Рецидивист, осъден за блудства и кражби, е на свобода, след като днес не се е върнал в общежитието към ловешкия затвор.

48-годишният Борис Иванов от Добрич изтърпявал присъда от 13 години затвор, която е влязла в сила през 2011 г. След като е изтърпял повече от половината от наказанието си, режимът му е бил сменен и е прехвърлен в общежитието от открит тип „Полигона“, обясни днес зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

Иванов и още четирима лишени от свобода работели на външен неохраняем обект в млекопреработвателната фирма „Сердика“. По думите на Проданов, в такива случаи „определени“ ангажименти за охрана на лишените от свобода поемали фирмите, но те не били строги.

Според зам.-министъра на правосъдието няма пропуски в надзорно-охранителната дейност, а става дума за принципен въпрос, който опира до това, готово ли е обществото за промяна на основни принципи в Наказателния кодекс, в който трудът е основно средство за превъзпитание.

„И дали законодателят би решил да се ликвидира възможността лишените от свобода да работят. Тогава тези 800 души ще си седят зад мрежите и много трудно биха могли да се отклонят“, каза Проданов.

Той обясни, че няма как лишените от свобода да работят вътре в затворите, защото възможностите там са силно ограничени. Производствата били неконкурентни и се ползвали само за вътрешна употреба.

На въпрос, какво може да се направи, за да спрат бягствата на затворници и отклоняванията на такива, които работят по външни обекти, зам.-министърът с усмивка отговори, че това е възможно, ако затворниците заобичат пазачите си.

„Ако успеем да култивираме в тях някаква любов към ръководителите на затворническата администрация и те да осъзнаят добре, че с тези свои отклонявания ни причиняват големи проблеми, може би ще го решим тоя проблем“, каза Проданов.

Той се изненада от засиления медиен интерес към темата с бягствата на затворници, но го обясни с последния случай с Владимир Пелов, който избяга от Софийския затвор и докато полицията го издирваше, беше убит в престрелка в родния му Ботевград. Проданов подчерта разликата между бягство от затвора и отклоняване на затворник, който работи навън, след което увери че случаите не са зачестили. В последния месец имало само два инцидента в Пловдив и Пазарджик, като и двамата затворници са заловени.

„Тези хора, не случайно са в местата за лишаване от свобода. Имат проблеми със собствената идентичност. Това не е нещо, което прекалено много трябва да ни учудва“, обобщи зам.-министърът.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Павел
Павел
21 юни 2018 17:07
Гост

Въй, Проданов, че то в затвора освен любов, друго няма, бе. Но явно любовта не е достатъчна, измислeте друг морков.

Читател
Читател
21 юни 2018 17:00
Гост

Тези затворници са най-тъпите и затова са най-опасните. Избягалият е можело да излезе скоро – присъдата му е намалена, работи и т.н., а той взел, че духнал. Идиот.

Anonimen
Anonimen
21 юни 2018 16:32
Гост

Редно е когато затворниците работят навън, да се охраняват. А не сега да се разхожда рецидивист на свобода.

Антон
Антон
21 юни 2018 16:28
Гост

Ма мен само ли ми се струва, че отговорите на министъра са неадекватни.

Anonimen
Anonimen
21 юни 2018 16:30
Гост

Има нещо такова. Особено идеята му за „любов към пазачите“.