Проваленото гласуване на ратификацията на Истанбулската конвенция е това, от което премиерът Бойко Борисов се срамува след първата година от работата на правителството. Това каза той пред „Нова телевизия“ и добави, че изобщо не е очаквал темата за домашното насилие над жени и деца в конвенцията да бъде изместена от „защита на джендърство“.

„Срам ме е, че не можахме да представим Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие по начин, по който да убедим обществото, че неслучайно огромната част от Европа прие тази конвенция. Успяхме да направим така, че да се възползват различни политически сили и да вкарат темата изобщо в посока, която не е духа на конвенцията. Подценихме може би ситуацията, че трябваше по-добре и по-ясно да се обяснява всичко. Но пък, след като се надигна такова обществено недоволство, аз никога не съм бил инат, затова я оттеглихме“, каза Борисов. Той обясни, че конвенцията не минала дори през председателски съвет в управляващата коалиция, защото не очаквал да бъде превърната „едва ли не в защита на джендърство или каквото и да било“.

Срещу приемането на конвенцията се обединиха и подкрепящите правителството депутати от „Обединени патриоти“, а от ГЕРБ я оттеглиха и отправиха питане до Конституционния съд (КС) дали тя съответства на основния закон, като предстои КС да се произнесе по казуса.

Борисов коментира и дейността на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в контекста на най-шумната ѝ акция с ареста и обвинението в подкуп на кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. Задържането на Иванчева предизвика възмущение заради публичния арест в центъра на София, където тя стоя с часове, а след това вицепремиерът Екатерина Захариева коментира по този повод, че „малко се прехвърлиха границите“. Последва и реакция на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска да разбере дали това е мнение на правителството, или лична оценка на Захариева.

Според Борисов проблемът вече е изгладен, след като той говорил с Цацаров и няма разногласия между властите за борбата с корупцията. Относно ареста на Иванчева, на премиера било обяснено, че продължителността на следствените действия е резултат от изискването да бъде описана всяка една банкнота от намерените в колата на кметицата 56 000 евро. По думите на премиера, вече имало едно такова „паднало дело“, когато министър на вътрешните работи бил Цветан Цветанов, като то се провалило, защото намерените тогава пари не били изброени и описани, а пликът дори не бил отворен. Въпреки това, Борисов се надява случаят с Иванчева да е урок за разследващите.

„Надявам се това да им е обеца на ухото за всички, че когато се провеждат подобни операции, хората не обичат да има голяма показност, точно обратното – колкото са по-тихи, както ние мисля, че с прокуратурата действаме в борбата с контрабандата, но всеки ден и неотлъчно. Нека дадем шанс на тази комисия, нека приемем, че са си и би трябвало да си изведат поуки, че би могло да има по-добра и бърза организация в това броене на пари и изземване“, каза премиерът.

В тази връзка обаче той призова юристите да мислят и да кажат дали са нужни законодателни промени за статута и задълженията на поемните лица в хода на разследването. В същото време той не сподели виждането на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, че комисията трябва да има правомощия и да задържа, като каза, че проблем в това отношение няма и в момента.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
26 юли 2018 20:47
Регистриран

Господа, винаги съм се удивлявала как така не можете да се изразявате по-дипломатично и чрез метафори така, че да не излагате на показ онези събития, които се коментират по-скоро в негативен, отколкото в позитивен, план. Защото трябва, поне на управляващите, да им е ясно, че чрез мисълта си „движим събитията“.И че словото е свещенно-то може да „унищожава“, но може и да „възвисява“.И точно чрез слово БОГ е сътворил света. Сега ще кажа така: ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ знаят как се прави- потърси ги и се заобиколи точно с тях-сромни и добротворящи люде. Напр.свободните Юристи, дали становище за ИК до КС от името на… Покажи целия коментар »

Фен
Фен
04 май 2018 16:14
Гост

Бате Бойко, ти си мъж! За Истанбулската конвенция ми е думата. Наистина е срамно.

Анонимен
Анонимен
04 май 2018 12:34
Гост

Той пък с едно чувство за срам…

4авдар
4авдар
04 май 2018 11:50
Гост

Прав е Пламен Георгиев да иска по-големи правомощия за комисията.

5-ко
5-ко
04 май 2018 11:45
Гост

Иванчева първа прекали с рушветите. Да беше дала поне разумно обяснение за тази крупна сума.

Анонимен
Анонимен
04 май 2018 11:46
Гост

Защо не приемете, че тя е невинна до доказване на противното.

Митко
Митко
06 май 2018 18:19
Гост

Тъпанар

Анонимен
Анонимен
04 май 2018 11:42
Гост

Не е инат в случая. Друг път като се запъне…