Улица в столичния „Студентски град“ да носи името на проф. Живко Сталев. Такова предложение са направили съветници от всички политически групи в Столичния общински съвет (СОС), начело с председателя му Георги Георгиев.

Идеята безименна улица да носи името на проф. Сталев е на Георгиев, който е поканил колегите си юристи от съвета да се присъединят към предложението му. Така зад него са застанали Ботьо Ботев, Диана Тонова, Васко Тодоров, Борис Милчев, Михаил Петров, Карлос Контрера и Методи Лалов.

В мотивите към предложението им се припомня, че на 17 май се навършиха 110 години от рождението на проф. Сталев. Общинските съветници пишат, че той е сред най-бележитите български юристи и научната му дейност обхваща 75 години, посветени на правото и правната наука – на тяхното създаване, преподаване и прилагане.

„Професор Сталев е пример за учен, който участва както в създаването на законодателството, така и в неговото прилагане“, пишат общинарите.

В мотивите за предложението си те разказват богатата професионална биография на проф. Сталев.

Живко Сталев е роден в Асеновград. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет през 1934 г., след което последователно е доброволен асистент в ЮФ, частен хоноруван доцент по граждански процес в Катедрата по гражданско съдопроизводство, извънреден професор, професор (1947 г.), доктор на юридическите науки (1963 г.), заместник-декан на ЮФ, заместник-директор и директор на Института за държавата и правото при Българската академия на науките – от 1972 до 1977 г., член-кореспондент на Международната академия по сравнително право от 1974 г. и на Международния съвет за търговски арбитраж – от 1975 до 1991 г.

Проф. Сталев е бил също член и секретар на Съвета по законодателството при Министерството на правосъдието и на Съвета по законодателството при Държавния съвет (1972-1989 г.). Участва в дипломатически конференции за приемане на Виенската конвенция за международна продажба на стоки и погасителната давност при тази продажба, на Закона-модел на международния търговски арбитраж. Той е основател , арбитър и председател на Арбитражния съвет при Българската търговско-промишлена палата.

През 1997 г. стана член и председател на Конституционния съд.

Общинарите изтъкват и активното участие на проф. Сталев в създаването на едни от най-важните нормативни актове след края на Втората световна война, някои от които се прилагат и днес – Законът за лицата и семейството, Законът за наследството, Законът за задълженията и договорите, Гражданският процесуален кодекс (1952 г.), Кодексът на труда (1951 г. и 1986 г.), Кодексът на търговското корабоплаване, Законът за гражданското въздухоплаване,  Законът за нормативните актове, Законът за международния търговски арбитраж (1988 г.), Търговският закон и много други. Автор е на първия устав на Външнотърговската арбитражна комисия към Българската търговско-промишлена палата – БТПП (1953 г.) и на Правилника за Арбитражния съд при БТПП (1973 г.).

„Проф. Сталев е автор е на над 300 научни трудове – в т.ч. двадесет и шест монографии и пет учебника в почти всички правни области – в т.ч. „Същност и функция на между народното частно право“ (1982 г.). „Търговски регистър“ (1994 г.). ..Арбитраж по частноправни спорове“ (1997 г.). „Нормативната сила на фактическото“ (1997 г.). „Нотариалният акт“ (2004 г.) и много други., а неговият труд „Българско гражданско процесуално право“ (1966 г.). претърпял десет издания, е ненадминат и до днес“, сочат още в мотивите към предложението на общинските съветници.

Преди дни по повод на 110-годишнината от рождението на проф. Сталев специално бяха преиздадени „Сила на пресъдено нещо в гражданския процес“ и „Нормативната сила на фактическото“ (повече виж тук).

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
въпрос
въпрос
26 май 2022 7:58
Гост

Все пак с мощна сила възниква въпроса-тогава, защо няма улица
проф. Венелин Ганев
проф. Долапчиев
проф . Д. Силяновски

Защо няма и улица адвокат Марко Тотев. Той е бил блестящ адвокат, а това,че не е избрал академична кариера, нима прави професионалните му достижения по-малки. Същия адвокат Марко Тотев, който е освен високоерудиран юрист, е ноторен с името си заради лошия си късмет. Това, нима прави професионалните му адвокатски успехи по-малки?

Анонимен
Анонимен
26 май 2022 12:26
Гост

Да, в София също така няма и улица Петко Венедиков, улица Венелин Ганев, улица Иван Апостолов и т.н. Не виждам по какъв начин това е аргумент да няма улица Живко Сталев. Логиката, че или трябва да има улици на всички, или на никой, нещо ми убягва, още повече, че вече има улица Витали Таджер. Да спорим кой е по-заслужил е абсурдно и обидно за паметта им.

Панайотов
Панайотов
25 май 2022 19:04
Гост

Възразявам! Защо примерно няма улица на “Академик Любен Василев” или на “Академик Ярослав Радев”!

Анонимен
Анонимен
25 май 2022 16:40
Гост

Очакваме съвсем скоро новини за това, в кое ведомство, кой министър ходи до тоалетна. В детайл и снимка в едър план. За съдиите от ВКС същото – използват ли тоалетни, колко са натоварени тоалетните и какво е разпределението им. Пак със снимки в едър план на заслужили колеги.
Може най- използваните тоалетни да се кръстят на заслужили юристи и за всяка тоалетна да напишете отделна статия – първо за решението да се кръсти така, после за обсъждането и накрая за вземането на окончателното решение. Истинска журналистика.

Анонимен
Анонимен
26 май 2022 12:43
Гост

Интересно за какво очаквате да пишат журналистите на правен сайт във връзка с честването на 110-годишнината от рождението на Живко Сталев. Сигурно за Чардафон Велики. За обсесията с тоалетната тематика потърсете специалист.

Анонимен
Анонимен
26 май 2022 21:06
Гост

Те пишат постоянно за него- и за 100, и за 105, и за 110 години. Явно о сесията е с определени юристи- антикомунисти- лобисти. Именно тези кръгове като няма как да прикрият очевадната си пропаганда и цензура препоръчват “лечение”. Журналистите тък пилат за това, за което им е платено. Жалка работа.

Анонимен
Анонимен
25 май 2022 16:35
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
26 май 2022 8:02
Гост

Няма лошо. Аз се радвам, че издават в ново издание Нормативната сила на фактическото. Но изразявам несъгласие с цената, която според мен е висока -все пак държавата намали ДДС-то на книгите, а това не се отрази на цената на книгите.

Николай
Николай
25 май 2022 14:10
Гост

Много добро предложение. Подкрепям!

Анонимен
Анонимен
25 май 2022 12:54
Гост

Какво наистина е направил за България този? Освен да развие теоритично една неразбираема за хормалния човека наука и да подсигури хляба на няколко поколения адвокати след себе си. Сайтът е правен, но поставяте тук често политически и конюнктурни въпроси. Не ти ни замивайте с глупости. Пишете правни статии, а не политически злободневни глупости. Нямате конкуренция след унищожаването на „Правен свят“, но тук нивото съвсем падна.

Анонимен
Анонимен
25 май 2022 13:13
Гост

Еее, новина в правен сайт, че някой иска да кръсти улица на името на известен български юрист – дъното. По-добре да не питам какво означава някой да направи нещо за България, че отговорът ще е още по-голяма голяма трагедия.

Ъхъ
Ъхъ
25 май 2022 22:25
Гост

Какво е направил обикновено хората добиват представа по време на петте години в университета.
Кой е този „нормалният“ човек?

Анонимен
Анонимен
26 май 2022 6:30
Гост

Онзи, за който е предназначено правото по принцип- то май беше, за да уреди обществените отношения, но за съжаление онези, които завършват, след СУ са убедени, че тези обществени отношения за само търговско правни и публичноправни. В другото няма пари и кариера. Ето това са последиците след пет години в университета обикновено. И за създаването на това извратено, елитарно и меркантилно мислене за правото като велика наука, пръст има и култа към Сталев. Все едно да станеш лекар не за да лекуваш, а за да печелиш и да си известен с трудовете си. Ето на това ни учи животът на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 май 2022 12:42
Гост

Лалов сложи бюстове на Сталев в районката. Напъните да се лансира този от лобистите само компрометира паметта му. Колкото повече се създава идолопоклонничество към някакви имена в правото, толкова повече хората се отдалечават от простата истина, че това е един паразитен клон на науката – квази и псевдознание, чието развитие без страх Божи води само до още повече мъка и безсмислени дела, които никога няма да решат хорските искания за справедливост…

Анонимен
Анонимен
25 май 2022 13:05
Гост

Моля медикаментите да се приемат съгласно рецептата.

Анонимен
Анонимен
25 май 2022 13:22
Гост

Коментар, отговарящ на нивото на сайта. Личи Ви, че спазвате това правило и пиете редовно разхлабителните си. Въпросът е откъде толкова много фекалии – въпреки редовната им употреба.

гласоподавател
гласоподавател
25 май 2022 15:00
Гост

Бюстът е само параван, за да прикрива витража. А във витража Той е увековечил себе си.

Лидиева
Лидиева
25 май 2022 11:21
Гост

Добро предложение. Дано!

Анонимен
Анонимен
25 май 2022 12:43
Гост

Видните юристи- сегашните идоли да времето. Портрети, улици, бюстове…Нищо сериозно, освен явната подмяна на ценности в обществото. Какво добро реално е донесла дейността на този за България? Какво?

Албена
Албена
25 май 2022 11:20
Гост

Подкрепям, но смятам, че СОС може да направи много повече за благото на столицата от това да прекръщава постоянно улици и нищо повече

Джеми
Джеми
25 май 2022 11:20
Гост

Има логика да кръстят на негово име улица

Лазар
Лазар
25 май 2022 14:12
Гост

Заслужава човекът.

Вашлиев
Вашлиев
25 май 2022 11:20
Гост

Айде беееее… тия общински съветници няма ли да седнат да свършат някаква смислена работа. Подали са много хора заявления за закупуване на общински жилища от 2018 и 2019 година още и още няма отговор от СОС дали са допуснати до закупуване на такова жилище! Занимават се по цял ден с прекръстване на улици и други глупости!

Ходене по мъките
Ходене по мъките
25 май 2022 14:13
Гост

Моята молба е от 2015 година, септември месец. Ни вест, ни кост. Направих пътека до „Московска“. Нищо!

Хупел
Хупел
25 май 2022 11:19
Гост

Достойните хора трябва да будат награждавани приживе, а не посмъртно!

Чилев
Чилев
25 май 2022 11:18
Гост

Достойно. Дано се случи!

Манолев
Манолев
25 май 2022 11:18
Гост

Улица Паро Никодимов или улица Георги Аспарухов ми се струва по-редно да има от това. Направили са повече за България.

гласоподавател
гласоподавател
25 май 2022 16:38
Гост

Ама Паро Никодимов ни с`ъй ющ гътнал.

Мишев
Мишев
25 май 2022 11:17
Гост

Ох, то е като площад Желю Желев. Еми аз не мисля, че Желев беше кой знае колко добър президент, че да има цял площад на негово име…

Кирев
Кирев
25 май 2022 11:16
Гост

Е те искаха и улица Киев да има…

Анонимен
Анонимен
25 май 2022 11:03
Гост

Хайде няма нужда. Има достатъчно достойни българи, които не са почетени. Ако толкова натискат лобистите да сменят имото на улицата, на която се намира Инспектората към ВСС, защото е срамота и да го уважат Сталев. Той поне формално е българин.