Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (вече Държавна агенция „Разузнаване“) Кирчо Киров е под домашен арест, за да не се укрие. Това е определил Военно-апелативният съд, след като е уважил протеста на военните прокурори.

„Поради тежестта на извършеното престъпление и размера на наложеното наказание, със свое определение военно-апелативните съдии са преценили, че съществува опасност подсъдимият да се укрие и измениха мярката за неотклонение на генерал Киров от „парична гаранция“ на „домашен арест“, съобщиха от държавното обвинение .

Прокуратурата поиска по-тежката мярка за Киров в края на януари, когато Софийския военен съд го осъди на 15 години затвор и конфискация на половината имущество по обвинение в длъжностно присвояване на над 5,1 млн. лева.

Според обвинението, присвояването е извършвано от Киров в периода от 2007 г. до 2011 г. в съучастие с подчинения му началник – Димитър Лидарев. До осъдителната присъда се е стигнало и след пълните самопризнания на Лидарев, който действал в пълна субординация с началника си, изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и получавал парите от касата на службата. След самопризнанията, полковникът от резерва е получил условна присъда от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок.

Наблюдаващият прокурор Елин Алексов коментира след присъдата, че парите, които Кирчо Киров е присвоявал, били представяни за дейност на службата, която е закрита след присъединяването на България към Европейския съюз. Всеки месец обаче се харчели суми като 80 000 евро или 100 000 долара, но нямало доказателства, че тези пари са изразходвани за разузнавателна дейност.

Още тогава прокуратурата поиска домашен арест за ген. Киров, но първоинстанционният военен съд не уважи искането и остави бившия шеф на разузнаването на свобода срещу парична гаранция.

Киров е подсъдим по още едно дело за длъжностно присвояване, което е пак за около 5 млн. лева. По него военните съдии го осъдиха на две инстанции на 10 години затвор, но Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане на Военно-апелативния съд, който още не се е произнесъл.

Третото висящо дело срещу него е за разгласена държавна тайна, по което в началото на месеца Софийският градски съд осъди Киров условно на 2 години затвор.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 февруари 2018 15:43
Гост

Новите мерки на Цацаров – ако може всички в ареста, пък бил той и домашен