Кметът на пловдивския район „Северен“ инж. Ральо Ралев и негов помагач са задържани за поискан подкуп от 60 000 лв. за издаване на разрешително за строеж. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев и разясни каква е схемата, за която посочи, че онагледява ситуацията в България.

„В голямата си част в България корупция в чистия ѝ вид няма, защото това, което описвам, в житейски смисъл покрива друго. Това е нещо като натиск и изнудване“, коментира Гешев.

От думите му стана ясно, че случаят е разкрит след като изнудваният предприемач е подал сигнал до премиера Бойко Борисов. „Строителят е подал сигнал до премиера и в него обяснява, че му искат пари, за да бъдат одобрени строителни книжа за строеж на обект в район „Северен“ в Пловдив“, каза Гешев. От премиера жалбата отива в антикорупционната комисия, докладвана е на главния прокурор Сотир Цацаров и е образувано досъдебно производство.

По случая освен кметът е задържан и посредникът при получаване на парите. „Това са кметът и лице, което прокуратурата смята, че е „помагач-посредник“, каза Гешев.

Корупционната схема започнала в началото на миналата година. Строителят имал имот, на който възнамерявал да построи 4-5-етажен жилищен блок. През декември 2018 г. внесъл документи в район „Северен“ за издаване на разрешително за строеж. От администрацията били констатирани забележки, но те са отстранени в срок. Според Гешев, въпреки изрядните документи, строителят не е получил полагащото му се разрешително за строеж.

„Кметът, мотивиран по една или друга причина, взема проекта в собствения си кабинет, което по закон не съответства на неговите правомощия“, каза зам.-главният прокурор. Като обясни, че забавянето на разрешителното е довело до финансови загуби за строителя. „Той започва да се чувства притиснат в ъгъла. Изправен е пред реалната възможност да фалира“, каза Гешев.

По думите му строителят водил разговори с различни хора от общината, като получавал отговор, че ще получи нужните документи срещу 60 000 лв.

„При разговор с поредния човек му се казва, че изключително близко лице на кмета може да му помогне и да изчака. Това лице се оказва един от обвиняемите, който е подведен под отговорност в качеството му на помагач. От всички източници съвпада една и съща оферта“, посочи Гешев.

Според зам.-главния прокурор посредникът е изключително близък до кмета на район „Северен“. „Той предлага на инвеститора да сключат договор, с който този посредник ще се задължи да строи срещу 300 000 лв. строително хале на нашия „пострадал“. Целта на този договор била сигурност на посредника“, обясни Гешев.

„Не се ли сещаш защо е този договор? Ако го имаше Иванчева, тя щеше да се отърве“, казвали свидетели.

„Като дадеш 60 хил. лв. като капаро, след това се разваля договорът и капарото остава в посредника. Последната им уговорка е строителят да отиде при кмета и да потвърди на архитекта, че ще се свърши работа, че ще се изтеглят документите и ще получи разрешение за строеж. Това се случва и кметът дава указания на архитекта“, обясни Гешев.

Парите били предадени, а Ралев отишъл на фитнес, където бил задържан.

Наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов пък подчерта, че кметът няма правомощия по отношение на разрешителното за строеж. „Той не подписва документи, които касаят идейния проект и не издава разрешение за започване на строителство“, каза той.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Под масата
Под масата
04 юни 2019 13:36
Гост

Не е прав Гешев, хората сами си ходят по институциите с пликовете с пари. Просто натиска и изнудването ги докладва засегната страна, докато тогава, когато и двете страни са съгласни с корупцията, няма кой да докладва и случаите остават скрити.

bush
bush
02 юни 2019 13:11
Гост

някои даже няма нужда да ги натискат, те сами ходят и правят оферти, за да се доберат до обществена поръчка

Анонимен
Анонимен
02 юни 2019 12:51
Гост

Поредният кьорфишек. Прокуратурата както винаги се задейства предизборно. А Гешев цяла седмица не слезе от екрана. И той ли си прави предизборна кампания