Омбудсманът Мая Манолова вече подготвя жалба в Конституционния съд (КС) заради последните промени в Изборния кодекс, които депутатите приеха снощи. Според Манолова с тях е извършено грубо посегателство върху правата на гражданите, а основен акцент в критиките ѝ са промените, засягащи преференциите.

Депутатите приеха, че преференциите за кандидат ще са валидни, ако е получил не по-малко гласове от тези за районната избирателна квота. В момента текстът гласи, че преференцията е валидна, ако броят на гласовете на отделния кандидата е не по-малък от 7% от гласовете за кандидатската листа.

Срещу промяната остро възразяваха от БСП, тъй като според тях така преференциалното гласуване се обезсмисля. Същата теза разви днес и Манолова като сравни новите правила с цената на хляба.

„Отнемат право на българите да гласуват за личности, което те поискаха ясно на референдума през 2015 г. Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева. 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи“, каза Манолова в парламента днес.

Тя поясни, че изчаква само текстовете да бъдат обнародвани и в същия ден ще пусне жалба в КС. По думите ѝ, това е 13-та поправка на Изборния кодекс и всяка следваща отнема все повече права. Според нея парламентът е нарушил закона и като е отказал да замени състава на Централната избирателна комисия, а отделно от това депутатите не са се съобразили с искането на гражданите за електронно гласуване.

„Мая Манолова може да прецени какви действия ще предприеме, но по Конституция България се управлява от многопартийна система. Преференциите са нещо много хубаво, но хубаво е да може партията да си подреди кадрите, когато влиза в общинския съвет или в парламента със съответните специалисти“, коментира депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски, който влезе с преференции в парламента.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 февруари 2019 15:44
Гост

Брав на нея. За пореден път доказа, че я е грижа за хората.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2019 15:16
Гост

Съставът на Централната избирателна комисия наистина трябва да се променя.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2019 15:13
Гост

Абсолютно съм съгласен, че с всяка следваща поправка на Изборния кодекс, се отнемат повече права на избирателите.

Павиан
Павиан
15 февруари 2019 15:08
Гост

При все, че съм съгласен колко гнусна промяна е това за преференциите, не мисля, че е противоконституционна. Мислете като си ги избирате, говоря за партията, преференцията идва после (справка: Гърневски).