Главният прокурор Иван Гешев обяви, че промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, с които Бюрото по защита преминава от главния прокурор към министъра на правосъдието, са писани на коляно.

Те бяха приети окончателно в последния работен ден на парламента вчера, а в хода на дебатите в правната комисия Гешев няколко пъти заяви, че прехвърлянето на бюрото ще застраши охраната на свидетели.

„Свикнал съм от 1994 г. под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен. В такава държава живеем. Тъжно ми е за хората, че никой не се интересува за стотиците семейства, които ще имат проблеми. Този закон, заедно със закона за бюджета, е най-важният закон в държавата. Защото така се оказва – в последните часове на Народното събрание се приема закон, с който се мести Бюрото по защита от една структура в друга„, коментира Гешев преди официалната церемония по откриването на паметник на американския президент Удроу Уилсън по инициатива на Асоциацията на прокурорите в България.

Той подчерта обаче, че не се интересува от това какво ще стане с неговата охрана, която в момента е от Бюрото по защита, след като отказа да бъде пазен от Националната служба за охрана (НСО). След промените в закона обаче бюрото ще се занимава само със защитата на свидетели, а не и с охраната на магистрати. В момента застрашените прокурори и следователи се пазят от него, а съдиите – от главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство. След приемането на промените всички магистрати вече ще се пазят от ГДО.

„Това за мен не е проблем. След като държавата иска да има единствения главен прокурор, който да не се охранява, това не е тема за мен. Аз не се притеснявам. Не се притеснявам от нищо. Никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Наясно съм със себе си защо съм станал. Тази тема прилича по-скоро на лично отношение“, допълни Гешев.

Той отрече и твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков, че материалите по делото за заплаха от страна на Бойко Борисов към свидетел срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, са в кабинета на главния прокурор. Вчера Рашков каза, че това дело е било смачкано и трябвало да е архивирано, но когато от МВР го поискали, им било обяснено, че то е при главния прокурор.

„Уважавам българските институции. Избягвам да коментирам български институции, защото войната между институциите плащат с цената на бум на престъпността българските граждани. Обикновено, каквото казва г-н Рашков, не е вярно и в този случай не е вярно. Не е това, което той казва. Има си наблюдаващи прокурори. Това, което той твърди, не е вярно“, отговори днес Гешев.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
16 септември 2021 15:56
Гост

Този не подозира, че след време ще бъде разследван и съден.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 14:51
Гост

Гешев с една ръка строи паметници на американци, които са унищожили България, а с другата оплаква „структури“ отпреди 1989 г. Само какъв вътрешен конфликт изпитва българският трагичен герой!

Театър за наивници.
Театър за наивници.
16 септември 2021 13:40
Гост

Толкова лазене, а Х. Мустафа я няма на снимките! Жалко и язък, но пък Гоце е там, а изявления плевенски наколенко декламира на „отбраната“ милиционер-библиотекарска публика! Идилия с вкус на досада!

Яki
Яki
16 септември 2021 13:36
Гост

Добра работа в последния работен ден на парламента.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 септември 2021 13:35
Гост

Ясно е, че политическата каста вече научи, че за да има осъдителна присъда в съдебната фаза на едно наказателно дело, то във фазата на досъдебното производство трябва да са събрани годни за съд доказателства, които подкрепят и доказват обвинението. Това е истинската причина да се атакува прокуратурата. Очаквам 47 НС да закрие изобщо института “ Прокуратура“ в Р.България, после партиите, които са в него, да си купят директно всички наказателни съдии с думите- “ Какво искаш- пари или олово“ и да се кротне най- накрая криминалитетът в държавата, че масово ВСИЧКИ заведени наказателни дела задължително ще приключват с оправдателни присъди.

Яна Ки
Яна Ки
16 септември 2021 13:28
Гост

На Гешев му било мъчно. Ама за него си, че му свиват правомощията.

Райко Кирилов
Райко Кирилов
16 септември 2021 13:31
Гост

Кой разплака доброто момче.

Боко
Боко
16 септември 2021 13:26
Гост

Дори да са писани на коляно, са напълно адекватни. А не като Конституцията на ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 13:29
Гост

Или като НПК-то на прокуратурата, то беше много „адекватно“, затова дори депутатите от ГЕРБ отказаха да го придвижат

Ванга
Ванга
16 септември 2021 13:26
Гост

България ке се опрай, коги хора с коси заемат управленските постове.

Симо
Симо
16 септември 2021 13:23
Гост

Въобще не мусля, че прехвърлянето на бюрото ще застраши охраната на свидетели.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
16 септември 2021 13:36
Гост

Ти недей много да мислиш…

Наблюдател
Наблюдател
16 септември 2021 13:21
Гост

Чакай малко, защо да са застрашени семействата, ако се има предвид тези на свидетелите. Бюрото продължава да си ги пази. Колкото до прокурорите и следователите, ще ги пазят хората, които пазят и съдиите. В крайна сметка, не мога да приема, че този, който издава присъдата е по-малко неудобен на опасните престъпници от този, който им е в повдигнал обвинението.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 септември 2021 13:27
Гост

Ако беше правоспособен юрист и беше учил в следването си правните дисциплини “ Наказателно право- обща и особена част“ и “ Наказателен процес“, щеше да си наясно защо “…че този, който издава присъдата е по-малко неудобен на опасните престъпници от този, който им е в повдигнал обвинението….“ Юрист не се става само със собствени субективни умозаключения, без да се познават правните принципи на наказателното право- материално и процесуално, които пък се изучават в България само в юф на ВУЗ-овете- не и в кварталната кръчма или в друга специалност извън специалността “ право“, нито пък в специалността “ филология“ или “политология“…

Наблюдател
Наблюдател
16 септември 2021 13:31
Гост

Не знаех, че само юристите могат да правят логически връзки и имат монопол над знанието за тях. Може ли да ми обясните, адвокат от САК, и за ваксините сега. Благодаря!

адвокат от САК
адвокат от САК
16 септември 2021 14:11
Гост

До “Наблюдател 16 септември 2021 13:31“ Тук не става въпрос за умозрителни логически връзки, формиращи логическа верига, а за познаване на основните правни принципи на наказателното право, един от които е, че всички доказателства се събират от прокуратурата по време на досъдебното производство. Като не знаете това, а то се учи САМО в юф, какви “логически връзки“ по същността на едно наказателноправно производство ще правите, м…

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 14:46
Гост

Адвокат от САК е местният ДПС трол, не го храни.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 септември 2021 16:28
Гост

До “Анонимен 16 септември 2021 14:46“ И какво общо имат дпс с …. наказателното право и процес, а и кой от вас- неграмотните платени партийни тролове с незавършен 8 клас, има идея какво точно означава “ правен принцип в наказателното право“ и “ материален и процесуален закон“, а… Тъпи и прости сте като галоши- именно затова и сте се съгласили да станете платени партийни тролове, защото сте некадърни за каквото и да е друго занятие/ занаят. Само не разбирам чий го дирите в СПЕЦИАЛИЗИРАН ЮРИДИЧЕСКИ САЙТ- вие не сте за тук нито като манталитет, нито като упражнявана професия…

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 13:28
Гост

Е това е логиката, но прокуратурата работи по друга логика. Всеки чел специални ОА ще ти каже, че там 2+2 не е 4. Някакви паралелни реалности, където не действат правилата на физиката и математиката, на логиката и философията, обитават на ет. 4 на съдебната палата

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 17:32
Гост

Защото хората ще напуснат бюрото за защита, поради ниските възнаграждения в МП. Докато дойдат други много по-добри, които да им работят за малко пари …я камилата…

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 13:20
Гост

Ей каква хубава компания са се наредили! Милиционер, милиционер, милиционер…

Анонимен
Анонимен
16 септември 2021 13:32
Гост

Тулуп, тулуп, тулуп

Ястребовски
Ястребовски
16 септември 2021 13:33
Гост

Скучна гледка. Поне да имаше някой и друг роднина.