Съдийската и Прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет отложиха конкурсите за младши съдии, прокурори и следователи. Бе отложен и този за първоначално назначаване в Софийския градски съд и в Окръжен съд-Враца. Наред с това засега няма да се провеждат и изслушвания на желаещи да станат административни ръководители.

Кандидатите за младши съдии са 775, за младши прокурори – 955 и за младши следователи – 813. Те трябваше да държат писмен изпит съответно на 4, 11 и 25 април в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Но заради въвеждането на извънредното положение, изпитите бяха отложени, а за допълнителните дати ще има отделни решения на двете колегии.

„Нямаме възможност да го проведем този конкурс – не само защото нямаме разрешение от ректора на СУ, но и защото не е редно“, обясни Красимир Шекерджиев на заседанието на СК на ВСС.

След като Прокурорската колегия отложи писмения изпит за младшите магистрати, Огнян Дамянов заяви, че е получил запитване защо няма да се проведе този за младшите следователи, при положение че е насрочен за след срока на извънредното положение – за 25 април.

Дамянов обясни, че с решението днес се спира дейността на конкурсната комисия и на всички технически действия, които трябва да бъдат извършени от администрацията на ВСС по него. „Няма техническа възможност да бъде организиран писменият изпит на 25 април, поради което той не може да бъде проведен. И ще има нова дата“, посочи Дамянов.

Същевременно пък Съдийската колегия отложи и писмените изпити във външния конкурс за Гражданското отделение на СГС и Наказателното отделение в ОС-Враца. В първия случай кандидатите са 19, а във втория – 14.

Отложени бяха и изслушванията на кандидатите за председатели на съдилища и ръководители на прокуратури, които бяха насрочени до 13 април.

Председатели тълкуват различно забраната на СК за ограничен достъп до съдилищата

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков сигнализира за случаи, в които шефове на районни съдилища ограничават достъпа до сградата на съдии по вписванията и на държавни съдебни изпълнители.

„Трябва ясно да кажем на председателите на районни съдилища да не затварят службите по вписвания, което е в противоречие на нашата заповед от вчера. Те следва да изготвят графици и да организират дейността в службата на вписвания и ДСИ, но нека не четат буквоядски този текст. Тях ги назначава министерството на правосъдието, но те са част от районния съд, там осъществяват дейността си. Има оплаквания за такива действия, председателите на районни съдилища да не превишават правомощията си“, посочи Чолаков.

И категорично заяви, че не трябва и не може да се затварят службите по вписванията и държавното съдебно изпълнение.

Освен трябва да се каже ясно, продължи той, че там, където е предвидено да има фронт офис, ще се приемат всички документи за изповядани сделки и те ще се обработват от служители и съдии по вписванията.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов добави, че съдебните сгради се охраняват от Главна дирекция „Охрана“, която е към правосъдното министерство и председателите на съдилища не могат да ѝ заповядват. Но ако от ГДО решат по своя преценка да пускат хора, извън заповедта на Съдийската колегия, тогава мерките няма да имат нужния ефект.

Заради това кадровиците решиха да я изпратят на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Наред с това обаче те я и разшириха (първоначалния ѝ вариант виж тук), като сред делата, които по изключение ще се гледат по време на извънредното положение, бяха добавени и тези по чл. 72, 73 и 159а НПК, както и по Закона за електронните съобщения.

В списъка с изключенията бяха включени и производствата по чл. 19, ал. 6 във вр. с ал. 5 от Закона за Търговския регистър във вр. с чл. 536 от ГПК.

Красимир Шекерджиев призова големите правно-информационни системи да дадат възможност на съдиите да ги използват от домовете си, след като вчера им беше казано да работят от там.

Същевременно колегията отложи и всички насрочени дисциплинарни производства – срещу Андон Миталов от спецсъда, Александър Станчев от РС-Русе и Миглена Недева и Боряна Бороджиева от АССГ.

Освен всичко друго, колегията определи временни ръководители на осем съдилища и пенсионира трима съдии. Сред тях е Нина Докторова от Върховния административен съд, която беше отличена с „личен почетен знак златен – първа степен“ и 1000 лева.

Атанаска Дишева заяви, че е работила дълго време с нея. „Нина Докторова е много добър съдия и като професионална подготовка, и като качество на съдебните актове. Тя е пример за подражание. Посреща с готовност колегите, за да обсъдят казус и да даде съдействие във всяка насока. Пожелавам ѝ ползотворно използване на тази дълга отпуска“, каза Дишева.

Георги Чолаков на свой ред заяви, че това е един от най-тежките му моменти – когато се налага да бъдат пенсионирани толкова качествени съдии.

Пленумът няма да заседава до 13 април

Пленумът на Висшия съдебен съвет няма да заседава до 13 април, докогато засега е обявено извънредното положение. Това решиха днес кадровиците на извънредно заседание.

През това време ВСС упълномощи Комисията по бюджет и финанси да извършва необходимите плащания към съдилищата и прокуратурите, както и да отговоря за взаимоотношения с други държавни институции по финансови въпроси.

През този период няма да бъдат обявявани обществени поръчки, защото няма спешни случаи, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Същевременно Комисията за управление на собствеността е упълномощена да упражнява правомощията си – да отговаря за сградите и инвестиционната политика.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
H..=
H..=
16 март 2020 17:59
Гост

Съдилищата закрихте и излязохте в заслужена почивка. Прокуратурите, следствени служби, полиция, специални служби, данъчни, митници и прочие репресивен апарат работи…

Wioleta
Wioleta
16 март 2020 13:26
Гост

Панов иначе се изказва авторитетно. Обаче и той взе мерки доста късно. Нищо не му пречеше да направят дежурни състави във ВКС.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 13:22
Гост

Тези пък нямали разрешение от ректора на СУ. Дори Герджиков да им беше разрешил, как ще събират толкова много хора на едно място?

Филип
Филип
16 март 2020 13:23
Гост

Някой май си пише колкото да не заспи. Разрешението беше поискано още преди да се обяви извънредното положение.

Любител
Любител
16 март 2020 12:43
Гост

Взеха вчера едно решение за разширени мерки, от Районен съд София днес издадоха нова заповед, в която на практика приеха всички мерки. Софийски градски съд обаче стои със заповедта от 10.3.2020, където мерките са доста по леки. редно е всичко да се унифицира, за да няма проблеми. Иначе, ако се осланяме на Решението на ВСС, в съдебните сгради нямат място дори съдиите с изключение на дежурните. Съобразно заповедта на СГС не е така.

Симеонов
Симеонов
16 март 2020 12:32
Гост

Важно е, че са си създали организация. А и плащанията към съдилищата и прокуратурите няма да бъдат спрени

Бойчо Огнянов
Бойчо Огнянов
16 март 2020 12:01
Гост

А какво стана с конкурсите за младши магистрати? От там мълчание, пърдят и се ослушват ми се струва …

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 11:57
Гост

Абсолютно разумно решение.

Стамат И Стаматка
Стамат И Стаматка
16 март 2020 11:52
Гост

Късмет. Ще ни е нужен. Ситуацията е извънредна и всички се притесняваме, но трябва да имаме кураж. Хората са оцелели и във войни.

Клементина
Клементина
16 март 2020 11:51
Гост

Успех на медиците ни. Те са най-потърпевчи от всички. Не е трудно да останем по домовете си за няколко дни. Или дори няколко седмици. ама не знам как ще спрат хората по Великден. Те си искат да си пътуват и това си е. Да затворят направо градовете, защото ще пламнем още повече

Владиславова
Владиславова
16 март 2020 11:50
Гост

Подкрепям мерките да не се струпват на едно място много хора. И нека отното в 21 часа да подкрепим медиците на първа линия с аплодисменти.

Петров
Петров
16 март 2020 11:58
Гост

Браво на хората! Много добре знаят на какъв риск се излагат.

Владислав Е
Владислав Е
16 март 2020 11:49
Гост

Категорично подкрепям правителството. Съмнявам се до 13.04 всичко да е приключило. Все още кацат самолети от тук и там.

Стоименова
Стоименова
16 март 2020 11:50
Гост

Да, вчера казнаха поне 7 самолета на летището. Видях ги как прелитат. Някой бяха на нискотарифните компании. Не знам вътре изобщо има ли пътници. Определено мисля, че трябва да спрат да летят за да се ограничи инфекцията.

Керкеде
Керкеде
16 март 2020 11:48
Гост

Управляващите ще пострадат от годините ниско образование, което работеше в тяхна полза. Глупав народ се управлява лесно. Но глупав народ се контролира трудно при подобни кризистни ситуации.

Стилянова
Стилянова
16 март 2020 11:47
Гост

Може и повече да не заседава. Особено щом още има хора, които смятат, че положението не е трагично и си щъкат по улиците

Величкова
Величкова
16 март 2020 11:46
Гост

Добри мерки от правителството. Дано ни се размине от по-голяма епидемия.

Миризчиев
Миризчиев
16 март 2020 11:46
Гост

Няма да се обявяват обществени поръчки. Нормално. Не е сега времето.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 13:27
Гост

Ще изкарат някой и друг месец без тях. Важното е да се ограничи заразата.