Сериозно ограничение на достъпа до съдилищата в цялата страна до 13 април въведе на извънредно заседание днес Съдийската колегия. Решението е заради обявеното извънредно положение в България заради коронавируса и след среща главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който е обяснил сериозността на ситуацията.

До 13 април ще се гледат по изключение:

Наказателни дела по следните текстове от Наказателно-процесуалния кодекс: чл. 64, 65, 66, 67, 69, 70, 270, разпити пред съдия на обвиняеми и свидетели, чл. 427, процесуални действия по чл. 146, 158, 161, 164 и 165. Ще се гледат и делата по раздел Втори от Закона за здравето, искания по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, за признаване на съдебни актове за налагане на съдебни актове и мерки, искания по Указа за борба с дребното хулиганство, дела по чл 355 НК, дела, образувани по искания по ЗСРС.

Граждански и търговски дела: за упражняване на родителски права само за привременни мерки, заповед за незабавна защита от домашно насилие, нейното изменение или отхвърляне, дела за теглене от детски влог, обезпечения по висящ и бъдещ иск и за обезпечаване на доказателства.

Административни дела: по чл. 60 и чл. 166 АПК, чл. 75 и чл. 157 ДОПК, по чл. 72 от Закона за МВР, а също така и на допускане на обезпечение по бъдещ и висящ иск.

До 13 април се преустановява връчването на призовки, съдебни книжа и съобщения, а уведомяването на страните по делата, които ще се разглеждат, ще се извършва по телефона или по електронен път.

Всички останали дела трябва да се отсрочат за след 13 април, но до началото на съдебната ваканция, която започва на 15 юли.

Ако извънредното положение бъде продължено, Съдийската колегия ще се произнесе допълнително.

До 13 април няма да се образуват дела, с изключение на посочените по-горе, а подаването на всякакви документи ще става по пощата или по електронен път. Справки по дела ще се правят само по телефона или по имейла. Свидетелства за съдимост също ще се издават само електронен път, с изключение на служебно издаваните справки за съдимост.

Всеки председател на съд трябва да създаде организация за обезпечаване на работата на съдилищата, като да изготви график на делата и на съдиите, служителите, държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията, които ще дежурят. Всеки съд в страната трябва да публикува на сайта си информация за организацията, която е въвел по повод извънредното положение.

Ръководителите трябва да организират административните услуги на принципа на едно гише, което да е максимално близо до входа и непрекъснато да бъде дезинфекцирано.

Същото важи и за съдебните зали – всеки председател трябва да определи само една такава, която да се използва, да е близо до входа и да бъдат предприети всички мерки за ограничение на инфекцията.

Всякакъв достъп до съдебните сгради на граждани, страни по дела, вещи лица, преводачи, адвокати и всички други се забранява, освен ако не са призовани за конкретните дела-изключения.

На всички останали магистрати и служители се забранява достъпът до сградите. През това време те трябва да изпишат делата, обявени за решаване.

Изготвените актове се предават като се вписват в срочните книги след отпадане на извънредното положение. А председателите трябва да отбелязват в справки свършената от съдиите работа – като брой написани акта.

„Това не е неочаквана ваканция, а мерки, които сме длъжни да предприемем. Работата продължава, но дистанционно“, заключи председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Малко по-късно тази вечер от Върховния касационен съд съобщиха, че отлагат всички дела, насрочени в открито съдебно заседание за периода от 16 март до 13 април. Страните ще бъдат допълнително уведомени за новите дати.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Произвол
Произвол
16 март 2020 17:56
Гост

Съдилищата ги закрихте, но пък полицията, службите, прокуратурите, следствието работят. Странно…

Началото
Началото
16 март 2020 17:44
Гост

Началото на закриване на съдебната система, респ. на съдебната власт. ВСС вие сте позор.

Питагор
Питагор
16 март 2020 17:43
Гост

да преустановяваш държавна власт чрез десезиране на съдилищата, които единствено могат да осъществяват контрол на функциониращата изпълнителна власт, при условия на обявено извънредно положение, считам не просто за незаконосъобразно, но и за изключително опасно, представляващо реален разпад на държавността и отворена врата към произвол

teach
teach
16 март 2020 15:16
Гост

За конкурсите на младшите имаше инфо преди няколко дни още. Водят се разговори със СУ, за кога може да се осигурят зали, защото те бяха спрели занятията още преди това, а и нали първо ограничиха мероприятията с над 250 човека. Още тогава го казаха. Със сигурност се отлогат и ще се разбере кога, засега не се знае.

ДОБАВЕТЕ И ДЕЕЛАТА ЗА 24 ЧАСОВО МИЛИЦИОНЕРСКО ЗАДЪ
ДОБАВЕТЕ И ДЕЕЛАТА ЗА 24 ЧАСОВО МИЛИЦИОНЕРСКО ЗАДЪ
16 март 2020 6:34
Гост

Сред делата да се прибавят и тези, които са срещу милиционерско задържане по ЗМВР. В момента милицията се е разпищолила, крещят , викат на граждани по опашки пред магазини и на улицата(с или без повод), милиционите действат анонимно-зад маски, в нарушение на чл 151 ЗМВр не се легитимират. Редно е нарастващия брой задържания да бъде с приоритет проанализцирано от дежурни съдсебни състави. Защо задържанията по ЗМВР не са сред делата ,които се гледат? Това позволява произволът да става и по-масов. Ако трябва-тези дела ги гледайте зад защитнии стъкла и с противогази, но спазете Конституцияята-тези делат се гедат незабавно(чл 30 ал… Покажи целия коментар »

Петя
Петя
15 март 2020 23:08
Гост

Що се отнася до трудовото възнаграждение на магистратите и съдебните служители през визирания период – налице е престой не по вина на работника или служителя, поради което е налице хипотезата на чл. 267, ал.1 от КТ. (. 267. (Изм. – ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) За времето на престой не по вина на работника или служителя той има право на брутното трудово възнаграждение.“

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 6:39
Гост

Магистратите(които не са никакви магистрати-провери какво значи думата магистрат) досега казваха,че са над някакъв си кодекс на труда. Кодексът бил за плебсът, за тях имало специални правила. Извънредната ситуация налага редукция на заплатите в съдебната система, и спестеното да се насочи към инфекциозните клиники, спешните отделения, и безработни лица без заплати-поради тоталното спиране на работа начастния сектор. Няма вариант да продължант несметните заплати в съдебната система,, докато хората гладуват без заплати,, защото са в частния сектор. В добавка-щовм няма заседания ,няма нужда и от пари зда дрехи, парите за дрехи трябва да бъдат върнати в бюджета, и раздадени на медицинските… Покажи целия коментар »

въпрос
въпрос
15 март 2020 21:10
Гост

Значи ли това, че Жанина Начева ще си напише Джок Полфрийман

234
234
15 март 2020 21:16
Гост

Той пък е най-малко спешен, нали е свободен.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 21:16
Гост

Да бе, да. За нея ще си бъде ваканция, хич не й дреме

Кл. К.
Кл. К.
15 март 2020 21:09
Гост

То, ако е до изписването, май ще се слее с лятната ваканция.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 21:06
Гост

То на практика си е ваканция. Да ги видим сега какво ще изпишат.

Питагор
Питагор
15 март 2020 21:05
Гост

А заплатата ще върви ли?

възмутен
възмутен
15 март 2020 21:08
Гост

Ще върви я 🙂 Ама нишо не казаха за служителите, ние както винаги сме последна грижа на ВСС

Петя
Петя
15 март 2020 23:03
Гост

Вижте в сайта на ВСС. ЗАБРАНЯВА СЕ достъпът на магистрати, държавни съдебни изпълнители, съдии по вписвания и съдебни служители в съдебните сгради, с изключение на ангажираните по дежурства съобразно графика за работа, изготвен от административните ръководители на органите на съдебна власт.

123
123
15 март 2020 21:04
Гост

Браво, така трябва!

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 21:03
Гост

Можеше още в петък да го направят. Сега дали ще го видят съдилищата

Pepi
Pepi
15 март 2020 20:50
Гост

Какво стана с конкурсите за младши магистрати, воже ли толкова време да не кажете нищо…

Hristova
Hristova
15 март 2020 21:08
Гост

Не е сега времето.

Анонимен
Анонимен
15 март 2020 21:48
Гост

Как да не е,те са насрочени за след по-малко от двадесет дни!