Съдът не спазва тавана от 5000 лв. на обезщетенията при смърт на пътя, въведен миналото лято за далечните роднини с промени в Кодекса за застраховането. От това се оплакаха днес застрахователите.

„Въпреки въведения таван, от Нова година насам излизат най-различни съдебни решения в страната, при които отново се присъждат по 20 000, 50 000, 80 000, 100 000 лв. за далечни роднини, като съдът се аргументира с най-различни интерпретации на законодателството, включително с европейското законодателство, с правоотношения, възникнали преди законовите промени и т. н.“, коментира днес изпълнителният директор на „Армеец“ Константин Велев, цитиран от „Медиапул“. Като посочи, че засега нито едно от тези дела не е стигнало до Върховния касационен съд. „Практиката на отделните съдебни състави и по региони е противоречива“, заяви Велев.

Таванът беше въведен със задна дата от 21 юни 2018 г. – денят на постановяването на тълкувателното решение на трите колегии на Върховния касационен съд (ВКС), с което кръгът на близките, които могат да търсят компенсация за смърт, на практика беше отворен. Тогава ВКС постанови, че право на обезщетение при смърт имат не само съпругът и децата, но и братята, сестрите, бабите, дядовците и внуците, а по изключение и „всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания, които в конкретния случай е справедливо да бъдат обезщетени“. Почти незабавно след постановяването му пред застрахователите и в съда бяха предявени десетки претенции за компенсации от „новите“ близки. Застрахователите заплашиха с ръст на Гражданската отговорност в пъти и прогнозираха фалити.

Тогава с промени в Кодекса за застраховането беше регламентирано, че ще бъде създадена специална методика за определяне на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди при увреждания или смърт след катастрофа. Докато тя бъде приета обаче беше въведен таван от 5000 лв. за компенсацията на всички, извън най-близкия кръг роднини. Без ограничение, заложено в закона, остават обезщетенията за „съпруг или лице, с което починалото лице е било в съжителство на съпружески начала, дете, включително осиновено или отглеждано дете, родител, включително осиновител или отглеждащ“.

Законът дава срок до 7 декември 2019 г. за приемането на наредбата, с която се утвърждава методиката за определяне размера на обезщетенията. Тя трябва да бъде приета от Комисията за финансов надзор и министрите на здравеопазването и на труда. Преди това обаче Гаранционният фонд трябва да подготви проект за методика.

Днес стана ясно, че работата е на много ранен етап. „В понеделник външният консултант ще представи доклада си за практиката в Германия, Испания, Италия, Румъния и Франция. След това работната група ще избере един подход, който трябва да бъде разработен в детайли и внесен в Народното събрание“, съобщиха от Асоциацията на българските застрахователи.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Иван
Бай Иван
30 май 2019 17:19
Гост

ще плащат…криви били съдилищата,че не се съобразяват с бисерите на баба ви Менда Застрахователната…аре у лево – като им не изнася,да не се натискат в РБ – застрахователи да искаш

Антилобист
Антилобист
30 май 2019 13:18
Гост

Браво на съда, само това ще кажа. Не стига, че лобито им сложи таван, който е и противоконституционен, и противоречи на европейското законодателство, ами се оплакват, че съдът не им играе по гайдата!

КРБ
КРБ
29 май 2019 22:35
Гост

Чудесно е да се дискутира, особено когато е налице задължителна за националните юрисдикции практика на СЕС по преюдициално запитване – вж. http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=143546&pageIndex=0&doclang=BG&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6215495 Дело C‑277/12 “ Член 3, параграф 1 от Директива 72/166 и член 1, параграфи 1 и 2 от Втора директива 84/5 трябва да се тълкуват в смисъл, че не допускат национална правна уредба, съгласно която задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ при използването на моторни превозни средства покрива обезщетението за неимуществени вреди, дължимо съгласно националната правна уредба на гражданската отговорност за смъртта на близки членове на семейството, настъпила при пътнотранспортно произшествие, само до определена максимална сума, която е по-малка от… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 май 2019 15:09
Гост

Леле, да ощетиш застраховател…. Това си е прецедент.

Анонимен
Анонимен
29 май 2019 15:08
Гост

Това тълкувателно решение на ВКС е нож с две остриета. Знаех си, че ще завалят претенции за трайна и дълбока емоционална връзка, естествено заради обезщетението.

Анонимен
Анонимен
29 май 2019 15:06
Гост

Докато приемат наредбата до края на годината, застрахователите има да си плащат. Това е абсурдно.