Нарастване на неуважителните публични критики срещу съдиите и съдебните актовe от представители на другите власти, медии и социални медии – такава тенденция са установили членовете на Международната съдийска асоциация (МСА) на 61-вата си годишна среща, която се е провела от 14 до 18 октомври в Маракеш, Мароко. По този повод Първата работна комисия на организацията е излязла със заключения и препоръки, които се отнасят до критики от политици и в медиите по отношение на съдебната власт.

Съюзът на съдиите, който е член на МСА, ги е изпратил на Висшия съдебен съвет по повод предстоящото обсъждане на Стандартите за независимостта на съдебната власт. Както „Лекс“ вече писа, членове на ВСС изготвиха проект на стандарти, в който се посочват рисковете за независимостта на магистратите и системата като цяло, както и се дават препоръки за отстояването ѝ. Те до голяма степен съвпадат с тези, отправени от Международната съдийска асоциация.

От международната организация изтъкват, че свободата на словото е важна ценност, която се подкрепя от магистратите. Но несправедливата, подвеждаща и антидемократична критика е сериозен проблем, който може да доведе до тежки последици за доверието в институциите на държавата и по този начин в устоите на демократичното общество, основано на върховенството на правото.

От организацията заявяват, че е неуместно изпълнителната или законодателната власт да отправят критики към съдебната власт, когато подобни коментари се правят преди окончателното произнасяне на съда. Безотговорно е, казват още от МСА, същите тези две власти да атакуват съдебната власт и така да поставят под съмнение легитимността на съдилищата или техните решения. Според асоциацията медиите трябва да гарантират, че публикациите на съдебна тематика са честни и балансирани, зачитащи ролята на съда като независима власт и защитаващи неприкосновеността на личния живот и безопасността на отделните съдии. Не на последно място от МСА посочват, че несправедливата критика срещу съдиите, отправена в социалните медии, особено когато съдържа заплахи и обиди срещу магистрати, не трябва да се толерира.

Международната съдийска асоциация предлагат как да се отговаря на критиките в три стъпки. Най-напред председателите на съдилища, съсловните организации, адвокатски колегии и представители на други правни професии „да дават силен отговор на всяка критика, която поставя под риск независимостта на съдебната власт, разделението на властите или която се явява неуместна по друг начин“.

Следващата стъпка е представителите на медиите и длъжностните лица също да предприемат мерки за защита на съдебната власт срещу неоснователни атаки. МСА препоръчва да има етични кодекси за всички отговорни действащи лица: политици, преса и доставчици на социални медии.

Не на последно място – критиките към съдебната власт да се основават на факти по случая, да се избягва употребата на оскърбителен или провокативен език, лични нападки и инсинуации срещу отделни физически лица.

Несправедливата критика може да бъде сведена до минимум с няколко мерки. Една от тях е да се насърчи принципът на откритото правосъдие. Това може да стане с отварянето на всички съдебни зали за обществеността, а съдебните решения да бъдат общодостъпни, освен ако не се налага осигуряването на безопасността на участници в процеса.

Освен това, изтъква МСА, съдебните решения трябва да са написани на ясен език, а актовете по обществено значимите дела да бъдат разкази накратко с основните факти и изводи на съда.

Препоръчва се и следното: „В някои юрисдикции може да е уместно да се разшири обхватът на отговорността и правните средства за защита срещу неуважение към съда, при обстоятелства, при които съответните публикации са очевидно неуместни и други средства за защита не съществуват“.

От асоциацията отбелязват, че съдиите трябва да бъдат обучени в „разбирането на медиите“ и как най-добре да общуват с тях. Трябва да има редовно взаимодействие с журналистите и с широката общественост, за да бъде разяснявана функцията на съдебната власт. В тази връзка е добре да има подготвено пресаташе.

Не на последно място една от мерките може да бъде въвеждането на по-всеобхватни програми за обществен образователен процес, свързани с ролята и значението на съдебната система, особено насочени към важността на независимостта на съдебната власт и аполитичния характер на решаването на съдебните спорове.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
22 октомври 2018 12:07
Гост

Съдебната власт трябва да е неприкосновена. В противен случай тя не може да брани авторитета си.

Георги
Георги
22 октомври 2018 12:05
Гост

A да видим сега какво ще направят съдиите.Дали ще осигурят редовно взаимодействие с журналистите и с широката общественост, за да бъде разяснявана функцията на съдебната власт?

Възмутен
Възмутен
22 октомври 2018 11:51
Гост

До къде се стигна-да има етични кодекси за всички отговорни действащи лица. Като едно време в комсомола. Толкова ли човек не може да прецени до къде може да се разпростира с действията си.

Магистрат
Магистрат
22 октомври 2018 11:48
Гост

Няма нищо лошо в свободата на словото, но когато границата се прескочи, това вече е провокация.

Възмутен
Възмутен
22 октомври 2018 11:49
Гост

Волене, засрами се!До кога ще прекаляваш. Този път надмина себе си.