Бившият вече шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев беше възстановен на работа в Специализираната прокуратура. Това стана на извънредно заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес.

Точката бе докладвана от председателката на Комисията за атестирането и конкурсите към ПК на ВСС Даниела Машева. Тя обяви, че Георгиев се възстановява на работа в спецпрокуратура от 1 август и не е необходимо разкриването на щат за него, тъй като има свободни такива.

Решението беше взето единодушно и без дебат.

Пламен Георгиев подаде оставка като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) на 31 юли. Тя дойде в резултат на скандала „Апартаментгейт“, в който беше замесен и той.

Прокуратурата започна проверка преди 3 месеца за това как Георгиев е купил тризонет в столичния кв. „Гео Милев“ и той излезе в отпуск, а междувременно се появиха и кадри с обширната му тераса с барбекю и сауна, за която шефът на КПКОНПИ обясняваше, че е обща част, макар достъп до нея да има само той.

След това строителният контрол на район „Слатина“ издаде акт за събаряне на барбекюто на терасата, защото строежът е извършен без издадени строителни книжа. Пламен Георгиев обжалва акта и на 12 юни директорът на строителния контрол на Столичната община Влади Калинов я обезсили със своя заповед. Заради това пък Калинов беше принуден да подаде оставка.

Междувременно, в разгара на скандала с апартаментите и след като Георгиев беше излязъл в отпуск, премиерът Бойко Борисов беше призовал всички замесени да си подадат оставките. Точно тогава от ГЕРБ и ДПС предложиха изменения в антикорупционния закон, според които за бъдещия председател КПКОНПИ не е задължително да има юридическо образование.

След като Народното събрание прие оставката му, Пламен Георгиев излезе със специално обръщение към медиите. В него той заяви, че проверката на НАП показала, че не е извършил закононарушения. И добави, че напуска антикорупционната комисия, защото не може да позволи „една „тераса“, хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания“ да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 август 2019 11:13
Гост

Като видиш как се случват нещата и ти става ясно, че някой го е наредил отгоре – подава се молба на 31.07., насрочва се извънредно заседание по време на ваканцията с единствена точка на 05.08., открива се заседанието в 11:02ч., всички гласуват единодушно и се закрива в 11:05ч. Само се чудя дали по молба на един обикновен, редови прокурор щяха да са толкова експедитивни.

Позитивно
Позитивно
05 август 2019 14:50
Гост

Значи този чист като момина сълза приятел ще продължи да бори корупцията по високите етажи, но вече като спецпрокурор. Ура!

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 22:31
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 11:49
Гост

И този човек ще работи като обвинител. Пази, Боже!

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 11:44
Гост

Не зная дали терасата му е хиперболизирана, но заради него Влади Калинов изгоря.

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 15:42
Гост

kato e typ shte izgori

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 22:34
Гост

Тъп, остър, натиснали са го.

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 11:31
Гост

А защо тогава Цецка Цачева напусна министерския пост и беше заличена от всякъде? При нея положението беше доста по-чисто, отколкото при този наглец.

Човек
Човек
05 август 2019 11:29
Гост

Не е морално, не е справедливо, нищо че е напълно законно.

Виктор
Виктор
05 август 2019 11:29
Гост

Ама той на 1-ви и 2-ри август на работа ли е бил? Сакън да не му се прекъсне трудовия стаж!!!

адвокат
адвокат
05 август 2019 14:27
Гост

Положението на никого от шайката на боко-тиквата и нейните поделения не е чисто, дори само защото подкрепят онези на които положението явно не е чисто; не е чисто, защото нямат доблестта да кажат, че царя (султана) е гол и да напуснат шайката.
А що се отнася до човека с терасата, хак да ни бъде, след като се надяваме да защитава държавните интереси, нашите интереси. Същия, който от екрана се опитва да направи всички на глупаци; същия, който пита кой ми сра в гащите.