Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона“. Така президентът Румен Радев отговори на премиера Бойко Борисов, който онзи ден заяви, че не одобрява консултациите на държавния глава по повод задаващия се избор на нов главен прокурор.

През седмицата президентът проведе редица срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт по повод предстоящото откриване на процедура за избор на приемник на обвинител №1 Сотир Цацаров. Румен Радев разговаря с председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, с главния прокурор Сотир Цацаров, с представляващия ВСС Боян Магдалинчев, с главния инспектор Теодора Точкова и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

По този повод в петък министър-председателят заяви, че не одобрява срещите. „Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали за това се борихме – съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи. Но така са решили – така правят“, каза Бойко Борисов пред журналисти в Плевен.

Президентът му отговори от Благоевград. Пред журналисти той заяви, че се създава „изкуствена драма“. „Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност“, посочи президентът, цитиран от прессекретариата си.

По закон процедурата за избор на нов главен прокурор може да започне най-рано на 10 юли и най-късно – на 10 септември. Номинации могат да правят поне трима членове на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието.

През седмицата Данаил Кирилов каза, че няма да предлага кандидат за приемник на Сотир Цацаров.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев на свой ред заяви, че процедурата трябва да бъде открита възможно най-рано като е добре да се търси кандидат от съдебната система.

Шефът на ВАС Георги Чолаков бе по-конкретен – да е човек от прокуратурата, за да не губи време в адаптация.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Единство творчество красота.
Единство творчество красота.
20 май 2019 8:27
Гост

Любопитно кой ли набелязан? Гешев май го спрягат. Красиво лице ще имаме за главен прокурор, ще се връзва с красивото лице на министъра на вътрешните работи. Ще ни гледат на запад и ще си казват ей какви красиви хора са на властови позиции в България.