Прокурорките от Софийска градска прокуратура Десислава Пиронева и Светлана Шопова, както и съдийката Теодора Георгиева от Административен съд София-град са трите български предложения за европейски прокурор, съобщиха от правосъдното министерство.

Правосъдният министър Цецка Цачева ще внесе кандидатурите им в Министерския съвет, който трябва да ги одобри.

След това трите кандидатури ще бъдат обсъдени от специален комитет по подбора от 12 души, избрани измежду бивши членове на Съда на ЕС и Сметната палата, бивши национални членове на Евроюст, съдии от националните върховни съдилища, прокурори с висок ранг и юристи с общопризната компетентност. В Брюксел също ще има изслушване.

След като получи мотивирано становище от комитета, Съветът на ЕС ще трябва да избере и да назначи един от българските кандидати за европейски прокурор.

Процедурата по подбора премина през два етапа – проверка по допустимост на кандидатите въз основа на представените от тях документи и публично изслушване на допуснатите кандидати, което бе проведено вчера – на 18 февруари 2019 г.

Българската комисия за подбор на кандидатите за европейски прокурор не класира нито един от двамата прокурори от ВКП – Божидар Джамбазов и Сава Петров.

Как протече изслушването на кандидатите в понеделник и кой как се справи виж тук.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Н.Недялков
Н.Недялков
15 март 2019 14:28
Гост

Въпросната Десислава Пиронева живее на съпружески начала със Светлозар Лазаров, т.нар. бивш главен секретар на МВР. Пиронева има сестра близначка, която наскоро е издигната на висока позиция в ДАНС! Както се казва няма нищо случайно.

Колю
Колю
19 февруари 2019 18:37
Гост

Търсеха се еврокалинки, избраха се еврокалинки. Някой може ли да ми обясни кое точно е толкова изненадващо, че я съм малко тъп и не вдявам :))))

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2019 18:36
Гост

Ясно е кой Не е трябвало да бъде избран. Да живеят удобните!

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2019 18:04
Гост

Благодаря на Лекс за предоставеното изслушване на кандидатите в понеделник. Но то още веднъж затвърждава мнението ми за субективизъм и пристрастност.

Пешо
Пешо
19 февруари 2019 18:06
Гост

По-лошото е, че има политическа зависимост. За това държавата ни е на това дередже.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2019 17:47
Гост

Еееее, толкова явна поръчка изпълниха тия от комисията. И им не ги е срам. Савата бе брилянтен, направиха публично изслушването, за да не е тайна за никого, че има нареждане отгоре кого да НЕ изберат.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2019 17:45
Гост

Това е скандално. Сава Петров бе на светлинни години пред всички. Аз ако съм на негово или на Джамбазов място щях да обжалвам.

изненада
изненада
19 февруари 2019 17:45
Гост

Божидар Джамбазов, Сава Петров – изключително подготвени, качествени юристи, във върховна прокуратура?! Обяснение?!

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2019 17:48
Гост

Обяснението е най-грозното и най-простото – наглесено до наглост

Пл. Д.
Пл. Д.
19 февруари 2019 17:44
Гост

Конграчулейшънс! Пак ще се излагаме пред чужденците.