Недопустим опит за намеса в независимостта на съдебната власт, застрашаване на устоите на правовата държава и върховенството на закона и заличаване на постигнат напредък – така Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) определя внесените в 45-тото Народно събрание серия от законопроекти, свързани с правосъдието, в това число и предложенията на „Демократична България“ за промени в Конституцията (пълния текст виж тук).

Заради това, както Камарата на следователите, така и АПБ обяви, че сезира Европейската комисия, Европейския парламент, Венецианската комисия, групата „Държави срещу корупцията“ (GRECO) и посланиците на страните членки на ЕС, САЩ и Великобритания у нас.

Както „Лекс“ писа, правната комисия одобри на първо четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се закриват специализираните съд и прокуратура, премахват се т. нар. предварителни проверки и се предвиждат специални двойни мнозинства за някои решения на Пленума и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (виж повече тук).

Тези предложения за промени, направени от „Демократична България“, вероятно ще влязат в пленарната зала за първо четене в петък – 7 май. Това е така, защото днес БСП върна мандата за съставяне на правителство и президентът обяви, че ще разпусне парламента на 11 май, ще насрочи новите избори на 11 юли и ще назначи служебен кабинет.

Заради предложените изменения и особено тези за закриване на спецправосъдието, прокурори и следователи от цялата страна миналия четвъртък излязоха на мълчалив протест пред съдебните палати. Те бяха подкрепени от цялото ръководство на прокуратурата, включително и лично от обвинител №1 Иван Гешев (повече виж тук).

Първият въпрос, който АПБ коментира в становището си, са предложенията за изменения на Конституцията, които не са валидно внесени в НС с необходимия брой подписи на депутати. От асоциацията заявяват, че в тях се лансират промени за прокуратурата, които връщат правила от Живковата конституция от 1971 г. и биха застрашили независимостта на държавното обвинение.

После се спират на предложенията за закриване на специализираните съд и прокуратура. Според АПБ това са структури, които се занимават с най-тежките дела в държавата, а „работата им е оценена като добър модел за борба с организираната престъпност и корупцията“. „Премахването им би затруднило работата по разследвания от компетентност на Европейската прокуратура, тъй като именно Специализирания наказателен съд е компетентен да разглежда делата от тази категория. Още повече – дейността на специализираните съд и прокуратура вече в продължение на над 10 години е оценявана положително в доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, на групата „Държави срещу корупцията“ (GRECO), както и в Доклада  по новия механизъм относно върховенството на закона в страните членки на ЕС“, твърдят от асоциацията.

Следващият въпрос, който коментират, е предложението за закриване на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Според АПБ, ако това стане, има риск от блокиране на борбата срещу организираната престъпност и корупцията. „В унисон с внесените законопроекти, последваха одобрителни изказвания и интервюта на едни от най-знаковите лица, засегнати от действията на специализираните съд и прокуратура, както и на КПКОНПИ“, посочват от асоциацията.

Нататък те отбелязват, че подсъдими и обвиняеми са приветствали и друго предложение за законодателна промяна, а именно за възстановяване на предишната редакция на Глава 26 от НПК, с която обвиняем може да поиска делото му да влезе в съда, ако до две години след повдигане на обвинение не е внесен обвинителен акт. Наказателните производства срещу тези лица се отличават с фактическа и правна сложност, които предполагат по-дълъг период на разследване, посочват от АПБ.

Според тях принципът на разделение на властите и върховенството на закона е застрашен и от друг законопроект, който би позволил на магистратите да участват в избори като непартийни или независими кандидати.

Последният законопроект, който коментира АПБ, е за преобразуването на Бюрото за защита при главния прокурор и преминаването му от съдебната към изпълнителната власт. От асоциацията твърдят, че това е лобистко предложение, което е изцяло в интерес на организираната престъпност и обслужващо чужди национални интереси, защото дейността на бюрото е насочена към защита на прокурорите и техните семейства, на жертви, свидетели и други лица, участващи в производството, и мястото му е именно към независимата съдебна власт.

Предвид гореизброените примери в момента съществува реалната опасност от застрашаване устоите на правовата държава и върховенството на закона в страната и заличаване на напредъка, граден с десетилетия. Решението за налагане на мораториум от 22.04.2021 г., с което бяха блокирани действията на всички държавни органи, вкл. Висшия съдебен съвет, е пример за тази тенденция“, изтъкват от АПБ.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
among us 2
among us 2
07 май 2021 7:31
Гост

The post is very informative and useful. You and everyone are doing a great job. Go on.
mapquest directions

Анонимен
Анонимен
06 май 2021 10:22
Гост

Каскета пак е спуснал директивата, а независимите прокурори пак са козирували и са се подписали.

Анонимен
Анонимен
06 май 2021 5:05
Гост

Пълни глупост никога в България тази свера не е била несависима да не споделяме от колко политици бандити и прочие лапат пари задаги унивиняват и да са свободни вместо да лежът по затворите. Цялата тази свера са корумпирани

Кисел
Кисел
07 май 2021 9:35
Гост

А защо разглеждаш въпроса едностранно- само като “ лапане“ и корупция? Защо мислиш че не искат да се произнасят по съвест? А къде отидоха опитите да се яхне правосъдието / откъде ли не и със всякакви способи/, да му се въздейства, да се правят реформи на цели системи, само и само да се махне някой неудобен? Колко съдии изгоряха, когато се противопоставиха в опитите да им се въздейства от всякакви субекти с политическа и икономическа власт? Откога републиканецът Цв. Цв стана радетел за независима съдебна власт? А какво ще кажеш за приетото от народните любимци законодателство, на противоречиви и безумни… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 17:26
Гост

Именно приетото от народните любимци законодателство през последните 10 години докара държавата до това дередже. И покрай народните любимци от ГЕРБ трябва да си ходят и специализираните им подлоги с черни и червени тоги от оная сграда до музея в София.

advokatTROL
advokatTROL
05 май 2021 21:17
Гост

Не могат една джебчия да хванат – знаят къде опипват и знаят и кои са – но се колебаят, нали затова се казва, че утайката на обществото са престъпниците – прокурорът ги гони, те се поправят, за да не се учат децата на това. Прокурор е – примерно на – Ал-Капоне, впрочем – той бил добър човек, както се оказва в последно време, така че, какво да кажем – липсва – липсва прокурорският парфюм, което не е хубаво, както и да погледнеш. Нямаме такава силна престъпност, както е в други държави, те са нещо като необходимо зло, впрочем богатите хора… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 20:20
Гост

Много е жалко е да показват базисното си неразбиране за това що е то е независимост. Да го показват пред света, имам предвид. Излиза, че самао спецсъдът може да решава делата, така ли? Да сравнят оценките от изпитите на съдиите в спеца с тези на всички останали, кандидатствали за повишаване в редовните съдилища. И пак да пишат. Как не ги е срам, не знам. И секретарките в спеца са изумени от нивото на правораздаване там

Пижо Пендин
Пижо Пендин
05 май 2021 13:03
Гост

Следват с писма до евроинституциите – Боби Майхлпв, който ще се върне и там, без да го знае къде е; Любен Дилов с усмиващо-критична статоя в Плейбой; писмо пт трудовите колективи на Домусчиев; и на последно място, но не по значение от Леля Гинче от блок 266 …

аман бе
аман бе
05 май 2021 12:41
Гост

Кога пък прокуратурата е била независима? Например при случая самоскъсания пагон прокуратурата се постави в зависимост от милицията, и прати на съд невинните, набедени граждани, а не милиционерът със завидни шивачески умения.

Лозан
Лозан
05 май 2021 12:36
Гост

Те са си Независими. От тях нищо не зависи. Просто изпълняват поръчки.

Pepi
Pepi
05 май 2021 12:37
Гост

Вижте им делата само! Притискат някой нещастник и после го вкарват в ареста. А истинските престъпници щъкат на свобода.

коко
коко
05 май 2021 12:18
Гост

И по кой начин се накърнява независимостта на прокурорите?
Че те са си зависими и винаги са били такива – това е централизирана /крайно погрешно въведено у нас решение/ система.
С премахването на една излишна и не особено работеща част от системата, по никой начин не се накърнява независимостта й. Напротив.
Създаването на специализираната прокуратура бе с цел саморазправа с политически неудобни хора и точно това създаване бе политическа зависимост, каквато повече не следва да се допуска.

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 12:16
Гост

Сигурен съм, че ЕС има само един въпрос относно „правовата“ ни държавица – какво общо имат НЕЗАВИСИМАТА прокуратура с НЕЗАВИСИМИЯ специализиран съд и с НЕЗАВИСИМАТА комисия за отнемане на имущество??? Защо НЕЗАВИСИМИ органи на съдебната и изпълнителната власт са толкова загрижени един за друг?! Да не би случайно да не са толкова независими?

Kiki
Kiki
05 май 2021 12:32
Гост

Е, дано да се сетят да ги попитат в тази насока. Че всичките тези „независими“ са си лъснали имиджа за пред тях.

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 12:11
Гост

Напълно подкрепям промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 12:05
Гост

Голяма пушилка вдигнаха. Стават смешни с опитите си да спрат затварянето на спецовете.

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 12:04
Гост

КАКВА ТЪРГОВИЯ С ДЕЛА СЕГА ЩЕ ТРЪГНЕ ПО СТРАНАТА

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 11:57
Гост

Бухалката на управляващата хунта се притесни, че могат да й отнемат необятните и неотчетни правомощия.

Севделина D.
Севделина D.
05 май 2021 11:31
Гост

Ти да видиш

Lalov
Lalov
05 май 2021 11:31
Гост

Извратено е да се вика срещу съвршеното от парламента. Каква приемственост и напредък точно бълнуват.

Spiridon
Spiridon
05 май 2021 12:33
Гост

Какъв напредък, бе. Те боксуват през цялото време, дори дават много често на заден ход.

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 11:30
Гост

Пълни глупости!

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 11:30
Гост

Борисов явно ги е впрегнал. Яко го боли, че не му минават далаверите. Ние нямаме един осъден депутат за куп нарушения, които стават в страната от години, но понеже ГЕРБ управляваше и всичко беше точно. Прокурорите също бяха хепи. Сега обаче се смени всичко и всички те зинаха, че не сме правова държава видиш ли. Майната ви.

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 12:07
Гост

Боко достатъчно прилапа за толкова години. Време му е да се пенсионира вече.

Деница Р
Деница Р
05 май 2021 11:29
Гост

Според мен тези се излагат в опитите си да защитят ГЕРБ

Зоя
Зоя
05 май 2021 11:29
Гост

Глупост.

Ceci
Ceci
05 май 2021 12:34
Гост

Пълна излагация от тяхна страна.

Spiro
Spiro
05 май 2021 11:26
Гост

Категорично не смятам, че парламента се опитва да ви затруднява работата. А докато ГЕРБ бяха на власт и ние бяхме правова държава, а сега не сме, така ли?

Димитриева
Димитриева
05 май 2021 11:25
Гост

Какъв точно ни е напредъка, че нещо не се сещам?

Demireva
Demireva
05 май 2021 11:25
Гост

Явно са подлоги на ГЕРБ!

RisteV
RisteV
05 май 2021 11:24
Гост

Кретени. А пишете ли за дето ние сме на последно място по избор на делегирани прокурори. Лаура не харесва нищо от предложеното.

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 12:08
Гост

Има вкус жената. Естествено, че ще ни резне.