Двамата бивши квестори на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) Елена Костадинчев и Станислав Лютов вече са с обвинения за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Те са били привлечени към наказателна отговорност вчера, като обвиненията им са по чл. 219, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. И ги заплашват от 3 до 12 години затвор. Двамата може да бъдат наказани и с лишаване от правото да заемат определена обществена или държавна длъжност и да упражняват професия или дейност. Прокуратурата е определила на Костадинчев и Лютов мярка за неотклонение „подписка“.

Квесторите поеха управлението на КТБ, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 г. Те останаха в банката до обявяването ѝ във фалит и назначаването на синдици.

Лютов и Костадинчев са обвинени за това, че от 20 август 2014 г. до 6 ноември 2014 г., като длъжностни лица в съучастие, умишлено и при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали значителни щети – в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

„Двамата обвиняеми умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонда за гарантиране на влоговете в банките“, съобщиха от прокуратурата. И обясниха, че тези действия на квесторите са в нарушение на чл. 5, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките. Той предвижда, че не се изплащат гарантираните размери на влоговете на тези, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия.

През 2015 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че по данни на службите в последните си дни като квестори в КТБ Костадинчев и Лютов неправомерно са преправили около 1000 договора за преференциални депозити, така че титулярите им да могат да получат по 100 хил. евро от Фонда за гарантиране на влоговете. Той дори изчисли, че така фондът е бил ощетен със 100 млн. евро. Обвинението на Костадинчев и Лютов обаче засега е само за девет преференциални депозита, чиито притежатели в КТБ са получили гарантираната сума от фонда, без да имат право на това.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
13 май 2018 22:07
Регистриран

Най-после нещо, с което прокуратурата ме впечатлява.Само тук ще успеете, Колеги.

Минувач
Минувач
11 май 2018 11:45
Гост

Това не е безстопанственост, а направо кражба.

5-ко
5-ко
11 май 2018 11:40
Гост

Да ги съдят. Вместо да си вършат работата, те като лешояди разграбват.

Anonimen
Anonimen
11 май 2018 11:39
Гост

На толкова хора им изгоряха влоговете в КТБ. В днешно време и на банките не можеш да разчиташ.

Потърпевш
Потърпевш
11 май 2018 11:47
Гост

Събираш с години, мислиш си, че си осигуряваш спокойствие и в един момент те ти връщат жълти стотинки. Жалка картинка сме.