Конституционният съд (КС) ще се произнесе дали Истанбулската конвенция съответства на българския основен закон на 27 юли. Това обявиха от съда.

Днес конституционните съдии заседаваха по делото, но не беше предвидено да вземат решение, а проведоха само обсъждане, след което обявиха, че следващия петък ще се произнесат по конституционосъобразността на международния документ.

Законопроектът за ратифициране на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие беше внесен от правителството в Народното събрание на 12 януари. Искането България да я одобри предизвика множество коментари и опасения, които излязоха от въпросите, които регулира документът. На ратификацията остро се противопоставиха от различни вероизповедания. Това накрая доведе до оттеглянето му от премиера Бойко Борисов, който обаче определи това си действие като най-големия неуспех на правителството.

Преди да се стигне до оттеглянето на конвенцията, 75 депутати от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане да се произнесе по съответствието ѝ с българския основен закон. Това е т. нар. абстрактен предварителен контрол за конституционосъобразност на международен акт. Той се извършва преди ратификацията.

За да вземе решение по делото, КС поиска становището на десетки институции и организации, както и на много представители на правната наука. Освен това към делото бяха приобщени и множеството писма и призиви „за“ и „против“ ратификацията, изпратени до парламента преди оттеглянето на конвенцията. Докладчик по него е Анастас Анастасов.

На заседанието си следващия петък КС ще се произнесе и по друго дело, решението по което очакват десетки магистрати. То е по искане на петчленен състав на Върховния административен съд, който поиска за противоречаща на Конституцията да бъде обявена разпоредбата на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт. Тя урежда повишаването на магистрати по вече приключил конкурс. В очакване на решението на КС са спрени множество дела на магистрати във ВАС.

Главният прокурор Сотир Цацаров, Висшият адвокатски съвет и Министерският съвет изпратиха становища, че чл. 193, ал. 6 ЗСВ не нарушава Конституцията. Докладчик по делото в КС е Кети Маркова.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай
Бай
17 юли 2018 14:28
Гост

Очаквам на 27 юли КС да бъде обграден от всички онези, които не са сигурни в сексуалността си и протестират срещу Истанбулската конвенция. Хубавото е, че политиците популисти ще са във ваканция, лошото е, че „гражданите“, които ще протестират, нямат пари за море.

Джендер
Джендер
17 юли 2018 14:17
Гост

Учете се как стават нещата в белите държави.

Минувач
Минувач
17 юли 2018 14:05
Гост

Бойко Борисов наистина призна грешката си, което е рядкост за неговата особа.

Съпричастен
Съпричастен
17 юли 2018 14:10
Гост

Глупости! Прав си беше да се оттегли. Това е безпрецедентен политически натиск върху България да ратифицира ИК от страна на различни политически фигури в ЕС.

Магистрат
Магистрат
17 юли 2018 14:01
Гост

Очаквам справедливо и адекватно решение от колегите в КС, както винаги разбира се.