В навечерието на 110-ата годишнина от рождението на най-бележития български юрист на 20 век проф. д.ю.н. Живко Сталев негови близки, ученици и следовници се събраха на възпоменателна среща.

В сградата на Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), на който той е дългогодишен председател, бяха представени новите издания на „Сиела“ на два от най-значимите трудове на проф. Сталев – „Сила на пресъдено нещо в гражданския процес“ и „Нормативната сила на фактическото“.

„Човек е жив, докато е в паметта на хората, в паметта на читателите. Проф. Сталев продължава да живее с това, което написа“, каза неговият приятел проф. Васил Мръчков. Той напомни, че проф. Сталев е автор на първия Граждански процесуален кодекс, заедно със своя учител проф. Димитър Силяновски. И подчерта, че Сталев до края на живота си е запазил почитта към учителя си.

„Проф. Сталев е жив и в паметта на хиляди български студенти. Неговият труд „Българско гражданско процесуално право“ е най-издаваната книга в тази област. Вечна му памет“, завърши проф. Мръчков.

„Това говори за качеството на неговия труд, който посмъртно се продължава от учениците му“, каза председателят на Арбитражния съд към БТПП – дългогодишният върховен съдия и бивш член на Конституционния съд Благовест Пунев.

Председателят на АС на БТПП Благовест Пунев

„Нормативната сила на фактическото“ е венец на неговото творчество. Това е сериозен философски труд, в който проф. Сталев свързва правото с психологическите усещания – защото правото има психическо битие, а не само нормативно. Той развива своето разбиране за интуитивното право – усещането за справедливост, което има всеки човек, стига да не е социопат“, припомни Пунев философските възгледи, въплътени от Сталев в „Нормативната сила на фактическото“.

И подчерта приноса на проф. Сталев за правната наука и за възвръщането на интереса към философията на правото.

„Прекрасен човек, когото беше удоволствие да слушаш. Не познавам друг, който да може толкова ясно и увлекателно да защитава тезите си“, сподели зам.-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на Търговската колегия Евгений Стайков, който дълги години познава проф. Сталев и семейството му.

Зам.-председателят на ВКС Евгений Стайков

„Благодарение на него още през 1988 г. беше приет Законът за международния търговски арбитраж. Държави с големи претенции, като Австрия, го направиха 15 години по-късно. Очевидно е, че е имал визия за години напред“, подчерта основополагащия принос на проф. Сталев към арбитража у нас председателят на БТПП Цветан Симеонов. И напомни как проф. Сталев никога не е допускал отклонения в строгите правила на арбитража и от етиката.

А взискателността и прецизността на Сталев илюстрира с лична история арбитърът Станимир Цоцов. Той разказа как преди 30 години, когато поел първото си дело в АС на БТПП, вечерта телефонът в дома му позвънил и той дълго отговарял на въпросите на проф. Сталев. А след това съпругата му го попитала: „Ти на изпит ли беше?“.

Синът на проф. Сталев – известният юрист и дипломат Стоян Сталев, благодари на „Сиела“, която е постоянен издател на баща му в последните му години, че са почели годишнината от рождението му с преиздаването на „Сила на пресъдено нещо в гражданския процес“ и „Нормативната сила на фактическото“ . Благодари и на бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който постави бюст на проф. Сталев в една от новите сгради на съда.

Проф. Иван Тодоров, председателят на БТПП Цветан Симеонов и Стоян Сталев слушат думите на Благовест Пунев

Стоян Сталев напомни любимата максима на баща си – „Когато Боговете искат да накажат някого, го лишават от чувство за мярка“ и колко важно е именно чувството за мярка в сложната външнополитическа ситуация, в която изпадна Европа 70 години след края на Втората световна война с войната в Украйна.

За човека Живко Сталев и за чувството му за мярка, за десетките теми, които можеш да обсъждаш с него говори проф. Иван Тодоров. „Той беше земен човек и нека да кажем и това – правеше най-хубавите пържоли“, каза той. И разказа за силата на авторитета на проф. Сталев, чието име е било достатъчно, за да се приеме със завидна скорост промяната в ЗМТА, с която беше премахнато триинстанционното оспорване на арбитражните решения.

„Хубаво е политиците много повече да спазват завета на Живко Сталев, че най-важното човешко качество е чувството за мярка“, подчерта проф. Тодоров и заключи: „Неговите книги трябва да се четат и би било хубаво повече юристи да ги прочетат“.

Адвокатите Искра Кишкова и Методи Лалов – бивш председател на СРС, разговарят със Стоян Сталев

Присъстващите изгледаха филма на Васил Чобанов „Патриархът на правото“, създаден по повод 100-годишнината от рождението на Живко Сталев, с който можете да си спомните днес за професора, от който всички български юристи продължават да се учат.

 

 

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Всички знаем
Всички знаем
18 май 2022 15:09
Гост

Стига па с тоя Сталев! Всички високообразовани юристи знаят, че проф. Любен Василев е корифеят в гражданското право и процес. Академик на БАН. След 44-та година Любен Василев пише на коляно всички сегашни действащи гражданскоправни закони, с цел временно да действат, докато напише проекта за Български граждански кодекс. Но смъртта му попречва да го състави. И законите, които той е изковал, както се казва, на коляно, си остават и до днес действащи. Какво ми го хвалите Сталев

anonymous
anonymous
17 юни 2022 11:58
Гост

Господине, бихте ли се насочили към милиционерския форум, където Ви е мястото, моля. Съмнявам се, че както проф.Живко Сталев, така и проф.Любен Висев са писали закони „на коляно“. Фактът, че го допускате доказва, че не сте си на мястото във форум на юристи.

Съдия
Съдия
18 май 2022 11:24
Гост

Който критикува учебника на проф. Сталев, нека се опита да напише учебник по нещо. Нека се замислим какво означава да се напише учебник. Не статия, студия или дисертация, а труд, който е насочен към това да въведе студенти в една от най-сложните правни материи – гражданския процес. Труд, който е насочен към това да създаде необходимата база от познания, която да бъде впоследствие надграждана в практиката, и същевременно да не залее студента с информация, която на този етап не може да асимилира поради липса на далеч по-базови познания. За себе си съм сигурен, че не мога, предполагам същото и за… Покажи целия коментар »

Юрисконсулт
Юрисконсулт
18 май 2022 11:31
Гост

Боже, аз този учебник така и не си го купих! Моят професор по граждански процес ни беше казал, че от нас на изпит ще се изисква най-основното и най-важното: да научим само арбитражното и принудителното производство. И така и беше -2 въпроса на изпита – един от арбитраж и един от прин. производство. Лекциите му бяха достатъчни за подготовка. Всички имахме 5-ци и 6-ци. Така и не стигнах до този учебник.

Ненов
Ненов
18 май 2022 10:47
Гост

Истината е, че Любен Василев е най-голямата фигура в българската гражданскоправна наука въобще. Но него никой не го споменава. Миналата година се навършиха 50 г. от смъртта му, но нищо.

адвокат от САК
адвокат от САК
18 май 2022 10:16
Гост

Пак се намират някои коментатори, които не признават приноса на проф. Живко Сталев към науката Българско гражданско процесуално право. Мога само да им кажа-след 1989г., кой студент по право не е чувал за учебника по БГПП с автор проф. Живко Сталев, кой студент по право не е бързал да си го купи, кой студент по право не е учил по него- това е достатъчно като извод за значението на този труд…Дълго време- над 15-20 години, този учебник беше единственият по БГПП, който обхващаше и систематизираше цялата неизбродима материя на гражданския процес и я правеше подредена и достъпна за всеки студент… Покажи целия коментар »

Поклон!
Поклон!
17 май 2022 21:37
Гост

Проф. Живко Сталев и Проф. Иван Апостолов са най-видните крупни фигури в българския правен живот! Колоси! Цивилисти от главата до петите. Демократи, с чувство за финес, с аристократичен дух, човеколюбци. Те принадлежаха на съвсем друго време. Не приеха да бъдат слагачи на комунистическата власт и да петнят правото и човешкото у себе си, затова и това въздържание и самосъхранение им коствало много. Проф. Апостолов, който пренесе международната практика по арбитраж и правозащита в България. Защитавал стотици пъти успешно интересите на България пред международните съдилища, пледирайки на съответния чужд език. По тежки юридически въпроси. И не случайно, Вълко Червенков и Тодор… Покажи целия коментар »

Колега...
Колега...
17 май 2022 20:15
Гост

Не се сещам в момента къде го бях чел това, но известният германски адвокат и професор по гражданско право в Хайделбергския университет – проф. Ернст Фойхтвангер (братовчед на големия немски писател Лион Фойхтвангер) казал следното: ….“погледът в правната наука и по – конкретно в цивилистиката през перото на Съветския съюз….само бледнее пред перото на българските ни колеги цивилисти,като особено съм впечатлен от ерудицията на професор Живко Сталев, но и от ерудицията на моя колега и съратник – проф. Иван Апостолов, с който сме водили неколкократни битки в Международните съдилища..“

Асистент по граждански процес
Асистент по граждански процес
17 май 2022 18:20
Гост

Учебникът на проф. Живко Сталев не е кой знае какво. Аз не знам защо толкова немеят по него. Да, отразява основните институти и взаимовръзки в българския граждански процес, но не са включени постиженията на европейския граждански процес, на изтъкнати германски и френски процесуалисти. Доста неща са пропуснати в него. Учебникът е на средно ниво. Има какво да се добави в него. Един ден…ще го направя.

vader
vader
17 май 2022 19:39
Гост

Колега, учебникът на проф. Живко Сталева Е НАЗОВАН ОТ НЕГО КАТО КРАТЪК КУРС ПО ГРАЖДАНСКО ПРОЦЕСУАЛНО ПРАВО! Затова няма как да очаквате и други „допълнения“.
Може би Вие, ще успеете да ни представите „ДЪЛГИЯ КУРС“, но се съмнявам дори да напишете и една страничка.
Великите хора дори не се обсъждат! Поклон пред проф. Сталев!

rip
rip
17 май 2022 15:57
Гост

Велик!

гласоподавател
гласоподавател
17 май 2022 14:55
Гост

Кой ли е поканил на честването Негова Божественост и Чичолина?

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
17 май 2022 13:29
Регистриран

Не искам да бъда груба и не желая никого да обидя,но правото като наука постепенно губи своето значение.ЗАЩО.Щото БОГ извайва в следващите поколения морални точки и прегради във ВСЕКИ от Човеците.Хей тъй, за разкош.Очевидно общото т.н правораздаване се оказва неполезно.А политиката, клон от правото,завихря едни отрицателни сили така,че чак сълзи ни изкачат от очите Напр.защо ли ППГЕРБ иска да се върне начело, когато всички разбрахме какви неполезни практики са заложили като капан за нас.ЗАЩОТО нямат мяра, нямат срам.И не си признават, че са били частично полезни заРБ.Та, правото не създава усещането,че поставя прегради за неморала,а вече твори страшилища и подсилва… Покажи целия коментар »

Доктор охболи
Доктор охболи
17 май 2022 13:56
Гост

Хапчетата да се пият ежедневно

Симеон
Симеон
17 май 2022 10:34
Гост

Видях се с акад. Ярослав Радев за последно през 2008 г., той на следващата година почина. Беше ми един от любимите професор в ЮФ. Защото поставяше всеки на мястото му. Много възрастен беше, едвам вървеше на последната ни среща. Та ми каза, Симеоне, живота ми мина в политическа дела, постове, та нямах време да си напиша учебниците. И наистина, това, което написа проф. Радев, отдавна е остаряло вече – главно статии. Докато трудовете на проф. Сталев си остават актуални и до ден днешен.

Георги Георгиев
Георги Георгиев
17 май 2022 10:22
Гост

Велик! Признат и на Запад! Където е истинското право! А не съветското, другари и другарки! Злобата и завистта нямат граници при нас и това си е! Колкото и да злобеете, проф. Сталев си остава ненадминат юрист и хуманист! Вместо да се гърчите от завист, седнете и творете, надминете учителя си!

-------
-------
17 май 2022 10:04
Гост

Поклон пред Живко Сталев! Последният най-широкоскроен и крупен български юрист от Поколението! Не беше долюбван от БКП, защото отдавна беше надраснал задръстените възгледи на Партията. Те и затова го пенсионираха от Университета, а връстниците му ги оставиха да преподават до умирачка. Старата професура не го обичаха. Но той е класи над тях! Единствено професор Сталев издаде пълен курс по „Гражданско-процесуално право“!

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
17 май 2022 12:58
Регистриран

И да ,и не ! Велик творец в правните науки Но и достоен Човек.След като сам си е подал оставката като съдия в КС значи че НЕ Е. одобрявал механизма на вземането на решение.КС в своето съдийско мнозинство налага спирачка на правото на ЕС.Това право е правото на правата на гражданите, които се закрилят ПРЕДИ и НАД правата на институциите и на силните по имуществен ценз.Идеята,обаче е, носителят на субективните права , на всичките права Божии, Той да е пръв и да казва как….Днес бащите на демокрацията са дали огромен тласък на Суверена- Народ, обединен и единен в своето многообразие.И… Покажи целия коментар »

Бай Иван
Бай Иван
17 май 2022 9:55
Гост

Ярослав Радев беше професор по държавно право (конституционно право). Четеше лекциите на нашия поток. Помня как Близнашки му се подмазваше и все в неговия кабинет висеше. Затова и за асистент го взе после. Колеше и бесеше Радев в ЮФ на СУ в онези години. Понеже беше председател на Партийния съвет на ЮФ, с особени влияния в държавна сигурност. Тежък характер, много мрачноват беше. На изпит все те подиграваше, особено ако си с някакво по-особено име. Примерно помня, на устния изпит, изпитваха той, Близнашки и още един асистент. Колега сяда при Ярослав Радев, колегата се казваше Едуард, Радев му беше казал:… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
17 май 2022 13:11
Регистриран

Бай Иване,сякаш сте завършили ЮФ на СУ заедно с мене.Така беше.Но все тая.Днес времето е друго.Когато честваме някого, значим за нас, само добро или нищо.А Я.Радев си го получи.Но дори и той не е виновен,а времето, което извайва от даровитите люде страшилища.Дори и те си имат предназначение.ВСЯКО прекалено нещо е вредно, когато премине мярата – основен постулат в правото. Правя поклон и отдавам чест за Живко Сталев.Моля арбитражното правораздаване( всъщност е право вземане по морал и достойнство) да бъде възродено и заедно с медиацията, да замени съда.Защо : защото трябва.И защото го можем, израснали в соца,взели мъдростта на БОГ, станахме… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 9:45
Гост

Спомням си как проф. Борис Яновски на лекции по Граждански процес в 4-ти курс ни казваше, от проф. Живко Сталев нищо да не четем! Че той се отклонява от марксизма и ленинизма. Да си четем изцяло от записките си.

покон
покон
17 май 2022 9:40
Гост

Да се чуди човек как може да се троли и под статия за човек като Сталев и за похвална инициатива в негова памет?! Въпреки че съм на възраст, както се казва, не ми е преподавал, но съм се учил от него. Никой друг не може да обяснява процеса като него – с думи прости и ясни, с истинско разбиране

Стоил
Стоил
17 май 2022 12:41
Гост

Човешката злоба няма граници.

Хм…
Хм…
17 май 2022 9:34
Гост

Академик Любен Василев е един от най-големите цивилисти в България. Баща на съвременните гражданскоправни закони. Почетен гражданин на СССР. Ръководител на катедрата по Гражданскоправни науки в ЮФ на СУ дълги години, до края на живота си. Велика фигура!

ловец на бисери
ловец на бисери
17 май 2022 12:36
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Хм…
Хм…
17 май 2022 12:57
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Г-н Хаджиев
Г-н Хаджиев
17 май 2022 9:24
Гост

Пф, един посредствен юрист като Сталев. Написал там един учебник с 2-3- преписани от Запада страници и така. Какви големи юристи сме имали като – акад. Ярослав Радев, акад. Любен Василев, акад. Стефан Павлов, акад. Чудомир Големинов…все академици, стожери на правната наука! Това са крупни имена в правното учение. Сталев си е втора ръка юрист. Те и БКП го оцениха по същия начин. Няма какво да ми се пенявите и ахвате за него.

срам
срам
17 май 2022 9:31
Гост

Ти щом се придържаш към оценката на БКП, си ясен. Само дето не се сещам за някой, който да чете нещо от Радев днес, ама нейсе. Коментарът ти е за срам. Но показва нивото на правната общност в България, което като цяло е плачевно.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 9:11
Гост

Много добра инициатива! Навремето Сталев не стана академик, за сметка на това академик беше Ярослав Радев… Просто без коментар! Но кой чете Радев днес, а Сталев всички сме го чели, защото без него процес не можеш да научиш. Той сам по себе си е академия

Фики
Фики
17 май 2022 12:43
Гост

Велик! Няма кой да го отрече.

поклон
поклон
17 май 2022 9:04
Гост

Нормативната сила на фактическото е философско-юридически труд, писан с любов към човека. Това е задължително четиво за всеки юрист. Нищо общо с Келзен, позитивистите и тн. Много сърце има в него, а за ум няма да коментирам, защото кои сме ние, че да коментираме проф. Сталев. Поклон!

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 9:12
Гост

Затова и адмирирам преиздаването им, доста удобно и полезно за простосмъртните е.

Чичо Сам
Чичо Сам
17 май 2022 9:03
Гост

Чувството за мярка е сред най-непознатите по нашите земи. Много хляб има в преподаването му и малко преподаватели.

Наблюдател
Наблюдател
17 май 2022 9:05
Гост

А най-опасно тук е интуитивното правораздаване, щото се раздава от все повече социопати.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 9:03
Гост

Да е жив и здрав Мръчков, един от последните останали светли умове!

мръчката
мръчката
17 май 2022 9:07
Гост

Мръчката тази година ще навърши 87 години и все още пише – вижте мненията му до Конституционния съд, все още е на крака. Много негативизъм се изля срещу него заради двете години, в които е бил главен прокурор на НРБ, но той е светъл ум и не заслужава това.

Адвокат
Адвокат
17 май 2022 9:02
Гост

Дали някога законотворците се запитват какъв е срокът на годност на това, което творят. Ей така, за момент. Юристи има там, налагало се е да четат тези трудове, писани преди толкова десетилетия.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 9:09
Гост

Срокът на годност на писаното от Сталев, струва си само да споменем ЗНА, за други закони знам, че е участвал, но не съм наясно с приноса му, е такъв, че няма кой днес да се мери и на една стотна с него.

Анонимен
Анонимен
17 май 2022 9:16
Гост

E, нали затова говорим. Голям!