Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалбата на двама мъже, осъдени за изнасилване на млада жена, които твърдят, че е нарушено правото им на справедлив процес, тъй като не са имали възможност да я разпитат. Това не се случило по време на разследването, нито после пред съда, тъй като преди началото на делото жената починала от рак.

През 2008 г. Димитър Димитров и Венцеслав Момин са окончателно осъдени съответно на пет и четири години затвор за отвличане, противозаконно лишаване от свобода, заплаха със смърт и изнасилване на С.Д. Случаят е от 1998 г., когато младата жена подава жалба в полицията в Пловдив, че е била изнасилена. Започва дело срещу неизвестен извършител, а С.Д. на два пъти отива в полицията, за да заяви, че оттегля жалбата си. Въпреки това, през май 2000 г. прокуратурата обвинява Димитър Димитров за изнасилване. През декември 2000 г. по време на разпит жената се връща към първоначалните си показания и казва, че ги е оттеглила, тъй като е била заплашвана. Тогава тя казва, че е болна от рак. През април 2001 г. Димитров и Момин са обвинени за отвличането, противозаконното лишаване от свобода и изнасилването на младата жена.

Месец по-късно и двамата искат очна ставка със С.Д., но прокурорът отказва, като посочва, че това не е задължителна процедура и не е необходима за изясняване на фактите по делото. На 25 юни 2001 г. младата жена починала и едва след това делото влиза в съда, пред който са прочетени показанията ѝ от досъдебната фаза на процеса.

„Съдът държи да подчертае, че С. Д. се е оплакала, че е жертва на изнасилване, придружено с физическо насилие, а при тези дела жертвите са в много крехко физиологично състояние. В такъв случай водещите разследването дължат особено внимание, най-вече когато става дума за разпит или сблъсък с предполагаемите насилници. Това е още по-вярно в настоящия случай, тъй като жертвата е страдала от тежко заболяване и по време на разследването е била обект на натиск да оттегли жалбата си и да промени показанията си. Държейки сметка за тези обстоятелства, съдът не може да упрекне разследващите, че не са разрешили очна ставка между нея и обвиняемите по време на разследването“, пише ЕСПЧ в решението си (пълният текст на решението).

Съдът в Страсбург казва още, че смъртта е „сериозна причина“ да не бъде изслушан един свидетел и да бъдат зачетени показанията, които е дал приживе по време на разследването.

Той отчита, че след като жената е починала, това е лишило двамата обвиняеми от възможността да я разпитат, но подчертава, че макар тя да е информирала разследващите, че е болна от рак и ходи на химиотерапия, нищо в случая не показвало, че има риск да не участва в делото пред съда.

Съдът счита, че е имало основателни причини да не се стигне до очна ставка между двамата обвиняеми и С. Д. по време на предварителното разследване. Дори и последвалото им осъждане да се основава най-вече на показанията на този свидетел, съдилищата са отчели и други доказателства, които ги потвърждават“, пише още в решението на ЕСПЧ. И изтъква още, че съдилищата, разгледали делото на Димитров и Момин, са обсъдили внимателно всички възражения на подсъдимите, а решенията им са добре мотивирани и лишени от противоречия.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 юни 2018 11:13
Гост

Справедливо решение.

Anonimen
Anonimen
08 юни 2018 11:04
Гост

Тия са много нагли. Процесът според тях е несправедлив. А тяхното деяние дали е справедливо? Малко са им дали даже.

Яна
Яна
08 юни 2018 11:06
Гост

Даже заплашили жената и тя е оттеглила показанията си.

!!!!
!!!!
08 юни 2018 10:58
Гост

Разбирам тезата, чисто адвокатски, но изначално е доста нагло твърдението…