На изборите, които ще се проведат след вота за местна власт тази есен, ще се гласува само машинно. Това записаха окончателно в Изборния кодекс депутатите след продължили часове наред дебати.

До това важно решение се стигна след като насред пленарното заседание правната комисия се събра на извънредно заседание и излезе с предложения, които след това бяха гласувани от Народното събрание.

Депутатите решиха, че на предстоящите избори за европейски парламент с машини ще се гласува в поне 3000 секции, а на местния вот тази есен в не по-малко от 6000 секции. Машини няма да има в секциите с под 300 избиратели, в тези извън страната, както и в болници, социални домове и на кораби.

Мнозинството мотивира пълното въвеждане на машинното гласуване с това, че при него възможностите за манипулации на вота са сведени до минимум и се избягва човешкият фактор при отчитането на резултатите.

Гласуваните окончателно изменения означават, че ако няма извънредни избори, на парламентарните през 2021 г. в страната ще се гласува само с машини.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС, защитено лично от председателя на партията Мустафа Карадайъ, когато по време на предизборната кампания се говори на друг език, различен от българския – да има превод.

Парламентът окончателно гласува разпоредба в Изборния кодекс, с който на практика обезсмисля преференциите, според левицата.

В чл. 298, ал. 2 от ИК депутатите записаха: „Преференциите за отделните кандидати са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота“.

В сега действащия закон преференциите за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете е не по-малък от 7% от гласовете за кандидатската листа.

Предложението бе определено от Искрен Веселинов („Обединени патриоти“) като гвоздея на днешната програма. От името на ВМРО той заяви, че няма да подкрепят „практическото отменяне на преференциите“.

Сблъскваме се с лошия имидж на политиката, а целта на преференцията е гражданите да се отъждествяват с конкретен депутат. Хората са отвратени от това, че партията избира депутати на принципа на послушание, после избраните избират тези, които са ги избрали, за министри. Идеята на преференцията е да имат отговорност най-напред пред гражданите. Всички трябва да осъзнаем своята отговорност в това да вдъхнем доверие в политическия процес, вместо да дискутираме отпадане на преференциите“, заяви Веселинов.

Дебатите продължиха няколко часа като участие основно взеха представители на ДПС, които категорично подкрепяха предложението, и на БСП, които бяха срещу него. И двете страни се обвиняваха в демагогия и в нарушение правата на хората.

БСП упрекна управляващите и ДПС, че отнемат правото на гражданите да гласуват за личности, а от ДПС пък репликираха, че левицата е нарушила Конституцията като е подкрепила текстовете, според които кампанията се води само на български език.

И още – Йордан Цонев от ДПС заяви, че преференцията се е доказала не като гласуване за личности, а е най-ярката форма на контролиран и корпоративен вот. „Това е корпоративен вот. Така правят собствениците на големи компании, така правят тези, които искат да купуват и контролират вота. ДПС от първия ден на въвеждане на преференцията беше против. Всяка преференция, която беше реализирана по корпоративен и родов признак при нас, ние я отхвърлихме като отстранихме депутатите от нашата парламентарна група, защото противното опорочава честността на вота“, заяви Цонев.

От друга страна Явор Божанков от БСП каза, че едрият капитал може да си купи и листа. По думите му обаче с предложената разпоредба ще се отнеме правото на хората да гласуват за личности. „Водачът взима всички гласове. Оставете от второ място трохите на хората – да си изберат и те някого“, добави Божанков.

Крум Зарков допълни, че с премахването на преференциите депутатите рискуват да засилят допълнително напрежението към парламентарната система. „И ако продължаваме да не чуваме сигналите и да пуснем свеж въздух в НС, това е заплаха за правата на хората“, заключи Зарков.

Стоян Мирчев (БСП) пък предложи не само прагът за преференциите да се вдигне, но и този за влизане в парламента – като стане 10 на сто, вместо сегашните 4%. Тогава с ДПС ще си махаме с ръце от двата тротоара около парламента, каза Мирчев.

От ДПС му отговориха, че не се притесняват от такова предложение.

След като многократно левицата попита къде са представителите на ГЕРБ, за да вземат отношение по въпроса, на трибуната излезе Тома Биков. Той заяви, че е съгласен, че има криза на доверието, но тя няма да бъде преодоляна с преференции. „Кризата на доверието не е заради една или друга изборна технология, за нейното присъствие или отсъствие в определен Изборен кодекс. Тя е заради това, че много често политическите елити отказват да носят отговорност. Те затова са елити, за да носят отговорност“.

С 99 гласа  „за“, 58 „против“ и без нито един въздържал се депутатите приеха текста за преференциите.

Наред с това те редактираха и разпоредбата за номерата на кандидатите в листите, за които може да се гласува преференциално.

В проекта на кодекса бе записано, че номерата на партиите в бюлетината са до 100, а на кандидатите – „с добавено число 100 пред него“. След забележка, че това може да се тълкува и по начин, по който номерата на кандидатите да станат петцифрени, изразът придоби следния вариант –„плюс 100“, т.е. сто се добавя към номерата на кандидатите и те стават трицифрени числа.

След като снощи правната комисия гласува забраната за оповестяване на социологически проучвания в деня за размисъл и в този на вота да отпадне днес мнозинството в пленарната зала се обедини, че тя трябва да остане.

Диана Саватева от ГЕРБ обясни, че предложението за премахване на забраната, което е направила, всъщност идва от 15 медии. И го мотивира така: „Сайтове, радиа и телевизии използват иносказателни изрази и алегории за резултатите от социологически проучвания в изборния ден, докато във фейсбук резултатите се появяват едно към едно. Ние като вносители сме убедени, че законът трябва да следва тенденциите в действителността. Ако забраната остане, гилдията ще бъде принудена да изпада в комични ситуации, когато обявява социологически проучвания“.

Филип Попов от БСП обаче заяви, че така ще се влияе на гражданите в деня за размисъл и в деня на вота.

През цялото време дискусията основно беше „за“ или „против“ машинното гласуване възможни ли са манипулации.

Страстите в залата се разгорещяваха периодично, като включително се стигна до извинения. Явор Божанков от БСП нарече управляващите „шайка“. Което засегна Вежди Рашидов от ГЕРБ. „А, бе, младеж, комсомолец, не си ли много малък да ми викаш „шайка“, бе. На кое си мислиш, че ще викаш шайка“, обърна се той към Божанков. А след това и към депутатите от БСП: „Колеги, в този парламент децата „шайка“ на тези години не може да ми викат. Не съм живял 68 години едно младо дете, което още не е било още във войската, да ми вика шайка на мене. Това не е митинг“. Накрая Божанков се извини.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 февруари 2019 16:53
Гост

Световната практика е категорична, че машинното гласуване е много по-сигурно от броенето на бюлетини. Но трябва да се прави от световно признати фирми, които не могат да си позволят фалшификация. Много членове на секционни комисии са ми казвали, че в България масово се подменят протоколи. Съвсем не навсякъде има наблюдатели на по-малките партии. Купуват се членове на секционни комисии. Продължава и практиката на „индианската нишка“ където има предварително попълнени образци на бюлетини, като гласуването се доказва със снимане, вкл. и видео. Хайде стига.

Гейтс
Гейтс
14 февруари 2019 16:06
Гост

Машинното гласуване позволява манипулации, които може да извърши разработчикът на софтуера. Ако той е държавна фирма, нали ви е ясно кой ще има интерес да има бъгове.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2019 16:56
Гост

Да, но ако е държавна фирма. Ако е световно призната фирма, шансът за манипулации е нулев. Кой ще си провали дългосрочния успешен бизнес и авторитет.

Шайка
Шайка
14 февруари 2019 15:22
Гост

Някои не пропуснаха отново да превърнат заседанието в цирк.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2019 14:51
Гост

Хубаво е, че подкрепят използването на съвременни технологии. Машинното гласуване е факт в много държави.

Мнителен
Мнителен
14 февруари 2019 14:52
Гост

Обаче така резултатите може да се фалшифицират по- лесно. Да, участвал съм в броене на бюлетини. Трудоемко е и стоим до сутринта, но е по-сигурно.