Столичната община е осъдена да плати 30 000 лева на момиче, което е счупило тежко крака си, след като пропаднало в необезопасена шахта, докато се разхожда с баща си.

Инцидентът е станал преди 5 години в Нови Искър на кръстовището между улиците „Летец“ и „Иван Вазов“, а делото е заведено в Софийския градски съд през 2019 г.

Общината оспорва иска и твърди, че проверка на мястото е показала, че там има само една здрава шахта и към 2015 г. също не е имало други, а освен това никога не са получавани сигнали за опасни и необезопасени шахти там. В хода на делото общината е оспорила дори факта, че е отговорна за поддържането на тротоарите, но не е представила доказателства, а съдът посочва, че безспорно инцидентът е станал там и отговорност на общината са поддръжката и ремонтите, когато се налагат.

Бащата на пострадалото момиче е свидетелствал, че през деня на 3 май 2015 г. вървели с дъщеря си към центъра на Нови Искър и при пресичане на двете улици тя паднала в шахта с липсващ наполовина капак, която нямала никакво обезопасяване.

Мъжът я хванал и я издърпал, след което я оставил на място, защото плачела от болка и не можела изобщо да стъпи на крака си. Той отишъл да вземе колата си и след това закарал момичето в „Пирогов“. Докторът там пък видял тежкото счупване на глезена и казал: „Едно на хиляда такива счупвания има“.

Момичето било оперирано, за да му поставят винтове и стояло 10 дни в болницата, като през това време изпитвало болки и не можело да става от леглото. Последвало бавно възстановяване, придвижване с патерици, нова операция за премахване на винтовете, като всичко продължило около половин година, но и до днес момичето изпитвало болка при по-силно натоварване и глезенът му се подувал.

Механизмът на счупването, болките и страданията по време на възстановяването са били потвърдени и от прието по делото заключение на съдебно-медицинска експертиза.

 „Сега, след травмата, има разлика в левия ѝ глезен, той е деформиран и тя, въпреки че е младо момиче, не иска да носи къси поли“, свидетелства бащата на пострадалата.

Съдия Богдана Желявска е решила да уважи изцяло иска на момичето, след като отхвърля всички възражения на общината (решението виж тук).

„Като съобрази описаните по-горе и доказани увреждания и последиците от тях, и свързаните с тях физически и емоционални болки и страдания на ищцата, техния вид, интензитет и продължителност, вида и тежестта на уврежданията и последиците от тях, наличията на дефект в глезена на левия крак, периодът за възстановяване и възрастта ѝ, и приложи принципа за справедливост, съдът намира, че обезщетение в претендирания размер 30 000 лв. би било адекватна обезвреда на претърпените и доказани в производството неимуществени вреди. За тази сума предявеният иск е основателен и доказан и, като такъв, следва да бъде уважен изцяло така, както е предявен, ведно със законната лихва“, се казва в решението, което не е окончателно и общината може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

Това е поредният случай на пострадал заради необезопасени шахти в столицата, за които общината е осъдена да плаща от съда.

Както „Лекс“ писа наскоро, само за последната около една година Столичната община е загубила 11 дела, по които е осъдена да плати над 155 000 лева на пострадали от неизправни шахти. И това са само случаите, в които е доказано, че тя е отговорната за изправността им институция, има дела и срещу ЧЕЗ, и срещу „Софийска вода“. Случаят с опасните шахти стана особено актуален, след като 16-годишно момче загина в София в началото на годината след токов удар при стъпване върху улична шахта, докато се разхожда с баща си.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokatTROL
advokatTROL
15 май 2021 23:01
Гост

Фандъкова е гнуслива, това обяснява и неадекватните ремонти на София, миниатюрните пейки по улиците, лошите тротоари, просто тя никога не е слизала от колата си, ходи като на инспекция, жената е толкова може, няма как – просто това е – НДК и главната, чешмите и ЦУМ, иначе е надъхана и то – сигурно ще се запомни, дано не е крала както предишните кметове – ама – и да е крала – няма да й се сърдим, ако може – поне да ни освободи по-бързо.

Гост
Гост
14 май 2021 19:31
Гост

5 години. А Иванчева помни ли я някой още? За колко време я обработиха?

Spiridon
Spiridon
14 май 2021 12:11
Гост

Фандъкова, ОСТАВКА!

граф Игнатиев
граф Игнатиев
14 май 2021 12:07
Гост

Това е поредният случай на пострадал! Aми да си обезопасяват шахтите, а не само да правят някакви глупави ремонти от които да прилапват пари.

Stoil
Stoil
14 май 2021 12:08
Гост

А зимата? Когато едвам се тътрим по тротоарите защото са заледени.

Oblena
Oblena
14 май 2021 9:35
Гост

Излагацията на една кметичка.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 9:35
Гост

Леля ми съди така общината и взе към 6 хиляд, като те дори не се явиха на делото.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 9:34
Гост

Това е просто нелепо. Не може да търпим повече Фандъкова да безчинства! И винаги да е виновен зам кмета, но не и тя!

Ачо
Ачо
14 май 2021 12:05
Гост

Много жалко, че тя отново спечели. Според мен изборите бяха фалшифицирани от всякъде.

Аналог
Аналог
14 май 2021 9:33
Гост

Пишете тук за този случай, защото е свързан със съд и дело. Но напишете нещо и за отворената вчера система за записване на деца в яслите. Защото е противозаконно! Сега объркаха всичко и всички и промениха условията само 2 дни преди да излязат крайните резултати!

Lalov
Lalov
14 май 2021 9:34
Гост

И вчера излиза едно келешче заместник кмет и се слюнчи. Поредния, дето ще гръмне ако стане нещо. Но Фандъкова никога не е виновна. Тя никога не знае за лошите неща!

Memo
Memo
14 май 2021 9:32
Гост

Столична община се управлява НЕЛЕПО от Фандъкова. НЕЛЕПО!

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 9:32
Гост

Те няма да си вземат поука. Редовно просто изплащат обезщетенията и не им дреме.

Ferdinand
Ferdinand
14 май 2021 9:32
Гост

Ако не ги съдиш тия келеши никога няма да се научат

Gerova
Gerova
14 май 2021 9:33
Гост

Мислиш, че като ги съдиш им дреме ли? И нещо ще се промени ли?

Бат Гого
Бат Гого
14 май 2021 19:36
Гост

Не съдиш келешите а общината. Разбирам да осъдиш Иван, Драган, Петканка…. А то някаква организация, дето се „храни“ от хазната. А хазната я пълним ние – аз , ти, Бай Танас. С данъци – от всяко нещо дето си купил има 20% за ТЯХ! (ДДС). Да не коментирам всички данъци…

Джени
Джени
14 май 2021 9:31
Гост

Така и трябва

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 9:15
Гост

Ами за такова тежко счупване и болките и страданията, които е преживял, 30 000 лв. не са много. Ше се потвърди от горните инстанции.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 8:54
Гост

Горкото момиче, с травма за цял живот! Но това е положението в европейската столица, квартали като Нови Искър получават друго отношение не са Лозенец и центъра все пак…

софия
софия
14 май 2021 8:57
Гост

София никой не я дели на център и периферия – като се правят глупости, се правят навсякъде В дадени от вас за пример квартали положението по отношение на инфраструктура на много места, не казвам навсякъде, е плачевно. А и в Нови Искър надали имате сгради с десетки етажи и проблем с паркирането, нали?

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 9:32
Гост

То и в Лозенец състоянието на тротоари и улици е плачевно….