Консултациите за главен прокурор при президента са пример за нормален диалог между властите и в тях няма нищо осъдително. Това коментира пред БНТ бившият служебен премиер, председател на Народното събрание и преподавател проф. Огнян Герджиков. Повод за думите му е напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, след като държавният глава започна консултациите за нов главен прокурор, тъй като мандатът на Сотир Цацаров изтича в началото на следващата година. Според Борисов президентът се е намесил по този начин в независимостта на съдебната власт.

„Аз не виждам нещо осъдително в това държавният глава да направи среща с настоящия главен прокурор, който има още някъде 7-8 месеца на този пост. Трябва да има диалог между властите. Това, че са отделни не значи, че трябва да има китайски стени между тях. Нашите първи държавни мъже трябва да си говорят, това е съвсем нормално, има механизми, по които се контролират действията на всички“, каза проф. Герджиков и добави, че срещите при президента показват нормален диалог и в тях не личи намеса, още по-малко пък недопустима.

Във връзка с анонсираните от правосъдния министър Данаил Кирилов предложения за търсене на наказателна и дисциплинарна отговорност от тримата големи в системата – председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, Герджиков каза, че трябва да има контрол върху всички и да могат да поемат отговорност при нарушения.

„Не трябва да има никой, който да не е под контрол. Няма пречка да бъдат сменени по средата на мандата“, каза проф, Герджиков. В коментар на думите на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че независимостта на съдебната власт е под въпрос, а битката за правото е в последната си фаза, Герджиков определи поведението му като малко крайно.

„За мен той е малко краен. Твърде много се хлъзна по посока на политиката, което аз лично не одобрявам, а и не само аз. Той е преди всичко представител на съдебната власт, той е на най-висока позиция – председател на ВКС. Би трябвало да стои по-далече от политиката“, коментира бившият преподавател.

Днес проф. Герджиков ще представи в Софийския университет двете си нови поеми – “Вещноправна поема” и “Облигационноправна поема”.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пич
Пич
20 май 2019 16:41
Гост

Вече толкова не им пука на президента, премиера и сие от факта, че се бъркат пряко в работата на съдебната власт и кадруват там най-безрамно, че не се притесняват да обсъждат това публично. ЗАДкулисието стана ПРЕДкулисие.

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 12:31
Гост

Напълно е прав за Лозан Панов. Само, че на последният, колкото и да му се казва това в очите, му е все тая.

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 11:37
Гост

Изключително смислен анализ от страна на проф. Огнян Герджиков. А Б.Б. по подразбиране е в опозиция на всичко и на всеки.

Наблюдател
Наблюдател
20 май 2019 11:22
Гост

Прав е проф. Герджиков за консултациите. Много са си навременни те и няма нищо лошо в тях.
Обаче за Лозан Панов не съм съвсем съгласен. Въпросът за независимостта на съдебната власт не е „политически“, каквото и да значи това, а е съвсем реален проблем на самата съдебна власт. И именно председателят на ВКС трябва да го коментира. Лошото е, че председтелят на ВАС и Главният прокурор нещо се дърпат от темата.