Започва обучение на магистрати и съдебни служители за работа с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Около 3000 потребители на системата в съдилищата, с изключение на Върховния административен съд и административните съдилища, ще преминат двудневно онлайн обучение днес и утре.

В 28-те окръжни съдебни района ще бъдат обучавани групи от магистрати, системни администратори и други съдебни служители чрез уеб-базирана платформа. За 350 от тях, които се подготвят за обучители в съдилищата, е предвидено на 5 август присъствено обучение в учебни зали, след което ще получат сертификат за обучители.

Разработените учебни модули ще бъдат предоставени на Националния институт на правосъдието за последващо обучение на магистрати и съдебни служители за работа със системата, като обучените могат да бъдат включени като обучители. Обученията се провеждат успоредно с внедряване на ЕИСС във всички съдилища.

В процеса на въвеждането ѝ системата ще бъде непосредствено представяна на магистратите и съдебните служители по места, включително нейните функционалности, рефериране на разработената техническа документация за работа, както и помощна информация със сходни функции. Предприетите мерки целят внедрената ЕИСС да бъде припозната като единна централизирана информационна система за съдилищата, посочват от ВСС.

Внедряването трябва да приключи на 14 септември, съгласно специалния график, приет от съвета в края на юли. Системата беше пилотно внедрена в 17 съдилища още в края на юни.

От „Информационно обслужване“, която е разработчик на ЕИСС, посочиха, че тя се състои от 38 модула – по 19 функционални и системни. От дружеството казаха, че някои служители и магистрати пропускат някои стъпки от изпълнение на процесите в системата, което затруднява последващите действия.

Системата дава възможност в реално време разработчикът да бъде сигнализиран за проблеми. Същевременно е възможно и да се дават предложения за подобряване на работата на ЕИСС. От „Информационно обслужване“ обясниха, че реагират веднага при сигнал за бъгове, но всяка идея за оптимизация на системата ще се обсъжда с ВСС и тогава ще се решава кое предложение да бъде възприето, кое не и защо.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
icon
icon
05 август 2020 13:23
Гост

Други проблеми – всеки съдебен акт, след като бъде изпратен за подпис, се генерира като PDF файл, а не във WORLD. Затова всяко негово отваряне не е отваряне , а е сваляне от сървъра, което задръства компютъра. Отделно от това, след като е подписан с електронните подписи ,няма възможност да се отстрани каквато и да било техническа грешка (цифра, буква,име на секретар, име на участващ прокурор и т.н.). В този случай се създава нов файл, с нов номер (защото простотията е такава, че всеки протокол дори получава номер, а не само присъди, решения, определения..). И се получава така ,че в… Покажи целия коментар »

Иво Харамлийски
Иво Харамлийски
04 август 2020 18:05
Гост

Окръжен съдия съм в Окръжен съд Благоевград, който е един от пилотните съдилища по този проект. От повече от месец и половина се мъчим с тази протрама и трябва да ви кажа, че по-негоден продукт не съм срещал до момента. Съсипваме изключително лесна за работа и чудесно изработена програма (АСУД), за да се внедрява нещо само защото била изработена с пари по европроект. Но това ,че програмата е абсолютно негодна, неразбираема, трудна за работа и пабсолютно непригодна за съдебната система никой не го интересува. Писхаме писма до ВСС -те отказаха както срещи с нас, така и да се съобразят с… Покажи целия коментар »

Лили
Лили
03 август 2020 11:19
Гост

Няма начин да не се открият проблеми в процеса на работа.

Димо
Димо
03 август 2020 11:22
Гост

E, eдно е на теория, а съвсем друго на практика.

Сиси
Сиси
03 август 2020 11:17
Гост

E, успех на обучителите. Преди време аз обучавах за работа с нова деловодна. Направо ми скъсаха нервите.

Димо
Димо
03 август 2020 11:15
Гост

Крайно време беше да се направи тази система. А не всеки съд да си работи с различна система.

Христо
Христо
03 август 2020 11:12
Гост

Добре е че са предвидили да има обучители. Надали за два дни и то онлайн ще може да се разбере всичйи по новата система.

Анонимен
Анонимен
03 август 2020 11:09
Гост

А дали са я тествали за пробиви отвън?

Спец
Спец
03 август 2020 11:09
Гост

Надали.

Гейтс
Гейтс
03 август 2020 11:07
Гост

Като страничен за съдебната враст човек ми е интересно как е уреден достъпът до системата, има ли двуфакторна оторизация, как се идентифицират магистратите, логовете къде се съхраняват?

Kick
Kick
03 август 2020 11:02
Гост

Увеличиха ли шрифтовете, защото много колеги са като мен и е почти нечетивно, когато отвориш дадено решение?

Чичо Сам
Чичо Сам
03 август 2020 11:02
Гост

Да, от ИО казаха, че са ги вдигнали още преди две седмици.

Анонимен
Анонимен
03 август 2020 10:51
Гост

подозирам, че ще има много съдии, които така и няма да я разучат.

Заки
Заки
03 август 2020 11:08
Гост

Върховните даже се дърпат да използват електронен подпис. Ама то на тия години е много трудно да си гъвкав.

Анонимен
Анонимен
03 август 2020 11:12
Гост

Защото ще си почиват през август и като се върнат през септември – олеле, мале.

213
213
03 август 2020 10:48
Гост

Вече доста бъгове излязоха наяве, дано се оправят до септември и експертите да не са си били камшика по морето.

111IT
111IT
03 август 2020 10:50
Гост

Ами идеята на пилотното внедряване и тестване лятото е точно тази. Съвсем нормално, естествено и очаквано е да излизат бъгове сега. Част от процеса е именно установяването и отстраняването им до официалното внедряване.

Liх
Liх
03 август 2020 11:08
Гост

Не знам какъв ще е капациетът на ИО да поддържат системата, тъй като са се нагушили с всички големи държавни проекти.