Директорът на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) Данчо Пенчев е подал оставка, съобщиха от здравното министерство.

Това е станало след разговор с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който е приел оставката на д-р Пенчев.

Новината за оттеглянето му идва, след като в последните дни столичната РЗИ свали преждевременно карантината върху премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, а вчера се оказа, че Борисов е с коронавирус.

Както „Лекс“ още вчера писа, за подобен подход няма никакво нормативно основание. Такова няма нито в Закона за здравето, нито в някоя от заповедите на здравния министър.

Първо държавният глава беше поставен под карантина след посещението си в Естония миналата седмица, което беше преждевременно прекратено, след като се разбра, че по-рано Радев е контактувал с шефа на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров, който беше диагностициран с COVID-19. След два последователни отрицателни PCR-теста обаче, карантината на Радев набързо беше свалена.

Два дни по-късно под карантина вече беше и премиерът Борисов, защото се оказа, че е бил контактен със заразения зам.-министър на регионалното развитие Николай Ненков. Тя също беше отменена с решение на д-р Пенчев след два отрицателни теста, но вчера Борисов обяви, че е заразен.

По този повод Пенчев обясни след това, че падането на карантината не става на случаен принцип, но можело да се прави преждевременно за хора на определени позиции.

„Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме“, каза Пенев пред „24 часа“.

Пред бТВ от здравното министерство са потвърдили, че отрицателен тест не е основание за по-рано отпадане на карантината.

„Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок“, поясниха от ведомството.

По този повод днес пред БНР председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира, че столичната РЗИ е нарушила закона като е отменила карантината на Борисов. По думите му РЗИ няма право да определя срока на карантината, тъй като той бил определен от заповедта на здравния министър.

Д-р Кацаров също подчерта, че няма документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който срокът на карантината може да се съкрати при два отрицателни PCR теста.

Определената карантина в момента е намалена до 10 дни, като целта е в този период да се избегнат контакти, тъй като тестовете може да са отрицателни, но въпреки това тестваният да е носител на вируса.

След като прие оставката на Пенчев здравният министър направи специален коментар във фейсбук: „Използвам случая категорично да заявя, че в заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички“.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 октомври 2020 13:34
Гост

Дежурният трол отново е изходил десетина мнения в смисъл „страхувайте се от пандемията“… Скандално е с каква лекота всякакви обществени фигури си служат с плоски неконкретни лъжи като „нормативни документи“ и подобни. За всекиго е очевидно, че всички принципи на правовата държава са отдавна прегазени и вече не е останала и сянка от тях. Но очевидните лъжи си остават и гражданите ги поглъщат всеки ден като най-нормалното нещо. И ги повтарят и разпространяват с лекота, било то като тролове на жълтите медии, било то като митничари, които не ти позволяват да минеш границата заради неплатена глоба към КАТ, защото имали… Покажи целия коментар »

Drob4ev
Drob4ev
26 октомври 2020 13:09
Гост

По мое му не мисля, че е редно сега да си подават оставките масово и да си правят някакви политически игри

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2020 13:09
Гост

Еми то няма как да се работи, когато баш най-главните не спазват мерките бе

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2020 13:09
Гост

Прав му път

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2020 13:02
Гост

Да се научат друг път да не пренебрегват заповедите на здравния министър.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2020 12:59
Гост

Така ще е, след като се правят изключения за хора на определени позиции.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2020 13:00
Гост

Никакви изключения! КАкво като е еди си кой. Пандемията въобще не е за подценяване.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2020 12:57
Гост

Преждевременното сваляне на карантината беше абсолютна излагация. Особено при сегашната статисъика на заболелите.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2020 12:58
Гост

Данчо Пенчев в случая няма вина. Отнесе го заради премиера.

Pich
Pich
26 октомври 2020 12:56
Гост

колко глоби прати МС, защото премиерът не носи маска? Т.е. ние сме му платили.

Коч
Коч
26 октомври 2020 12:55
Гост

Абе, кой смее да му каже копче на Тиквата, нали той знае най-добре и решава всички въпроси в държавата. Само Меркел му се скара.

Ани
Ани
26 октомври 2020 12:54
Гост

В положението на Пенчев са всички от кризисния щаб и ангажираните с борбата с короната, защото са под политически похлупак и не смеят да направят нищо, което е правилно медицински, но неправилно политически.

Човек
Човек
26 октомври 2020 12:52
Гост

Да, постъпил е неправилно, но го е направил под натиск и не е виновен той.