Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството с оглед стриктното спазване на принципа на разделение на властите. Това обяви главният прокурор Иван Гешев в прессъобщение, разпространено от държавното обвинение.

От там уточняват, че това ще бъде така до произнасянето на Конституционния съд по искането на Гешев за тълкуване на обхвата на имунитета на президента по чл. 103 от основния закон.

Единствената форма на контакт ще бъде само чрез официална писмена кореспонденция. От прокуратурата изтъкват, че мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията.

Президентът: Атаките срещу мен и семейството ми придобиват уродливи измерения

Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата“. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти преди срещата си със студенти в Техническия университет в Габрово в първия си коментар след като прокуратурата вчера разпространи запис на негов разговор, а преди това Иван Гешев отправи питане до Конституционния съд за имунитета на президента.

За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха“, каза президентът.

И допълни, че случващото се през последните дни показва още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост. „От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“, заяви Румен Радев.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/204718430577368/

Бойко Борисов: Това не е наша работа. Корнелия Нинова: Случващото се с президента цели отстраняване

Премиерът Бойко Борисов забрани на министрите да се месят в конфликта между други институции, визирайки напрежението между президента Румен Радев и главния прокурор Иван Гешев.

В конфликта между други институции ви забранявам да се месите и коментирате. Това не е наша работа. Имате си други ежедневни и много важни задачи“, заяви Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

БСП на свой ред излезе с декларация, прочетена от лидера Корнелия Нинова в пленарната зала на Народното събрание днес. Заедно с нея на парламентарната трибуна беше ръководството на групата.

Случващото се с президента е вредно и опасно и цели отстраняване на ярък политически опонент без оглед на последиците. Последните няколко години държавата, обществото, влизат от криза в криза“, заяви Нинова и допълни, че в медицината това се казва полиорганна недостатъчност. И каза, че властта се запазва само със страх, натиск, репресии и затваряне на устата на смелите и инакомислещите. Нинова посочи и какво има предвид – неоснователни проверки на опозицията, уволнения на журналисти, натиск и страх на бизнеса, противопоставяне на протестиращи, снимане, привикване в полицията и съставяне на актове за нарушение, обгазяване на хората, а сега и насочване към президента.

Уважаеми български граждани, как мислите, ако президентът беше един послушен, безобиден и съгласен човек, дали щяхме да слушаме в ефир СРС вчера. Сигурно не. Да оставим настрана, че от тези СРС-та се вижда, че той не е нарушил нито един закон в държавата, но искаме да кажем нещо много важно.

Уважаеми управляващи и представители на съдебната власт, огласяването на СРС е закононарушение, поне по няколко закона в България. Това е опит да се сплаши президентът и той да замълчи. Ние вярваме, че той няма да го направи. Това е уж юридически акт, с политическа цел: отстраняване на ярък политически опонент, без оглед на последиците. Те са разрушаване на институциите. Случващото е вредно и опасно. Уважаеми българи, живеем в нестабилност в България, създадена от управляващите„, каза още Нинова.

Тя изтъкна, че в момента има институционална война и се обърна към гражданите с думите, че управляващите разграждат държавността с една цел – да останат на власт на всяка цена и без никакви опоненти.

Конфликтът, довел до публикуване на СРС с Радев и изявлението на държавното обвинение, че прекъсва контакти с президентството, започна след като в понеделник Иван Гешев отправи питане до Конституционния съд докъде се простира имунитетът на държавния глава. Главният прокурор поиска тълкуване на чл. 103 от Конституцията, според който държавният глава не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на неговите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Той не може да бъде задържан и срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване. В разпоредбата е уредена и процедурата, по която може да му се търси отговорност, която много специфична. Обвинението срещу президента се повдига по предложение най-малко на една четвърт от депутатите и се поддържа от Народното събрание, ако повече от 160 от членовете му са гласували за това. Самото дело се разглежда от Конституционния съд. Ако бъде установено, че президентът е извършил държавна измяна или е нарушил Конституцията, пълномощията му се прекратяват.

Главният прокурор поиска КС да каже що е то държавна измяна и нарушение на Конституцията, както и да отговори на въпроса може ли да се извършва проверка срещу президента и досъдебното производство, в което се установят данни за извършени от държавния глава престъпления, спира ли се или се прекратява.

В отговор на журналистически въпроси вчера сутринта Иван Гешев обяви, че се е обърнал към КС заради досъдебно производство, свързано с държавния глава.

Малко по-късно, при отчета си за свършеното през третата година от мандата си, Румен Радев заяви, че не е наясно с мотивите на главния прокурор за отправеното питане до КС. Според Радев инициираните от него дебати за промени в Конституцията в никакъв случай не са насочени срещу прокуратурата. В тази връзка той добави, че му предстои конструктивен диалог и с Гешев по тези въпроси.

Само няколко часа по-късно от прокуратурата разпространиха три записа на разговори на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков с различни хора, един от които е президентът Румен Радев. Записите са правени от ДАНС във връзка с разследване за престъпен сговор. Шефът на ВВС и държавният глава обсъждат проверката на антикорупционната комисия заради съпругата на Радев – Десислава Радева, която миналата година приключи със заключение, че няма конфликт на интереси.

Делото срещу ген.-майор Цанко Стойков е на Специализираната прокуратура, която на 23 януари го е спряла заради наказателната неприкосновеност на президента. От държавното обвинение уточниха, че анализът на телефонните разговори разкривал, че те са по повод проверката на антикорупционната комисия на Десислава Радева. „Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи“, посочиха от прокуратурата.

Днес, попитан за огласените вчера от прокуратурата записи, Гешев каза: „Не сме показвали СРС – това не са СРС. Това, което е в медиите и беше публикувано от прокуратурата, е постановление за спиране, за които има разрешение за наблюдаващия прокурор“.

 

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
една жена
една жена
30 януари 2020 23:27
Гост

1. Хитър, 2. луд, 3. мазен, 4. хитър, 5. грозен-тъп-необразован-луд-комплексар.

Познайте коиучастват в списъка?

145а НК
145а НК
29 януари 2020 17:42
Гост

145a НК, ще го повтарям всеки ден!

цакам
цакам
29 януари 2020 17:49
Гост

Отговарям със 129, ал. 3, т. 5 КРБ. Мисля, че КРБ бие НК 😉

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 12:55
Гост

Действията на Гешев придобиват вид на лични нападки. Смешно е да го правиш, криейки се зад прокуратурата.

капитан Петко войвода
капитан Петко войвода
29 януари 2020 11:40
Гост

Честито на раята ! Султанът пусна в ход новоназначения везир, който ще оправдае оказаното му доверие.

ииии
ииии
29 януари 2020 11:01
Гост

На ти куклите – дай си ми парцалите.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 12:15
Гост

Пълен цирк! Този се самозабрави.

презрителен
презрителен
29 януари 2020 15:43
Гост

А нима не се очакваше ? Нали затова платените клакьори събрани от кол и въже скандираха в негова полза, а насреща им бяха само стотина съвестни. Е, в такъв случай хак да му е на олитофренясалия народ !

Гестапото Гешев
Гестапото Гешев
29 януари 2020 10:57
Гост

Незаконните действия на Главния прокурор срещу Президента на Републиката са директен удар по държавността! ОСТАВКА, СЪД И ЗАТВОР ЗА ГЕШЕВ ГЕСТАПОТО

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 12:19
Гост

Само като си спомня, че Гешев нямаше намерение да се кандидатира за главен… Колко хубаво щеше да бъде.

Иванов
Иванов
29 януари 2020 10:36
Гост

А Борисов кога???

тикволог
тикволог
29 януари 2020 11:41
Гост

Никога, докато народа от 80 % дебили спи !

гледам и не вярвам на ушите си
гледам и не вярвам на ушите си
29 януари 2020 10:16
Гост

Проблемът всъщност е, че са преустановили всякакви контакти с ГЛАВНИЯ МОЗЪК

Някой си
Някой си
29 януари 2020 10:15
Гост

Че прокуратурата и президентството какви контакти са имали досега извън официалните? Интересно…

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 10:16
Гост

Много лични явно. Все забравяме, че братът на Гешев пази Радев.

кака Сийка
кака Сийка
29 януари 2020 10:18
Гост

Да, точно така. Добре е да се провери дали брата още е на служба на Радев. Всъщност горкичкият човек, не знае на кой свят е сигурно – от една страна брат му гл. прокурор, от друга – президента и задълженията му към него.

наблюдател
наблюдател
29 януари 2020 11:43
Гост

В борбата за кокъла брат брата предава !

ЛиПи
ЛиПи
29 януари 2020 10:10
Гост

Мисля, че е време да му подадат оставката тези, които го нарочиха за главен, защото изпуснаха положението.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 10:10
Гост

Никога не със си представял, че ще доживея да кажа, че един военен е много по-интелигентен и много повече се държи на положение от един юрист. Но е факт. Въпреки че „юристът“ е самият главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 10:48
Гост

двубоят не е ли военен – милицонер по-скоро?

кандидат за чуждо гражданство
кандидат за чуждо гражданство
29 януари 2020 11:47
Гост

Двубоят е 80 % дебили срещу останалите, които гледат към терминал-2 или към гробищата.

обективен
обективен
29 януари 2020 11:44
Гост

В моята класация на юристи „магнаурската школа“ не фигурира ?!

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 12:22
Гост

От юрист до йорист разликата е от тук до небето.

ужас
ужас
29 януари 2020 10:09
Гост

Боже един месец откакто е встъпил в длъжност и се започна агресия, атаки и то не към кого да е, а към държавния глава. Това е институция, към която трябва да се подхожда особено внимателно. Не казвам да се щади при прегрешения, в никакъв случай, но не трябва да се руши държавността. Това не е като да закопчаеш Нено Димов или да свалиш имунитета на някое депутатче за суджук

Boyan
Boyan
29 януари 2020 10:09
Гост

E, чак такова шимпанзе не бяхте инсталирали…

имунитети
имунитети
29 януари 2020 10:06
Гост

Това е война между институциите без прецедент! Гешев прекали и вместо да мисли за имунитета на президента, да вземе да помисли за своя. Просто съвет

безобразие
безобразие
29 януари 2020 10:06
Гост

За да няма опити за влияние ли? Че Гешев влияе върху общественото мнение като разпространява СРС. А дали знае, че това е престъпление. А като няма кой да го разследва, какво правим. Ще го търпим да вършее ли

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 10:36
Гост

Сега са на ход юристите на Радев, които са длъжни да отговорят на удара. Само, че ми се струват странно пасивни и не дотам добри. Защо мълчат?

тълковник
тълковник
29 януари 2020 15:47
Гост

За да не падат на нивото на боко-тиквата и престъпната му шайка разбира се.

дам
дам
29 януари 2020 10:01
Гост

Така, при номинацията на Гешев предрекох, че той ще е първият главен прокурор, който няма да изкара мандата си. В последните два дни вече съм убеден, че ще е така и че това ще стане много по-рано

ГЕШЕФТаров
ГЕШЕФТаров
29 януари 2020 11:54
Гост

Много предвиждания; малко несъгласни с избора и малко искащи оставката му; най-малко протестиращи по улици и площади. Такава е, и такава ще бъде ситуацията в територия Абсурдистан !