Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е внесъл предложение в Съдийската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, съобщиха от ВКС.

Предложението на Панов се базира на два документа. От една страна той се мотивира с констатациите в акта на Инспектората към ВСС, в който беше посочено, че Дончева е нарушила принципа за случайно разпределение на делата, залегнал в чл. 9 от ЗСВ. От друга той сочи и доклада на ВКС от проверката на организацията на дейността на САС, при която също бе установено нарушение на случайния подбор на дела. Според Панов шефката на апелативния съд е извършила нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 4 от ЗСВ – не е изпълнила „други служебни задължения“.

Повод за проверките в САС бе заявление на Милен Василев от Търговското отделение на съда до колегите му, което по-късно се появи и в социалните мрежи. В него съдията изразява несъгласие с това, че Дончева му е иззела делата и се е определила за докладчик. Между тях било и дело, свързано с КТБ и „имащо за предмет установителен иск на значителна стойност – над 102 млн. лв.“

Вчера от ИВСС съобщиха, че със 7 на 2 гласа инспекторатът е отхвърлил предложението на колегата си Александър Мумджиев да се потърси дисциплинарна отговорност от Дончева за нарушенията.

Същевременно от ИВСС разпространиха и решението на главния инспектор Теодора Точкова, в което тя на свой ред отхвърля една част от възраженията на Дончева като неоснователни, а други приема за недопустими.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
07 май 2018 16:26
Регистриран

ВСЕ СЪЩОТО…до безкрай АМА ЧЕ СМЕШКА – това не е никаква власт-това не може да бъде съдебна власт.Всъщност „да“-точно както и нашите си политици, все на черното „казваме““бяло“ и обратното, но , освен това, и ударно?!?!?!Но Суверенът Български п о м н и ….Сега какво, господин Първи съдия?! Що не си подадете оставката-и при стария, пък и при новия, ВСС-едно и също-каквито и да сте, прикривате „нарушителите“.Оказва се, че“ни чул, ни видял“е основно верую в дейността ви.Но няма да подадете оставка, нали.Защото сте „боец“.Ще чакате и , зная, ще дочакате, тези, за които сте сигнализирали, че правят „необясними“уж грешки, но… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 април 2018 20:56
Гост

Тази наистина си е за дисцип. А за мен дори и престъпление има, ама нейсе. Прокуратурата даде тон за спасяването на редник Дончева.

Анонимен
Анонимен
24 април 2018 19:11
Гост

като ми предлагаш, лозане, ле, кой ли те слуша

vks
vks
24 април 2018 19:12
Гост

tova e parvoto smisleno neshto koeto pravi ot meseci. za men tozi chovek veche ne e predsedatel na vks

Валя Лазарова
Валя Лазарова
24 април 2018 19:26
Гост

Излез с името си бе гостенино! Стига сте се нахвърли срещу Лозан Панов, дребни страхливи душици!

поука
поука
24 април 2018 19:07
Гост

щом не се доказа корупция, а по-скоро някакво криво разбиране на правилата за случайно разпределение, да ѝ ударят една забележка и да се приключва, а и да вземе да си поправи заповедите и да ги няма друг път такива местеници на състави. ако не се поучи, значи наистина мирише на нещо

дали?
дали?
24 април 2018 19:05
Гост

Дончева е за дисциплинарка. Инспекторатът е приел доклад, в който е пълно с констатации за нарушения, друг е въпросът, че на мнозинството там не му стигна смелост да я предложи за наказание. Сега Лозан Панов предлага, но пък ВСС решава дали