оприличат като член на определена политическа сила или група, но не и като независим орган на съдебната власт, призван да прилага върховенството на закона в страната“.

В позицията се цитира коментар на германския юрист Кристофер Неринг във връзка с огласените от прокуратурата записи от специални разузнавателни средства, в които се чува гласът на избягалия в Дубай Васил Божков, кой коментира антиправителствените протести. Неринг определи действията на държавното обвинение като „непрофесионални, незаконни, скандални“. „Считаме, че тези определения в най-голяма степен отговарят на дейността на г-н Гешев, след заемането на поста на главен прокурор. С действията си по системно и избирателно публикуване на информация, добита чрез СРС-та, г-н Гешев многократно грубо наруши нормата на чл. 32 от Закона за специалните разузнавателни средства, която предвижда, че „Резултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления и за защита на националната сигурност“, използвайки тази информация, за обслужване на конкретни политически цели и интереси“, пишат адвокатите.

Те заявяват, че са изумени, че за главния прокурор на най-тежко засегнатата от корупция страна в Европейския съюз, приоритет не са борбата с корупцията и огромните злоупотреби при обществените поръчки, а борбата с битовата престъпност.

Адвокатите пишат и че Гешев се е опитал да заблуди депутатите при изслушването му в Народното събрание, „че е просто ръководител с чисто административни функции, който няма отношение и инструменти за въздействие по конкретни наказателни производства, по които отделните прокурори действат самостоятелно и по вътрешно убеждение“. „Тази негова теза категорично се опровергава, както от действащата нормативна уредба в страната, така и от съдържанието на Доклада на Европейската комисия относно ситуацията в областта на върховенството на закона в България, в който ясно се посочва, че главният прокурор може да отмени или измени всяко решение, взето от прокурор, което не е било предмет на съдебен контрол, както и да издава писмени инструкции до останалите прокурори, включително и по отделни дела.  С оглед на това е ясно, че именно г-н Гешев носи отговорност за проявеното бездействие при разследването на изтекли в общественото пространство записи и снимки, касаещи висши представители на изпълнителната и законодателната власт, както и такива, касаещи груби прояви на полицейско насилие срещу справедливо протестиращите граждани и посегателства, извън допустимите от закона граници, по отношение на наши колеги. За тези действия не могат да се държат отговорни единствено подчинените му прокурори, в чиято независимост от фигурата на главния прокурор г-н Гешев безуспешно се опитва да убеди обществеността“, се посочва в позицията.

Тя завършва със следния призив към членовете на Висшия съдебен съвет: „Ваш дълг и отговорност е да осигурите на българските граждани правораздавателната система и правораздаването, които те очакват и заслужават. Първата и изключително важна стъпка в това отношение, е отстраняването на г-н Гешев от поста главен прокурор на Република България. Това ще бъде ясно послание от Ваша страна към обществото и към международната общност, че у нас има воля за налагане на върховенството на закона и правото, за което вече повече от сто дни настояват хиляди наши сънародници и което е единствения път към осигуряване на една достойна перспектива пред страната ни. Това ще бъде ясен сигнал, че органите на съдебната система ще бъдат безкомпромисни с всеки, който руши нейния авторитет“.

Адвокатският съвет в Пловдив заявява, че ако апелът му остане без внимание, ще бъде принуден да обмисли възможностите за ефективни протестни действия на „хилядите български адвокати, които не желаят потъпкването на върховенството на правото и закона в страната ни да продължава“.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
23 октомври 2020 6:54
Гост

Адвокат съм, но тук няма как да се съглася с колегите – първо, Гешев, може да не отбира много от права и т.н., явно професионално увреждане, но – при Божков има очевидно – с две думи – престъпник си е – както и ТИМ, Вълка, Пашата и хиляди незнайни „мутри“, които са се слели с тълпата – но това е временно. Но Гешев не му пука и арестува – с мафиоти не може иначе – те имат пари за хонорар, 50 000 лева вземат канторите за оневиняване, това е проблемът. Замествайки го с някакъв Хелзински вариант на прокурор – просто… Покажи целия коментар »

Петър
Петър
21 октомври 2020 22:53
Гост

Партийните, парламентарно-представящи калинки във ВСС нямат лица, а напротив – безлични изразители на интересите на ОПГ-партиите са от както са се пръкнали!

ЧИЧО СКРУЧ
ЧИЧО СКРУЧ
21 октомври 2020 21:19
Гост

ИМА ТРИ ВИДА БОКЛУЦИ В СВЕТА:
АДВОКАТИ
ЖУРНАЛИСТИ
ЛЕКАРИ-БИСНЕСМЕНИ
!!!
НАЙ-ДОЛНИ, НЕХУМАННИ, АМОРАЛНИ, ЛУКАВИ, МРЪСНИ, ПОДМОЛНИ, МИЗЕРНИ… СА АДВОКАТИТЕ
!!!
ЖУРНАЛИСТИТЕ СА КАТО ЛЕШОЯДИ, ПОМИРИШАТ ЛИ МЪРША И КРЪВ – ЛИГИТЕ ИМ ТЕКАТ, ЧАК ДИРЯ ОСТАВЯТ
!!!
ЛЕКАРИТЕ БИЗНЕСМЕНИ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ГИ КОМЕНТИРАМ, ЗАЩОТО НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ТАКИВА ДУМИ, С КОИТО МОГА ДА ГИ ОПИША, А И Е ПОД НИВОТО МИ ДА КОМЕНТИРАМ ТЕЗИ ЖАЛКИ СЪЩЕСТВА
!!!
НО ЗА ВСИЧКИ ОБЩОТО Е ЕДНО – БОГ Е ВСЕВИЖДАЩ, ВСЕЗНАЕЩ И ОТДАВА ВСЕКИМУ ДЪЛЖИМОТО!!!

Грантаджия
Грантаджия
21 октомври 2020 21:48
Гост

10 лева поне платиха ли ти за тая глупост?

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2020 13:13
Гост

Не се притеснявай и за тях има Господ, и те се разболяват от рак и на тях децата им мрът в катастрофи… Като им се случи нещо подобно някои проглеждат какви боклуци да били. Да им се връща всяко зло което са сторили до девето коляно.

Софийски адвокат
Софийски адвокат
21 октомври 2020 16:22
Гост

Поздравления за колегите от Пловдив за изключително достойната и смела позиция, която споделят мнозинството юристи в България! Ежедневно общувам с юристи на всякакви позиции в София и мога да Ви уверя, че всички са съгласни, че Гешев е срамно петно в българската съдебна система. Мисля, че мнозина биха Ви подкрепили за обща стачка на адвокатите или други по-радикални действия.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
23 октомври 2020 7:01
Гост

Няма да си мръдна пръста да стачкувам, Гешев и на мен не харесва, но това му е професията – нямам данни да е некадърник – откакто се зае с разни Арабаджиеви, Стойкови, Божков и с-ие – стана по-свободно, няма недосегаеми – това е прокурорът, а не кърджалийските времена, където всеки е невинен.

странно...
странно...
21 октомври 2020 15:53
Гост

Драги ми адвокати,Вие на какви се изживявате?!
да не би прокурорите да са взели отношение по избора на ралица негенцова и Висшщия адв. съвет та си позволявате да кадрувате един от тримата големи- Главния прокурор

Някой
Някой
22 октомври 2020 14:37
Гост

„Главен прукорор“, ако не е в началото на изречението, се пише с малка буква – въпрос на правопис, а не на личната ви емоция към
субекта, заемащ позицията.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
23 октомври 2020 7:03
Гост

Съгласен съм – адвокатурата е пародия, аз се срамувам, че съм адвокат, толкова е станала – като едно време – номенклатура.

Не вършат работа за нищо конкретно.

ГОЛЯМ ПОЗОР И ГОЛЕМИ СТРАХЛИВЦИ!
ГОЛЯМ ПОЗОР И ГОЛЕМИ СТРАХЛИВЦИ!
21 октомври 2020 15:50
Гост

ПОЗОР ЗА АС ПЛОВДИВ!
КАК НЕ ВИЕ СРАМ ДА ПУБЛИКУВАТЕ СНИМКА НА СТРАРИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ И ДА СЕ КРИЕТЕ ЗАД ГЪРБА НА КОЛЕГИ,КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ ОСТАВКА НА ГЕШЕВ!ТАКА ЛИ СИ ЛЪЖЕТЕ И КЛИЕНТИТЕ.сРАМ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОЛЕГИЯТА,КОЙТО БОДРО СТЪПВАШЕ В КОХОРТАТА НА ПРЕЗИДЕНТА КОГАТО РАДЕВ ПОСЕТИ ПЛОВДИВ.СРАМ ЗА АДВ.ЛЕВАШКИ КАТО ПРИМАДОНА НА ПАРТИЯТА НА ХРИСТО ИВАНОВ.И ДА НЕ ГИ СПОМЕНАВАМ ПОИМЕННО ОЩЕ!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 16:24
Гост

Ако не Ви е срам застанете с името си и заявете както, че подкрепяте Гешев, така и причините, поради което го подкрепяте.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
23 октомври 2020 7:12
Гост

Първо, съгласен съм, че адвокатите прекаляват и изобщо протестите – според мен целта е постигната – и власт и прокуратура е стресната и си взеха поуки – я тези 50 лева на месец за пенсионерите, я – Гешев спря да влиза в Президентството, стреснаха се. Оттук-нататък – става все едно кой ще е на власт и това безразличие е нормално – стига да върви държавата – все е едно кой ще е на власт. Христо Иванов наистина няма харизма и може да е честен, но – трябва и да има и пламък в каузата си и т.н. Така, че –… Покажи целия коментар »

Симо
Симо
21 октомври 2020 15:39
Гост

Напълно съм съгласен, че информацията е само и единствено за обслужване на конкретни политически цели и интереси.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:44
Гост

Дано колегите от другите градове да се присъединят.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:01
Гост

Уви хората няма да бъдат задоволени и този елемент ще си остане главен прокурор. Като нищо после да иска и още един мандат

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:01
Гост

Обвинител номер едно друг път. Да видим колко знаковеи бизнесмени и актуални политици ще влязат в затвора в дръжава, в която се знае, че корупцията на е хипер високо ниво!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:45
Гост

Чакай! Той се занимава със съвсем различни неща и явно не може да си прецени приоритетите.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:00
Гост

ГЕШЕВ – ПОЗОР!
ОСТАВКА И ЗАТВОР!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:46
Гост

А дано, ама надали.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:00
Гост

Няма да го махнат. Н2яма да смеят. Иначе е ясно, че е се дескридитиал преди мноооого време

Тошков
Тошков
21 октомври 2020 13:59
Гост

Писна ми, мине се не мине и Гешев го дават как се плюнчи в някое село!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:46
Гост

Той толкова си може завалията.

Ян Богосян
Ян Богосян
21 октомври 2020 13:59
Гост

Това недуразумение не знам до кога ще седи главен прокурор. Лошото е, че той си е втълпил, че е много читав, ама народа е платен и не го иска или се подлъгва по платени провокатори. Той няма връзка с реланоста тоя човек

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:58
Гост

Мани какви адвокати и какви колеги са се събирали и какви оставки искат. Важното е, че НАРОДА иска оставката му!

Факт
Факт
21 октомври 2020 14:47
Гост

Да, но кой чува народа? И колко дни вече продължават протестите?

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:58
Гост

Ясно е, че докато ГЕРБ е на власт няма да махнат Гешев. А той на свой ред ще се излага, като кифладжия, ма ще говори какъв голям патриот е. Сякаш за кмет ще го избираме

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:57
Гост

И хората призовават да се освободи Иван Гешев. Ама явно Иван Гешев има гърба на Бойко Борисов

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:48
Гост

Всички властимащи имат неговия гръб. Той управлява де факто.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:57
Гост

Браво!!!!