Димитринка Атанасова трябва да получи 10 000 лева обезщетение за незаконното обвинение в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Това е постановил състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Асен Воденичаров по делото, което Атанасова е завела срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, научи „Лекс“.

Делото за убийството на Георгиева се проточи 15 години, стана един от най-показателните примери за бавното правосъдие в България, а истината около зверското престъпление така и не беше разкрита. Адвокатката беше убита на 28 февруари 2000 г., а съдебната сага започна след още 5 години заради проточилото се разследване. Подсъдими за убийството бяха Димитринка Атанасова, тогавашният ѝ съпруг Пламен Калайджиев и Орлин Аврамов. Според обвинението Атанасова нанесла девет удара в главата на Надежда Георгиева с домакински сатър, докато Аврамов и Калайджиев притискали адвокатката на фотьойл.

Атанасова не беше арестувана, защото напусна България и заживя във Великобритания, като не се върна до края на делото, а тамошните власти отказаха да я екстрадират. На 9 октомври 2012 г. делото приключи на първа инстанция, като съдия Владимир Астарджиев от СГС записа в мотивите си, че изходът от делото е бил предизвестен заради „пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението“. След това тримата подсъдими бяха оправдани и от следващите две инстанции.

Сега Атанасова е поискала прокуратурата да бъде осъдена да ѝ плати обезщетение от 480 000 лева за незаконното обвинение. В исковата си молба до съда тя пише, че след като се установила в Лондон през 2000 г., била задържана и поставена под домашен арест до 2008 г. През 15-те години, в които делото било висящо, тя живяла в стрес и ужас, разпаднало се семейството ѝ, не могла да присъства на погребението на баща си, а след оправдаването се разболяла тежко. Бившият ѝ съпруг Пламен Калайджиев, който вече осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 30 000 лева заради обвинението в убийство, също е дал показания. Той обаче не е виждал Атанасова от 2000 г. и говорели само по телефона, тъй като тя имала проблеми с документите и затова не можела да се върне в България. Калайджиев казва, че бившата му съпруга заболяла тежко още в началото на делото и в момента е в инвалидна количка.

В решението си съдия Воденичаров обаче казва, че никой не е принуждавал Атанасова да напуска страната и то още преди да ѝ бъде повдигнато обвинение.

„Ответникът не следва да носи отговорност за личните действия на ищцата, която сама не е искала да се прибере в България, под предлог, че я е страх за живота ѝ. Отделно от това не се установи, че вследствие воденото производство, при ищцата да е било налице накърняване на доброто ѝ име в обществото, сред близки и приятели. Невъзможността да присъства на погребението на баща си, ищцата дължи на своите действия, тъй като ответникът не е възпрепятствал връщането ѝ. Не се събраха и доказателства, че вследствие на воденото срещу нея производство е настъпил срив в семейството ѝ“, се казва в решението на съда, в което съдия Воденичаров посочва, че искът на Атанасова е основателен само до 10 000 лева и го отхвърля в останалата му част. Решението обаче не е окончателно и Атанасова вече го е обжалвала пред Софийския апелативен съд.

Коментирайте

avatar