Прокуратурата е осъдена да плати 50 000 лева обезщетение на Димитринка Атанасова, която беше задочно обвиняема 15 години и оправдана за емблематичното убийство на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Това постанови окончателно Върховният касационен съд (ВКС), като увеличи с 40 000 лева обезщетението за претърпените от Атанасова морални вреди от процеса, показа проверка на „Лекс“. Тя заведе иск от 480 000 лева срещу прокуратурата, но първите две инстанции ѝ присъдиха едва 10 000 лева.

Делото за убийството на Георгиева се проточи 15 години и стана един от най-показателните примери за бавното правосъдие в България, а истината около зверското престъпление така и не беше разкрита. Адвокатката беше убита на 28 февруари 2000 г., а съдебната сага започна след още 5 години заради проточилото се разследване. Подсъдими за убийството бяха Димитринка Атанасова, тогавашният ѝ съпруг Пламен Калайджиев и Орлин Аврамов. Според обвинението Атанасова нанесла девет удара в главата на Надежда Георгиева с домакински сатър, докато Аврамов и Калайджиев притискали адвокатката на фотьойл.

Атанасова не беше арестувана, защото напусна България още през 2000 г. и заживя във Великобритания, като не се върна до края на делото, а тамошните власти отказаха да я екстрадират. На 9 октомври 2012 г. делото приключи на първа инстанция, като съдия Владимир Астарджиев от СГС записа в мотивите си, че изходът от делото е бил предизвестен заради „пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението“. След това тримата подсъдими бяха оправдани и от следващите две инстанции, като делото приключи окончателно през 2015 г.

В исковата си молба срещу прокуратурата Атанасова писа, че след като се установила в Лондон през 2000 г., била задържана и поставена под домашен арест до 2008 г. През годините, в които делото било висящо, тя живяла в стрес и ужас, разпаднало се семейството ѝ, не могла да присъства на погребението на баща си, а след оправдаването се разболяла тежко. Бившият ѝ съпруг Пламен Калайджиев, който вече осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 30 000 лева заради обвинението в убийство, също е дал показания. Той обаче не е виждал Атанасова от 2000 г. и говорели само по телефона, тъй като тя имала проблеми с документите и затова не можела да се върне в България. Калайджиев казва, че бившата му съпруга заболяла тежко още в началото на делото и в момента е в инвалидна количка.

Първите две инстанции бяха категорични, че не прокуратурата е виновна, че Атанасова е заминала за Англия и е отказала да се върне, макар и под предлог, че се страхувала за живота си.

По делото е прието и заключение на съдебно-психиатрична експертиза, според която Атанасова е отключила посттравматично разстройство в отговор на силен психически стрес, като оплакванията ѝ са продължили много дълго и вероятността за пълно възстановяване е минимална. Отключено било и друго тежко заболяване, което допълнително усложнило състоянието ѝ.

Според ВКС обаче Софийският апелативен съд не е отчел точното значение на всички обстоятелства, обуславящи размера на справедливото обезщетение. Върховните съдии Борислав Белазелков (председател), Димитър Димитров (докладчик) и Борис Илиев напомнят, че Атанасова е била обвинена за убийство, за което се предвижда и доживотен затвор без замяна, делото е продължило 14 години, като е получило широка медийна разгласа и се е отразило значително на личния ѝ живот.

„Обстоятелството, че по време на наказателното производство Атанасова се е намирала извън страната, като не се е завърнала при повдигането на обвинението не е основание да се приеме, че обезщетението трябва да се определи в по-нисък размер. В този случай тя не е била задължена да се завърне в страната, а обстоятелството, че искането за екстрадицията ѝ е било оставено без уважение не може да бъде вменено в нейна вина. В производството по екстрадиция Атанасова е упражнила правото си на защита, а актът, с който екстрадицията е отказана установява неоснователността на искането за такава“, пише в решението си ВКС и стига до извод, че справедливото обезщетение за Атанасова е 50 000 лева.

В началото на разследването на убийството на ямболската адвокатка, обвиняем като помагач на тримата заподозрени беше и прокурорът Николай Колев, защото ги бил съветвал как да го извършат. По онова време обаче обвиненията срещу Колев валят едно след друго и отпадат едва след като заповедта за уволнението му е отменена, тъй като се ползва с имунитет за наказателно преследване. През декември 2002 г. обаче той беше разстрелян пред дома си с 8 куршума, а извършителите така и не бяха открити. Наскоро семейството на Николай Колев също осъди прокуратурата заради понесени от тях неимуществени вреди от това, че е бил обвиняем по делото за убийството на Надежда Георгиева.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 май 2020 9:49
Гост

А селянина с каскета назначава Филчев за съветник… краставите магарета през 9 планини се надушват

Анонимен
Анонимен
24 май 2020 15:55
Гост

Прокуратурата са лайнари.Заслужавст си осъждането.

Анонимен
Анонимен
28 май 2020 10:34
Гост

Вие сериозно ли? Замислете се, всъщност кой е осъденият и кой ще плати сметката. Защото прокуратурата е елемент на обществения договор, по който Вие сте страна, лично.

Лекуващ психиатър
Лекуващ психиатър
24 май 2020 10:19
Гост

В делото по екстрадицията английския съд изрично подчерта съпричастността на тогавашния главен прокурор Никола Филчев към убийството.

Анонимен
Анонимен
24 май 2020 9:58
Гост

Имаше един човек, който почина пред кабинета на Борис Велчев… Той можеше и да обърне делото, но…

Вътрешен
Вътрешен
24 май 2020 9:56
Гост

За всички е ясно, че тази жена не е физическата убийца, съвсем друга е историята.

Fredy
Fredy
24 май 2020 9:59
Гост

Каква история? Тук е плод и зеленчук

Z.Z
Z.Z
24 май 2020 9:56
Гост

Може пък да дойде сега да си прибере печалбата.

12345
12345
24 май 2020 9:55
Гост

пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението – това говори повече от всеки коментар

Никой
Никой
24 май 2020 9:54
Гост

Аман, бе, от тези брадати дела и случаи, докога ще се влачат!?

Pesho
Pesho
24 май 2020 9:53
Гост

А кака Цецка Меджидиева защо спи, може яко да одруса кого ли не, все още.

никфилч
никфилч
24 май 2020 9:52
Гост

Чудя се дали тази жена може да бъде наречена бегълка от ПРАВОСЪДИЕТО. За какво правосъдие става дума щом по делото го няма НФ

999
999
24 май 2020 9:50
Гост

Ехее, усмивки от старите ленти. Това дело е нещо като Козият рог в киното.

Анонимен
Анонимен
24 май 2020 9:46
Гост

Поредният гръмък провал. И никой за нищо не отговаря.

Анонимен
Анонимен
24 май 2020 9:49
Гост

Напротив, един от заподозрените влезе съвсем наскоро в един много важен съвет.

Анонимен
Анонимен
24 май 2020 10:05
Гост

Хаха 🙂