Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на практика няма да се върне на работа в Специализираната прокуратура, тъй като вече е назначен за генерален консул във Валенсия.

Това е решил Министерският съвет на закрито заседание в петък (пълният текст на решението). С него правителството е освободило досегашния консул Цветелин Цолов и е назначило на негово място Георгиев.

Генералният консул във Валенсия има окръг, който обхваща автономните области Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.

Предложението за Георгиев е било внесено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. За разлика от посланическите назначения, то не изисква санкция от президента. Георгиев е определен за консул заради изключително добрите си контакти с испанските правоохранителни органи.

„Работата в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, а Георгиев владее и испански език“, са отговорили от Министерството на външните работи за БНР. От отговора става ясно още, че настоящият консул във Валенсия Цветелин Цолов ще поеме новооткритото консулство на България в Барселона.

Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на КПКОНПИ на 31 юли в резултат на скандала „Апартаментгейт“, в който беше замесен и той покрай тризонета си в столичния кв. „Гео Милев“ и построените барбекю и сауна на тераса, която по документи е обща част, а всъщност може да ползва само той.

След като Народното събрание прие оставката му, Пламен Георгиев излезе със специално обръщение към медиите. В него той заяви, че проверката на НАП е показала, че не е извършил закононарушения и добави, че напуска антикорупционната комисия, защото не може да позволи „една „тераса“, хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания“ да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ.

След това Георгиев обясни, че се връща в прокуратурата. „Разбира се, ако има нужда от мен някъде другаде, съм готов да помогна“, допълни Георгиев. Четири дни преди да бъде назначен за консул, Георгиев беше възстановен от Висшия съдебен съвет като редови прокурор в Специализираната прокуратура.

Преди дни пък районната администрация на община Слатина излезе с окончателно решение, че навесите на терасата на Георгиев са незаконни и трябва да бъдат премахнати. Заповедта за събарянето им е подготвена и трябва да бъде връчена на Георгиев на 19 август, а след това той може да я обжалва.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
въпрос
въпрос
16 август 2019 7:10
Гост

А българския консул в Солун, ходил ли е на конкурс?

въпрос
въпрос
16 август 2019 7:15
Гост

И какво образование има българския консул в Солун? Неговото образование вероятно е подходящо да е консул?

Анонимен
Анонимен
15 август 2019 6:07
Гост

Ами той като е толкова зает и ценен за държавата, кой *бе жена му?

Координатор
Координатор
14 август 2019 16:58
Гост

Добре е, че господин Георгиев владее чужди езици. Не че испанският е много труден. Интересното е обаче дали ще се справи с координацията с местните служби.

Вещ
Вещ
14 август 2019 16:25
Гост

Борисов, четеш ли коментарите тук?
Виждаш ли мненията и масовото одобрение за тях?!
Всъщност какво ли питам?
Някога при бай Тошо имаше т.нар. номенклатура. Сега е същото, само дето имаме компютри и мобилни телефони.

Ленторез
Ленторез
14 август 2019 17:01
Гост

Дреме му на Боко за хората. Да върви там прокарването на магистрали и рязането на ленти.

ВСС
ВСС
14 август 2019 15:43
Гост

Не му се работи на тръстиката като редови прокурор .Присъщо за всеки който е бил началник.Присъединете се към дискусията…

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 15:29
Гост

Личи си колко „независим“ е бил в КПКОНПИ, след като партията се отплаща. Защо не кажат кой го е предложил, кога и с кого е обсъдена кандидатурата..? Отново всичко се случва натъмно.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 15:16
Гост

Явно е било заради обезщетението по ЗСВ. Дипломацията явно е на „ниво“, щом има такъм виден дипломат, но откъм добрата страна е, че поне прокуратурата се отърва от такъв „прокурор“

Справедливо
Справедливо
14 август 2019 15:16
Гост

МС всъщност така го наказва, защото в Испания сега е адска жега. Той ще се пече, вари, поти и ще се превъзпита.

Мигел
Мигел
14 август 2019 16:21
Гост

Тежък е животът. Около барбекюто на терасата.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 14:25
Гост

Срам и позор! И защо беше целият цирк с връщането му в прокуратурата и извънредното свикване на ВСС? Това е наградата за нагло и незаконно поведение, евала.

Постановка
Постановка
14 август 2019 15:19
Гост

Поредният прах в очите на хората.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 14:21
Гост

Честито! На Генералното консулство на Република България във Валенсия.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 14:19
Гост

Господин Георгиев, никъде няма нужда точно от такъв като вас>

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 14:17
Гост

Този пак намаза. Сега сигурно ще си построи тераса и във Валенсия.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 14:18
Гост

Чакай малко. Първо трябва да си закупи тризонет 🙂