Отклоняването на лишени от свобода, работещи на външни обекти, се дължи на занижения контрол по изпълнение на законовите изисквания. Това стана ясно днес от думите на правосъдния министър Цецка Цачева.

Вчера 48-годишният Борис Иванов от Добрич, осъден на 13 години затвор за блудство и кражби, не се върнал в общежитието към ловешкия затвор, след като бил на работа на външен обект. Той е бил осъден през 2011 г. и първоначално е изтърпявал наказанието си в затвор. Но след като излежал повече от половината от присъдата, режимът му е бил сменен и е бил прехвърлен в общежитието от открит тип „Полигона“.

По този повод днес правосъдният министър Цецка Цачева заяви: „Полагането на труд от лишени от свобода лица е най-силното средство на тяхното превъзпитаване и завръщане обратно в обществото, за тяхната ресоциализация. Полагането на труд трябва да се стимулира, но при съответните мерки за сигурност и във всички случаи затягане на контрола. Имаме добри норми, но недостатъчният контрол по изпълнението на тези норми е слабото звено при проявата на тези случаи“.

По думите на Цачева не е достатъчно само работодателят да е отговорен за лишение от свобода, които работят в негов обект. Трябва по-сериозна ангажираност и на държавните институции, които отговарят за охраната на лишените от свобода лица и в този смисъл вече се предприемат конкретни действия, заяви Цачева. Тя поясни, че в момента в Министерството на правосъдието се работи по последваща оценка на въздействието на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Сега това, което трябва да се случи, е да се мобилизират усилия за залавянето и връщането на това лице на мястото там, където трябва да бъде и отново да се прегледат местата с пробойни в системата. Такива има, те са известни, работи се по тях, но за съжаление това е още един изключително неприятен случай“, посочи Цачева.

Правосъдната министърка каза още, че тече проверка по случая. Вчера самата тя е извършила такава за това дали са спазени всички нормативни изисквания за предоставянето на възможността на Борис Иванов да работи навън. По думите всички необходими правилници, инструкции, документи са налице. На място в Ловеч пък зам.-директорът на ГДИН Митко Димитров проверява как е определен лекият режим за изтърпяване на наказанията на Иванов, как е бил настанен в общежитие от открит тип и как с оценка на инспектора по социални и възпитателни въпроси затворникът е предложен да работи на външен обект.

Тя поясни, че по принцип много фактори се взимат под внимание при определянето на режима – тежестта на присъдата, колко години от нея е излежано, какъв е първоначалният режим, какво е поведението на лишения от свобода и т.н.

Заместникът й Николай Проданов предположи, че отклоняването на Борис Иванов вероятно се дължи на грешна преценка на ръководството на затвора, че той може да работи на външен обект. Но уточни, че извършващата се в момента проверка ще покаже дали това е така.

Цачева каза, че близо половината от 2000 лишени от свобода, настанени в общежития от открит тип, работят навън. Повече факти щяла да изложи по време на дебатите за внесения от БСП вот на недоверие към правителството за проблеми в сектор „Сигурност“. Само спомена, че от 2005 г. насам намалява броят на лишените от свобода, които се отклоняват от изтърпяване на наказанието.

Иначе издирването на Борис Иванов продължава. В търсенето се включиха жандармерията и хеликоптер.

„Знакът е лош, не може да бъде добър“, коментира днес случая главният прокурор Сотир Цацаров. „Всяко бягство е отклонение, всяко отклонение е бягство. Проблемът не е в терминологията. Конкретното лице е осъдено на 13 години „лишаване от свобода“ за грабеж и изнасилване. Остатъкът от наказанието е 5 години. Не е тайна за никого, че близо година и половина ГД „Изпълнение на наказанията“ няма постоянно ръководство. Това при всички случаи се отразява на работата“, коментира още главният прокурор.

Според него е недопустимо да има възможност за самостоятелна работа, такава във фирми, на външни обекти, независимо колко е присъдата на затворниците и какъв е остатъкът. „В момента системата ни го позволява отвсякъде. Лишените от свобода безусловно трябва да имат право на труд. Съзнателният труд трябва да води до облекчения, в случая в размера на наказанието. Трябва да има работа, но както е в нормалните страни със затворнически режим. Под охрана, със съответни дрехи или отличителни знаци, които показват, че лицето е лишено от свобода. Това само по себе си ще затрудни отклоненията“, каза още Цацаров.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
иван_адвокат
иван_адвокат
24 юни 2018 10:35
Гост

Хванаха го мисля нищо не е станало толкова.

Очевидец
Очевидец
22 юни 2018 12:21
Гост

Борислав Иванов явно е избягал, понеже не симпатизира на ръководството на затвора и пътува към друг такъв с по-симпатични полицаи.

Борката
Борката
22 юни 2018 12:37
Гост

Ще ме хванете, ама друг път. Аз съм дегизиран и с качулка.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2018 12:13
Гост

А къде беше чистачката на общежитието?

Полицай
Полицай
22 юни 2018 12:17
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Нямаме достатъчно хора, работим за никакви пари, без нужната техника. А отгоре само дават акъл и никаква помощ.