Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров е осъден условно на 2 години затвор за разгласена държавна тайна. Това реши състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Ани Захариева, като наложи на Киров изпитателен срок от 4 години. Делото беше внесено в съда преди година, като бившият шеф на разузнаването е обвинен за негово изказване пред „Нова телевизия“ през 2014 г.
Става дума за известния случай с освобождаването на шофьора на камион Живко Русев, който през 2008 г. е бил арестуван в Иран, тъй като в камиона му са били открити 130 кг. хероин. Пред телевизията Кирчо Киров каза после, че бившата Национална разузнавателна служба (сега Държавна агенция „Разузнаване“) е имала заслуга за връщането на Русев и затова, че не е бил осъден на смърт. Според обвинението, с изказването си Киров е разгласил съдържанието на сигнална записка от 13 ноември 2009 г., което му е било известно заради длъжността, която е заемал

Шофьорът беше върнат в България през 2014 г., а в Иран е осъден на доживотен затвор. В България той трябваше да изтърпи наказание от 15 години затвор. Самият Русев даде изявления за лошите затвори в България и каза, едва тук разбрал какво е затвор, защото в Иран килията му била с персийски килим, телефон и телевизор и не се лишавал от нищо.

След обявяването на присъдата Киров каза, че и това дело срещу него е поръчка и тя идвала от сегашния шеф на разузнаването Драгомир Димитров. Той е категоричен, че не е нарушил закона, защото съдържанието на записката било общо, нямало настъпили вредни последици и класификацията на документа е изтекла два месеца след интервюто.

Срещу бившия шеф на НРС има още две дела във военните съдилища, свързани с присвояване на общо 10 милиона лева от службата. Наскоро Софийският военен съд осъди Киров на 15 години затвор за присвоени от разузнаването над 5,1 млн. лева в евро и долари. Подсъдим с него по това дело е бившият му подчинен Димитър Лидарев, който е направил пълни самопризнания. Другото дело срещу Киров е пак за присвоени 5 млн. лева и по него беше осъден на две инстанции на 10 години затвор. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане на втората инстанция за допуснати нарушения, която го е обявила за решаване отново.

Киров няколко пъти казва, че срещу него има още едно дело – за това, че пътувал в бизнес класа, което е в Софийския районен съд (СРС) и го е спечелил. Проверка на „Лекс“ показа, че делото е гражданско, заведено е от Киров за неизплатени всички обезщетения от бившата НРС при пенсионирането му.

Решението на СРС е от септември и от него става ясно, че след като през януари 2012 г. тогавашният президент Росен Плевнелиев го освобождава от длъжност, на Киров е трябвало да бъдат платени обезщетения за над 150 000 лева.

Впечатление прави, че генерал Киров е натрупал впечатляващите 419 дни платен годишен отпуск, който не е ползвал и му е бил изплатен след освобождаването. Брутната месечна заплата на Киров е била 3310, 80 лева, а платеното му обезщетение само от неползван отпуск е 66 269 лева. Отделно на бившия шеф на службата са били платени и 20 заплати при напускане, равняващи се на още 66 096 лева. Получил е еднократно и 600 лева „парично доволствие“, а затова, че не бил спазен срокът на предизвестие, е трябвало да бъде обезщетен с още 6 заплати за близо 18 000 лева.

Именно неплатеното последно обезщетение е станало повод за завеждане на делото. Преди това на Киров били платени парите за неползван отпуск и той отправил нотариална покана през юли 2012 г. за изплащане на останалите пари. Те също му били платени, но през декември, когато получил и писмо от НРС. В него го уведомявали, че при извършен одит за финансовото управление на службата през последната година от работата му, Сметната палата констатирала вреди, причинени от Киров. Става дума именно за неправомерни разходи за самолетни билети „бизнес класа“, ползвани при служебни командировки. Сметната палата препоръчала да се предприемат действия за възстановяване на парите в бюджета на службата и затова НРС прихванала 14 605 лева от дължимите на Киров още 17 878 лева. Искът на Киров е бил именно за тази прихваната сума и съдът го е уважил, защото НРС не е имала да прихваща сумата, тъй като причинените вреди не са доказани по съдебен ред.

„Съдът намира, че в случая не е налице извършено прихващане, тъй като не е налице ликвидно и изискуемо вземане“, се казва в решението на съда, с което НРС е осъдена да плати и лихви по забавените плащания. Делото вече е в Софийския градски съд, който го е насрочил за март.

Коментирайте

avatar