Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на „Воля“ Веселин Марешки ще изпрати на всички съдии от Върховния касационен съд (ВКС) скици на имота, заради който вчера беше осъден на 4 години затвор.

Това обеща Марешки пред „Нова телевизия“, като многократно обяви, че имотът е негов и за първи път българин бил осъден за изнудване, защото искал да получава наем за собствеността си.

Апелативният съд във Варна го призна за виновен в изнудване, като прие за доказано, че е рекетирал Асен Миланов да му плаща 10 000 лева на месец наем за пицария „Ред хот“ във Варна.

Според обвинението Марешки и осъдената с него Красимира Колева са изнудвали Миланов. Мъжът плащал наем на Тони Димитров, който е бивш съпруг на Колева, а тя искала с помощта на Марешки да получава парите, тъй като не успяла да си върне собствеността на обекта по съдебен път. Миланов отказал да плаща на Колева и така се стигнало до конфликт между страните, като били подадени няколко жалби срещу наемателя, в резултат на които била съборена външна конструкция и бил спрян токът на заведението. В хода на делото пред втората инстанция е станало ясно, че заради заем от 65 000 е била учредена договорна ипотека между съпругата на Марешки и Колева, като според прокуратурата именно това задължение е причина за намесата на депутата в казуса.

Марешки обаче твърди, че е продал преди време част от имота на Колева, а Асен Николов се бил настанил в останала част, която не била негова и затова бил осъден на три инстанции. Лидерът на „Воля“ беше категоричен, че останалата част от имота е негова собственост, но не бил направил нужното, за да го покаже досега. Според него Миланов незаконно е разширил заведението си.

„Факт е, че не съм направил необходимото, за да покажа, че част от този имот, който е владян, е мой. Но мисля, че хората са с глави на раменете си и са го видели, но ако не са, още от утре почвам да чертая скици и да ги разпращам на всички върховни съдии, за да разберат, че част от имота, за който се говори – едната част е на Красимира Колева, другата част е моя собственост. И ако някой в тази държава твърди, че аз за моя собственост нямам право да искам наем, значи тук всичко е така объркано“, заяви Марешки.

По думите му, моментът с осъждането му, макар и не окончателно, е подбран, за да се покаже пред Брюксел, че в България има осъден политик, че „едва ли не съдебната система е независима“ и това да бъде отбелязано в предстоящия доклад за върховенството на закона в страната.

На въпрос дали е изненадан от присъдата и поддържането на обвинението, след като в края на август той беше сред гостите на Националното съвещание на прокуратурата, лидерът на „Воля“ реагира сдържано.

„Във всяко стадо си има мърша и не можем да обвиняваме хилядите съвестно вършещи си работата прокурори, полицаи други заради това, че някой върши някакви нередни неща“, каза Марешки и добави, че ще се защитава в България и няма намерение да бяга от правосъдието.

Той припомни обаче казуса със съдията Светлозар Георгиев, който разглеждаше делото срещу него на първа инстанция. След това обаче Георгиев се отведе, след като срещу самия него беше повдигнато обвинение за натиск над прокурор, за което после беше окончателно оправдан. По време на делото срещу Георгиев обаче се разбра, че е бил проверяван по сигнал, че е подкупен от Марешки, за който така и не бяха събрани доказателства.

„Не вярвам, че всички хора са злодеи. Прокуратурата като е мислила, че така стават нещата и аз съм щял да подкупвам съдия и съдията да вземе подкуп, дали пък те не хванали сега за топките този съдия, който ме осъди и да са му казали: Или съдиш Марешки, или те пращаме теб в затвора. Аз не вярвам в тези неща“, каза Марешки и добави, че според него става дума за неразбиране от страна на съдебния състав.

„Не вярвам, че е подкупен или уплашен, по-скоро не са вникнали в тези неща, затова сега започвам да говоря отдалеко, ще изкарам всички скици и ще ги разпространя по всякакви възможни начини, за да се види коя е моята собственост“, обеща депутатът.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
"още от утре почвам да чертая скици"
"още от утре почвам да чертая скици"
15 септември 2020 21:15
Гост

„още от утре почвам да чертая скици и да ги разпращам на всички върховни съдии“ – ми и аз така, ще си начертая НДК, съдебната палата в София и морските градини във варна и Бургас, като за начало.

Симо
Симо
15 септември 2020 19:02
Гост

Рекетьор.

Ваньо
Ваньо
15 септември 2020 19:03
Гост

При това смешен.

Георги
Георги
15 септември 2020 19:00
Гост

Чак пък ще чертае скици. Те са си в кадастъра.

Мишо
Мишо
15 септември 2020 18:55
Гост

Направо да вземе той да се изпрати към бай Ставри и да се пидготвя за костюм в райета.

Ceco
Ceco
15 септември 2020 18:53
Гост

И този беше заместник-председателят на Народното събрание? Да се засрами малко. Нагъл до безобразие.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 11:20
Гост

Ако е негов имота защо не е извикал полиция да изведе наемателя изведнъж стана негов ,че и скици щял да прави ,нотариален акт няма ли .Пълни глупости

Hristo
Hristo
15 септември 2020 18:56
Гост

Лъже на поразия.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 9:50
Гост

Марешки повече няма да влезе в парламента, а това сега е само черешката

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 9:49
Гост

Май трябва да се наложи забрана за такива елементи изобщо да имат право да се кандидарат за депутати и да оглавяват партии, щом има дела срещу тях. Как ми искат за една тъпа работа на готвач свидетелство за съдимост, а за тия закони няма

Гиги
Гиги
15 септември 2020 18:57
Гост

За да се справим с престъпността трябва да се почне от високите етажи. А не като Гешев, който дефилира по селата.

Някой
Някой
17 септември 2020 0:52
Гост

За да се справим с престъпността следва де се обвиняват само престъпници /такива, за които може да се докаже, че са/ без значение от тяхното обществено положение. Така че работата по селата, не е по-маловажна от тази, срещу „силните на деня“. Затова съжденията ви са несъстоятелни.

Тошков
Тошков
15 септември 2020 9:48
Гост

Определено смятам, че е време такива лицемери да не влизат в парламента повече

Haralampi
Haralampi
15 септември 2020 9:48
Гост

Бе като ги гледам и Марешки и собственика на заведенеи са мутрон нагоре, ама проблема е, че всеки смята, че може да заплашва другия безнаказано

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 9:47
Гост

А не трябва ли марешки да иде да се разправя с тоя дето му е дал терена на човека да си прави заведение там? Защото човека какво е виновен?

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 9:47
Гост

Изключително грозното в случая е това, че не иска да се разбере с човека по нормален начин, а има заплахи. Ама явно не е много умен, щото проблема е в заплахите и в искането на таква голяма сума, а не дали имота си е негов

Manoleva
Manoleva
15 септември 2020 9:46
Гост

Категорично смятам, че това е позор. И това ми бил представител на народа. Да ви имам и дръжавата, щом това е депутат

Петко
Петко
15 септември 2020 9:45
Гост

Защо досега на две инстанции не е представил скицата?

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 9:46
Гост

Елементарно, няма такава.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 9:47
Гост

Не сте прави – сега я създават, смятай фалшифицират.

Flarken
Flarken
15 септември 2020 9:45
Гост

Ма дори да е негов имота, не може да искаш наем от 10 000 на месец. Още повече, че това е заведение, а не банков клон. Все пак някаква човещина трябва да има, а той дори е народен представител

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 9:46
Гост

Ами точно. Народен представител е. Което значи, че народа е точно такъв. Или поне някаква част от него. Не мисли адекватно. Иска да почнат от утре да му наоливат по 10 000 лв, всеки месец, в сметката

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 9:44
Гост

Ако е в правото си – ок. Но аз мисля, че не е.