Бившият вече министър на околната среда и водите Нено Димов остана окончателно в ареста. Това определи Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) и отказа да промени мярката за неотклонение на единствения обвиняем за водната криза в Перник.

Димов е обвинен за умишлена безстопанственост, защото въпреки получаваните данни за спадащото ниво на язовир Студена, той продължавал да утвърждава графици, по които вода получавали и „Стомана индърстри“ и „Топлофикация – Перник“, вместо ограничените количества да са само за битово потребление.

На днешното заседание прокуратурата подчерта, че предприятията са плащали по 13 ст. за кубик вода, докато цената за битовите потребители е 2 лева. Според обвинението щетата се изразява именно в повечето пари, които са щели да бъдат платени, ако водата е била предназначена само за битово потребление.

Съдиите Красимира Костова (председател на състава), Красимира Райчева (докладчик) и Магдалена Лазарова приеха аргументите на прокуратурата и се съгласиха, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Димов умишлено е позволил да се стигне до водната криза.

В мотивите си за оставянето на бившия министър в ареста, съдът подчерта масовите негативни реакции на хората в Перник, които търпят водната криза. Иначе, апелативните съдии не видяха опасност на свобода Димов да извърши престъпление или да се укрие

Адвокат Ина Лулчева, която защитава бившия министър подчерта преди това, че Димов не определя цената на водата. „Как щеше да реагира населението на Перник, ако 1500 души в града останат без работа по еднолично решение на министъра“, попита Лулчева в отговор на обвинителната теза, че е трябвало да бъде спряна водата за промишлени нужди.

„Аз ви моля да решите този въпрос, като се абстрахирате от обществения проблем в Перник“, каза още адвокат Лулчева.

Тезата на защитата е, че Димов утвърждава графиците за водата, но те се изготвят от експерти в министерството след представените им от ВиК документи.

„Това, което мога да кажа е, че съм се доверявал на експертите, които имат нужните познания и съм утвърждавал графика, съответно с това, което са ми давали като информация“, каза Димов.

В началото на седмицата от прокуратурата оповестиха и част от разпитите на свидетели, сред които и шефката на дирекция в МОСВ Илияна Тодорова. В показанията си тя също обяснява, че графиците, които от ВиК пращали в министерството се утвърждават от министъра, както твърди и прокуратурата.

Тодорова обаче описва и схемата, по която информацията за нивата на язовира пристига в министерството и как се стига до утвърждаването на графиците, които Димов подписва. След постъпване на заявката от ВиК на всяко 26-то число на месеца, адресирана до министъра, тя се разпределя към заместника му Красимир Живков, който я разпределя към Тодорова, а тя пък до дирекция „Управление на водите“, началник на която била Мая Дряновска. Експертите Мария Янакиева и Красимира Янкова изготвяли проекта за графика, който отивал след това при зам.-министър Живков, а той пък го администрирал обратно до Димов.

Главният прокурор нареди проверка на всички значими язовири

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС и полицията да извършат проверка на комплексните и значими язовири в цялата страна.

Проверката трябва да изясни какво е актуалното състояние на водния им обем и има ли такива, в които нивата са толкова ниски, че да поставят под риск питейно-битовото водоснабдяване за гражданите.

МВР и ДАНС трябва да представят обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири.

Ако в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление, материалите ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Отделна проверка от Върховната административна прокуратура се извършва на язовир „Бели Искър“ за спазване разпоредбите на Закона за водите, съобщиха от държавното обвинение.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 10:38
Гост

Изгоря като бушон горкия. Кой знае още колко замесени има.

Похвално
Похвално
17 януари 2020 10:37
Гост

Гешев си удържа на думата. А и сега ще проверява другите язовири.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 10:40
Гост

То пък нали той лично ги прави. Ентусиазиран е милият, че е в самото начало и лъска имидж.

Hitovski
Hitovski
16 януари 2020 17:50
Гост

А Петя Аврамов учредява ВиК холдинг. Или – за едни брадва, за други – сватба.

изгоре
изгоре
16 януари 2020 17:48
Гост

А сега и зам.-мистър изгоре!

боклуци
боклуци
16 януари 2020 17:49
Гост

Основание Язовиро да си направи чистката в министерството. Но ако някой боклук е разрешил да ни внасят боклуци – в затвора и край!

J&J
J&J
16 януари 2020 17:47
Гост

Купи ми мамо съд, че аргументите са кът.

Още месец поне
Още месец поне
16 януари 2020 17:46
Гост

Остава му само да пуска снимки от условията в килията

Стоян
Стоян
16 януари 2020 17:43
Гост

Прокуратурата да се зарови в местните ВиК, където за директори са поставени масово неграмотници, чиято единствена задача е да събират месечни суми и да ги карат на благодетелите си в София.

мъкааа
мъкааа
16 януари 2020 17:29
Гост

Амен, амен да ми стане мъчно. Ама не за Нено, а за всички нас и правосъдието в тази държава

анонимен
анонимен
16 януари 2020 17:27
Гост

Как може да задържиш човек заради масови негативни реакции. Че то и срещу Гешев имаше много негативни реакции, ама стана главен прокурор, нали. ВСС награждава за такива, пък апелативният спецсъд съсипва живота. Не че Нено Димов е стока, но в случая е безобразие.

анонимен
анонимен
16 януари 2020 17:17
Гост

Миличкият, колко е тъжен, все едно е знаел какво ще стане….

?1??!?
?1??!?
16 януари 2020 17:16
Гост

Негативната обществена реакция като аргумент за мярка за неотклонение?!