Ръководителят на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров бил „гола вода“ и нямал „хал хабер от Конституция“.

Това заяви по негов адрес днес пред бТВ лидерът на „Воля“ и зам-председател на парламента Веселин Марешки.

Повод за острите му думи е интервю от миналата седмица на проф. Киров, в което той каза, че провалилата се идея за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) е постигнала целта си, която не е бил юридическа, а само политическа – да няма предсрочни избори.

През септември управляващите събраха подписи за внасяне на проекта благодарение на „Воля“, но миналата седмица предложението на ГЕРБ за свикване на ВНС беше подкрепено само от 111 депутати (при необходими поне 160), а тези от „Воля“ гласуваха „въздържал се“.

„Когато нещо започне като порнография, то винаги приключва като порнография“, обобщи след това Пламен Киров.

Днес Марешки припомни тези негови думи, след което заяви: „Когато такива специалисти са светилата в конституционализма, тогава няма как и другите неща да не завършат така“.

По думите му, проф. Киров говорел нелепости и пълни глупости, като казал, че проектът на ГЕРБ е само печелене на време до редовните парламентарни избори догодина. Самият Марешки пък дори се похвали, че не е чел проекта на управляващите и днес каза, че се е оказал прав, защото нямало смисъл.

Поведението на собствената си партия, която първо осигури подписите за внасяне на проекта, а след това не го подкрепи, Марешки обясни с това, че те били против по принцип, но искали да видят нагласите и се надявали да се появят други проекти, по които да се води дебат. Една от идеите на ГЕРБ беше за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, която проф. Киров описа като опит за промяна на политическото представителство, тъй като при нея много по-малко партии ще могат да влязат в парламента.

„Аз не съм юрист, обаче имам малко явно повече ум и не мога да позволя някой да казва, че намаляването на броя на депутатите ще доведе до промяна на политическото представителство. Пълна глупост. Ако гласуват 4 млн. българи при 4% праг ти трябват 160 000 гласа. Дали броят на депутатите е 240 или 120, на теб са ти необходими 160 000 гласа, за да влезеш в парламента. Това е пълна глупост, която говори този човек“, отговори днес Марешки.

Оказа се още, че лидерът на „Воля“ има и свой проект за Конституция, за който обаче не издаде нищо, за да не му бъде откраднат. От изказването му стана ясно само, че той е против „конструкцията Велико Народно събрание“, но искал да види проектите на останалите партии, включително и на президента Румен Радев, който миналата година започна консултации за промени в основния закон.

„Ако всички си бяха изкарали проектите, щяхме да видим кой е ползвал най-добрите експерти. Само, че нямаше с кого да дебатирам, президентът и всички се изпокриха като мишки. Иначе щяхме да видим наистина кои са добрите конституционалисти. Кой ползва добрите експерти, кой има акъл в главата“, продължи Марешки и се зарече, че когато държавният глава оповести проекта си, в същия ден ще го направи и той. В никакъв случай обаче по-рано.

„Ама трябва да имам база за сравнение, не после те да ми откраднат моя, щото аз съм инвестирал пари, адвокатите са инвестирали доста познания, наистина истински специалисти, не такива празни говорители“, аргументира се зам.-председателят на парламента и отново обвини Пламен Киров, който беше казал, че никой конституционалист не се е съгласил да консултира проекта на управляващите.

„Този пък връх на конституционализма е гола вода. Е, този експерт ли да извикаме, той няма хал хабер човека от конституция“, отвърна Марешки.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Калин Орела
Калин Орела
01 декември 2020 15:10
Гост

Пламен Киров и Марешки са двете страни на една и съща монета.
Продажници и интересчии.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 0:33
Гост

Бивш заместник -председател на НС критикува толкова пошло и безидейно ръководител катедра в СУ….това е много интересно откъм поведение, етикет, култура и възпитание -и най-вече пример към младите

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
01 декември 2020 1:22
Гост

Честно, безкрайно уважавам интелектуалният труд, аз съм адвокат-практик – при мен идват един вид случаите за решаване, изнасям Решения на съда и – един вид това ми е работата, непрекъснато чета – било плявата по интернет, било завършена литература, като комплексно изучаване на правото – но – и то си е верно – професорската и академичната дейност, без да имаш връзка със света е безполезна.

Според мен Марешки се представи добре – като концепция, да има свободен, свеж вятър по темата.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
30 ноември 2020 23:44
Гост

Правото стана свръх-сложно, почти безкрайно, но това е лесно, когато се занимаваш с теория, проблемът е – когато трябва на практика, ето тук – Марешки има правота – за какво ни е изящна и неработеща Конституция, макар и образец на някакви постижения в правната мисъл. Тук съм съгласен – погледнете в колко изостанала страна живеем, неуютна, бедна, дива, необразована, при това – това е сега, следствие деградация. Имало е и други етапи – без агресия, повече заети в производство и т.н. Така че, хубаво е да имаме модерна Конституция, но – за какво ни е, за украса. Пламен Киров не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 18:47
Гост

Типичният коалиционен партньор на управляващата мафия. Позор, оставка, затвор!

123
123
30 ноември 2020 14:07
Гост

Не че този „конституционалист“ е „висока летва“, но съвсем не е възпитано един неук човек да принизява с такива изказвания катедрата на СУ, а с поведението си Конституцията и НС.

б b
б b
30 ноември 2020 13:52
Гост

Магарешки изтъргува конституцийката на Барни Ръбъл срещу разрешение за строеж в Морската градина. Ооообаче тая марионетка е време да се стяга за Софийския централен! При бай Ставри – строг, но справедлив, обича майтапите.
Много си е повярвал, че като са го оставили да върти данъчни машинации е станал Някой. Проф. Пламен Киров е възпитаник на проф. Снежана Начева и проф. Евгени Танчев. Какъв е Магарешки, че ще дава оценки? Я да пита Гришата как всичко, с което се фука изчезва като дим!

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 13:03
Гост

Нагъл до безобразие. Като не разбираш, поне си трай.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 13:09
Гост

На всяка манджа е меродия милия.

Любител
Любител
30 ноември 2020 13:03
Гост

И тия глупости ги плещи човек, който не скри, че е подписал проекта за нова Конституция, без да го чете? Безспорно , много отговорно поведение, нали ?

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 12:30
Гост

Някой много яко го е излъгал, че има малко явно повече ум.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 12:25
Гост

Как не спря да се излага този човек. Вече дори не ми е и смешно.

Къса памет
Къса памет
30 ноември 2020 12:17
Гост

Бивш конституционен съдия … от политическата квота на президента Първанов да ми говори за политика. Не сме толкова късопаметни.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 19:04
Гост

Е, и, какво като е от политическата квота на президента Първанов, тролче нещастно? Да не е по-хубаво да е от герберастката квота на Плювналиев, например?

Света вода
Света вода
30 ноември 2020 10:28
Гост

Колкото целта на предлаганата „нова“ Конституция беше политическа, толкова е политическа и тезата и цялото поведение на Пламен Киров. Непрекъснато може да бъде засечен да стои пред президентството. 🙂 Хайде да не се прави на светец.

адвокат
адвокат
30 ноември 2020 10:55
Гост

Хайде да не лобираш pf,.e; за Магарешки, магаре такова.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 19:05
Гост

А каква беше целта на предлаганото недоразумение „Нова Конституция“, освен да политическа- да останат герберастите на власт?

Фердинанд
Фердинанд
30 ноември 2020 10:23
Гост

Прави се на интересен, защото знае, че повече няма да влезе в Парламента и сега могат да му обърнат внимание и да го канят по студията. После ще е само за таш***

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 12:28
Гост

Не разбирам защо Веско се прави на квалитетен, след като нищо не разбира.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 10:22
Гост

Марешки – ОСТАВКА!

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 10:22
Гост

Ганьо. Типичен Ганьо. Смята, че знае повече от всички други

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 10:22
Гост

Аха, д-р Пламен Киров няма хабер от конституция, но Марешки има?

Радев
Радев
30 ноември 2020 10:21
Гост

Марешки да ходи да се пере!

Абагард
Абагард
30 ноември 2020 10:20
Гост

Да си води битките за картелните споразумения и да не се обяснява много. Не за друго, а защото не е подготвен. А картелите му бъркат в съзнанието поради факта, че не е допуснат до тия споразмения според мен. Иначе не би отказал

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 10:20
Гост

Е то какво да ви кажа. Определено има вид на човек, който не би се отметнал от картелните споразумения ако има възможност в името на народа нали

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 10:19
Гост

В каква държава медиите дават платформа на един ефективно осъден престъпник да обижда по този селски начин ръководител на катедра (особено по конституционно право) от единствения юридически факултет в трсаната?!

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 10:56
Гост

Ха ха ха

Деница Р
Деница Р
30 ноември 2020 10:19
Гост

Поредния самозабравил се депутат, бизнесмен и мошенник!

Емил
Емил
30 ноември 2020 10:18
Гост

Човек притискал за 10 000 лева наем собственик на заведение и рекетирал го, не ми го хвалете. Не, недейте

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2020 10:18
Гост

Марешки какво право има да коментира, каквото и да било? Кажете