Министерството на правосъдието не вижда причина да бъде изменена Инструкцията за особеностите на пост във външно болнично заведение, съгласно която бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева беше конвоирана в болница с белезници на краката и ръцете. Инструкцията е издадена от директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ през 2013 г. и според нея, когато лишени от свобода са конвоирани до външни болници, те не само са с белезници на краката и ръцете, но и след това стоят заключени за болничното легло.

Когато мерките бяха приложени върху Иванчева и конвоирането ѝ беше заснето от бившия пиар на общината Петър Кърджилов, видеото предизвика възмущение у граждани и правозащитници, според които става дума за проява на нечовешко и унизително отношение.

„За мен това си беше пиар акция. Що се отнася до твърденията, че това представлява някакво изтезание, мисля, че те са напълно безотговорни. Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана, които сме принудени да предприемем. Лично аз не намирам никакви основания за промяна на този документ. Бихме могли да мислим да се промени формата на документа, но по същество смятам, че е разумно да остане така заради рисковете“, коментира пред бТВ зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

Противно на позицията му, бившият български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург Здравка Калайджиева каза, че тази инструкция откровено противоречи и на законите, и на Конституцията.

„Тези инструкции са много смущаващи. В Конституцията пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието. В Закона за изпълнение на наказанията, на който тези инструкции се позовават, пише същото, както и в правилника. Тоест, всяка мярка, била за ограничаване на риска от бягство, или за нещо друго, трябва да бъде съобразена с личността. Не можем да кажем, че подкупът е толкова опасен, колкото серийният убиец, нали?“, коментира Калайджиева.

По думите ѝ, властите демонстрират пълна липса на чувствителност към уважението към човека, какъвто и да е той.

„Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо и може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява”, подчерта Калайджиева. Тя припомни още, че България получава дарения в милиони, за да подобри условията в затворите, но не прави нищо, за да изгражда капацитета на служителите там. Според нея затворите са се превърнали в развъдник на насилие и пазар за дрога, където престъпността се регенерира, вместо лишените от свобода да се ресоциализират.

https://www.facebook.com/DIvancheva/videos/551283081954416/?t=0

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
иван_адвокат
иван_адвокат
05 август 2018 8:12
Гост

Абсолютно поръчково мероприятие, отвличане внимание, не че вниманието е концентрирано.
Никакви подкупи не са правени – просто е натопена, след време ще я освободят.
Целта е демонстрация на мускули, сила дъра-бъра.

Бебов
Бебов
05 август 2018 11:02
Гост

Няма да я освободят, ще я осъдят и смачкат, това е затрит живот.

Бебов
Бебов
03 август 2018 23:14
Гост

Опраскаха“ жената чрез специализираната прокуратура, която си има тарифа за опраскване, което става ясно от СРС тата по случая приложени срещу А. Ваклин, който заявява, че има специална оферта да я ,,направят да я няма“. СРС тата по случая са преработени и неудобните неща от тях са премахнати. Няма държавно обвинение, има частен репресивен апарат собственост на Пеевски. Този апарат има само една функция- даване и взимане на бизнес, смачкване на неудобните, политически нелоялните. Този апарат държи в служебна зависимост“ цялата съдебна система. Специализираната прокуратура бе създадена за да пази корупцията по високите етажи да бъде недосегаема, а Гешев бе… Покажи целия коментар »

Знаещ
Знаещ
04 август 2018 0:20
Гост

Дебеличкият адвокат го питаха подменяни ли са СРС и той каза, че не и било грешка станало…. Недоразумение…

Знаещ
Знаещ
04 август 2018 0:21
Гост

А за кафявите грантаджийски сайтчета, ня които се уповаваш, ще кажа само, че е хубаво да са само в електронен вид, понеже не струват хартията, на която да ги печатат.

Бебов
Бебов
04 август 2018 0:35
Гост

Трябва да си много прост да наречеш сайт като Биволъ кафяв. Но какво да се очаква от овце, които 99% процента четат медии като Блиц.

Анонимен
Анонимен
04 август 2018 9:49
Гост

Хубаво име си избрал – Bebov, но не се уточнил къде са биберона и шишето с млекцето?

Бебов
Бебов
04 август 2018 21:34
Гост

На майка ти под сутиена, знаеш ли как се кефи?

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
03 август 2018 23:05
Регистриран

МП би следвало да се засрами-наредбите й от 2008 и 2013 г.противоречат не само на КРБ-те противоречат на правото на ЕС.Иванчева ще спечели дело в ЕСПЧ Страсбург.Тя не е лишена отсвобода на законно правно основание-презумпцията за невиновност безусловно я защитава.Мярка задържане под стража е непропорционална-защото има постоянен адрес и не се отклонява от съд и следствие.А домашен арест е разумната принуда.Не искам да обидя никого, но това дело не ще го бъде-и е така…
Разбирам-това е проверка на Закона …какво въздействие ще има.Е, няма каквото иска ГЕРБ.Сега или по-късно, ще се наложи да се поправи.

дайте текста на инструкцията
дайте текста на инструкцията
03 август 2018 14:54
Гост

Тази инструкциая къде е може да бъде почетена, публикувана ли е в ДВ? Второ-наистина ли е издадена от директор на дирекция, а не от министъра-както пише в статията? Дайте линк да я видим тази инстрикция.

Petrow
Petrow
03 август 2018 12:29
Гост

Sysipaha jenata. Poglednete q samo kak izglejda.

Петко
Петко
03 август 2018 12:13
Гост

Вместо да се занимават с глупости и да се престарават с показност при арести и конвоиране, може да използват хората от охраната за други, по значими места като затворите например. А не после престъпниците да бягат от там и да се саморазправят докато блюстителите на реда се разсейват с опазването на такава „опасна престъпница“ като Иванчева.

Полицай
Полицай
03 август 2018 12:23
Гост

Глупости! Има си закони, които не търпят изключения. А не искаш ли чистачката например да я конвоира до болницата? И най добре с градския транспорт, за да се икономиса гориво. Нямаш си представа на какво е способен човек, когато реши да осъществи бягство. Виждал съм го с очите си.

Алтруист
Алтруист
03 август 2018 12:02
Гост

Естествено, че мярката трябва да бъде съобразена с личността. Да не говорим, че за тази жена е невъзможно дори да избяга от въоръжените полицаи.

Анонимен
Анонимен
03 август 2018 11:57
Гост

Абсолютно съм съгласен. Мерките за сигурност при тези хора трябва да бъдат засилени.