Как се развива в момента заразата от COVID-19 в България спрямо другите държави. Този въпрос трудно може да получи адекватен отговор, ако се съпоставят данните за всички заболели в различните държави.

Натрупването на бройки от началото на пандемията обхваща и тези от първата вълна и изкривява картината. Затова „Лекс“ направи извадка за броя на заболелите за един ден в почти всички държави от ЕС, САЩ, Бразилия, Русия и Турция. Избрахме 22 октомври 2020 г. – четвъртък, ден от средата на седмицата, в който тестването е активно, за да получим картината. И тя показва, че България е по средата по брой новозаразени за ден на 1 милион души население (виж таблицата). Което, казано просто, нито е добре, нито е зле.

На този фон обаче хаосът с правните мерки, наложил се от началото на пандемията, вместо да отслабва, продължава с пълна сила.

С промени в Закона за здравето от 14 май 2020 г. (в чл. 63а, ал. 5) беше предвидено, че заповедите на здравния министър, с които се налагат противоепидемичните мерки, са „общи административни актове, които се издават по реда на чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс, публикуват се на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, съответно на интернет страницата на регионалната здравна инспекция и подлежат на предварително изпълнение“.

Това разрешение специалистите по административно право определят като фикция, тъй като заповедите на министъра носят белезите не на общ, а на нормативен административен акт. И без нея, те трябваше да се обнародват в Държавен вестник. Но тя прави така, че нормативните актове на министъра на здравеопазването във връзка с пандемията се считат за общи административни актове, именуват се заповеди и влизат в сила от публикуването им на сайта на министерството.

Последната заповед на министъра, с която се въведе задължението да се носят маски и на открито, доведе до противоречиви коментари на специалисти по медицинско право за това дали гражданите трябва да я спазват, ако не бъде обнародвана в Държавен вестник. За момента фикцията „спасява“ управляващите от това изискване, поне докато въвеждащата я разпоредба не бъде атакувана в Конституционния съд и той не реши да я отмени.

Но въпреки краткото объркване, което породи в съветите на юристи до гражданите, не тя е големият причинител на усещането за хаос в правната реакция на властта.

Седем месеца след началото на епидемията у нас то се налага с пълна сила, тъй като управляващите не предлагат никаква предвидимост на мерките, които ще предприемат.

Преглед на изказванията на представители на Националния оперативен щаб показва, че те многократно са заявявали, че имат план каква мярка при какви показатели за заболеваемостта ще се налага. На всяка пресконференция на щаба журналистите поставят този въпрос и получават отговор, че няма как да бъде огласена логиката, която ще води властите, тъй като факторите са комплексни.

Но дори и сега, когато не се налага да се вземат мерки от днес за утре, а властите уверяват, че знаят какво може и трябва да се предприеме, вместо добре обмислени и ясно и точно формулирани заповеди, се излъчват противоречиви послания.

Най-показателен е примерът със заповедта за маските на открито. Преди да я издаде здравният министър Костадин Ангелов така я изложи пред обществеността, че предизвика остра реакция, тъй като излизаше, че носенето на маски ще е повсеместно и няма да отчита дали човек се разхожда в парка със семейството си или в центъра на София в тълпата по търговските улици. След бурното недоволство министърът избра балансиран подход. Но хаосът беше факт.

Скандалът със скоростното прекратяване на карантината на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов е най-пресният пример за хаос. След като освобождаването от изолация на двамата държавни мъже, което както „Лекс“ писа, е без всякаква нормативна опора, струва поста на шефа на здравната инспекция в София, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че трябва да се помисли в заповед на министъра да се въведе изключение за хора като тях, за да не стане така в един момент, че цялата власт е под карантина.

Само часове по-късно здравният министър Костадин Ангелов обяви, че такава промяна няма да се прави и правилата са и ще останат еднакви за всички.

Хаосът с правните мерки се засили и от новата тактика такива по-активно да се разпореждат на регионален принцип. Така в момента нощните заведения в едни градове, като София и Благоевград, са затворени, а в други, като Пловдив – работят. По този начин объркването доби и географски оттенък.

Още по-сложно и неясно е положението с училищата и въвеждането на дистанционно обучение. Там решението е оставено на директорите и води до най-разнороден подход и зависи от собствените им разбирания, вместо да се ръководи от ясни показатели като процент на заболели и контактни например.

Проверка на заповедите на министъра и на местните щабове показва, че мерките масово се въвеждат от днес за утре, т.е. с по-малко от 24 часа или най-много толкова отлагане на влизането им в сила. Това също не работи в полза на предвидимостта и подхранва усещането за хаос, недопустимо във всяка правова държава дори и при пандемия.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Име
Име
27 октомври 2020 22:16
Гост

Заразата се развива с ударни темпове и измислени бройки. Зад тоя параван се краде здраво. В международен план.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:22
Гост

Какво има да говорим за държава с двойни стандарти? На някои им махат карантината, а вчера един полицай нападна дете на метростанцията понеже е без маска.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:19
Гост

Щаб, министър на здравеопазването, а нас кой ще ни опази?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:20
Гост

И Господ по някога е безсилен, особено срещу хорската простотия.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:17
Гост

Пак на каръшкото 13 място.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 9:31
Гост

Чл. 5 от Конституцията е категоричен, че норм. актове трябва да се обнародват в ДВ. Разпоредбата на Закона за здравето, която предвижда друго, противоречи на Конституцята. И следва да се отмени. Крайно време е да сме правова държава.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 9:24
Гост

Заповдите на министъра непрекъснато се допълват, изменят и отменят. Чудесно условие за правен хаос. А би следвало цяло лято да са планирали при колко заразени какви мерки да вземат. Фикцията нормативните актове да са общи, препятства прилагането на процедурата на ЗНА, която гарантира някакво качество. А най-смешни са наржданията на ББ в последния момент, които МЗ изпълнява веднага.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 9:07
Гост

Арена Армеец още ли е опция с тъова да се слагат легла там или вече не е ?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 9:06
Гост

Потенциално имаме на къде да вървим напред. Само не знам кой ще ни лекува накрая

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 9:06
Гост

Обективно кой ни е примера за справяне? Италия и Испания, където пак има много случай или Франция със своя ред? Или пък Великобритания, която пак има много случай и проелтта бяха по-неорганизиарни от нас? Или пък САЩ, където пламнаха яко? Кое е правилното?

Калина
Калина
27 октомври 2020 9:05
Гост

Гениални сме в справянето с Ковид 19. Няма що. Не, че някой е наясно какво да се прави де, но все пак

Pavleta
Pavleta
27 октомври 2020 9:05
Гост

Ние релано много случай имахем чак лятото. Цяла пролет затворена икономика и за какво ?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 9:04
Гост

Ами мерките са ни неадекватни. Аз не знам как може толкова бавно и несигурно да се вземата мерки, като пролетта ни направиха луди за 30 случая на ден

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 9:03
Гост

Много назад

Комши
Комши
27 октомври 2020 8:46
Гост

Случаите в държави като Турция са малко, защото не ги отчитат и тестват. По същите популистски причини, по които в България не се взимат мерки.

Vivan
Vivan
27 октомври 2020 8:44
Гост

Абе, всички отричат, но рязкото увеличение дойде 2 седмици след началото на учебната година. Струва ми се, че има връзка, а упорито се говори против въвеждането на изцяло онлайн обучение поне за определен срок.

Къш
Къш
27 октомври 2020 8:44
Гост

Какво искате от администрация и депутати, които не мислят със собствените си глави? В държавата има една глава и тя е Тиква.

Z.Z
Z.Z
27 октомври 2020 8:43
Гост

София беше затворена при 20 на ден, а сега при 900 едва се престрашиха да затворят дискотеките.

Tito
Tito
27 октомври 2020 8:42
Гост

Правният хаос у нас е от самото начало на пандемията и това е една от причините да не се прилагат ефективни мерки, а от там и да има много заразени.

SOS
SOS
27 октомври 2020 8:41
Гост

Хаосът е факт, но по-големият проблем е страхът да се наложат някои ограничения, за да се закрепи положението в болниците. Преди малко шефът на „Пирогов“ каза, че положението е почти критично с 61 заразени лекари от вчера. Няма да има не Ковид, а каквото и да е, кой да лекува.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 8:40
Гост

Броят на заразените е повече, защото се изследват хора със симптоми, а не здрави туристи.

Не думай
Не думай
27 октомври 2020 8:42
Гост

И броят на умрелите ли е повече заради това?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:19
Гост

Да, то на челото му пише, че е здрав, разбираш ли.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 8:39
Гост

42 умрели за денонощие!!! Оказа ли се прав Мутафчийски, че си позволява да плаши настроените за море „граждани“?