До 14 септември Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще бъде внедрена навсякъде, с изключение на административните съдилища и Върховния административен съд. Това реши днес Висшият съдебен съвет, който прие специален график.

Внедряването ще започне на 6 август в 21 съдилища и трябва да приключи на 14 септември. Всъщност инсталирането на системата ще се осъществи основно през август, когато по принцип е съдебната ваканция, но не и тази година заради пандемията, като е предвидено това да отнема от два до три дни за един съд, с три изключения.

На 10 август ЕИСС ще бъде внедрена в 14 съдилища, на 12 август – в пет, на 13 август – в 12, на 17 август – в 22 съдилища, на 19 август – в 13, на 20 август –  в три, на 24 август – в 16 съдилища, на 26 август – в 13, на 31 август – в осем, като сред тях е Апелативният специализиран наказателен съд, на 2 септември – шест, сред които Специализираният наказателен съд.

На 8 септември ЕИСС ще бъде внедрена в Софийския районен и Софийския градски съд, а на 14 септември – във Върховния касационен съд. Специално за тези три съдилища са предвидени по четири дни за инсталирането на системата.

На заседанието днес представители на разработчика на ЕИСС – „Информационно обслужване“, докладваха резултатите от пилотното внедряване на системата в 17 съдилища. И обясниха, че това е станало от 23 юни до 2 юли, т.е. за общо девет дни.

През това време чрез системата са били образувани и разпределени 2863 дела и са постановени 2328 акта.

Същевременно в процеса на работа са възникнали някои въпроси и идеи за оптимизацията ѝ така, че да стане по-удобна за потребителите. Те са били осъществени в крачка. Установени са били и някои проблеми, които са отстранени – например отразяване на реален час на започване на заседанието, управление на самото заседание и др.

Направени са били и допълнителни доработки, като е бил увеличен шрифтът на актовете, подобрен е изгледът им, създадена е възможност за форматиране на текстове.

Имало е трудности при преминаване към електронното подписване на актовете. От фирмата обаче обясниха, че това е единственият начин да се изпълни техническото задание и изискванията на оперативната програма да има електронни съдебни дела и електронно правосъдие.

От „Информационно обслужване“ посочиха, че системата се състои от 38 модула – по 19 функционални и системни. Обединени са всички необходими действия, което води и до въвеждането на повече данни. Но това няма как да се избегне именно защото включва много възможности. От дружеството казаха, че някои служители и магистрати пропускат някои стъпки от изпълнение на процесите в системата, което затруднява последващите действия.

Системата дава възможност в реално време разработчикът да бъде сигнализиран за проблеми. Същевременно е възможно и да се дават предложения за подобряване на работата на ЕИСС. От „Информационно обслужване“ обясниха, че реагират веднага при сигнал за бъгове, но всяка идея за оптимизация на системата ще се обсъжда с ВСС и тогава ще се решава кое предложение да бъде възприето и кое не и защо.

Гергана Мутафова, която е ръководител на проекта, на свой ред каза, че първоначално е било предвидено 350 души да се обучат за обучители. Но „Информационно обслужване“ е предложило да са 3000 служители и магистрати, без допълнително заплащане за това.

Тя предаде въпрос от магистрати от Велико Търново. Програмата е направена така, че за да бъде разпечатан съдебен акт, трябва да бъде подписан от целия съдебен състав. Това обаче противоречи на чл. 236, ал. 3 от ГПК, според който решението се подписва от всички съдии, взели участие в постановяването му, а когато някой от съдиите не може да го подпише, председателят или старшият съдия отбелязва върху решението причините за това.

Разработчиците обясниха, че е напълно възможно този пропуск да бъде отстранен при съобразяване на тълкувателното решение на ВКС, в което се посочват уважителните причини, поради които член на състава не може да подпише акта.

От „Информационно обслужване“ казаха още, че за улеснение на служителите и магистратите са подготвили видеообучения и видеоинструкции, които могат да бъдат гледани по всяко време.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чичо Сам
Чичо Сам
03 август 2020 11:00
Гост

Увеличиха ли шрифтовете, защото много колеги са като мен и е почти нечетивно, когато отвориш дадено решение?

Kick
Kick
03 август 2020 11:00
Гост

Да, от ИО казаха, че са ги вдигнали още преди две седмици.

Дани к.
Дани к.
26 юли 2020 23:16
Гост

Не знам каква е тая система, но ecase.justice.bg е пълен т***к.

мда, ще ми накривят каскета...
мда, ще ми накривят каскета...
25 юли 2020 1:02
Гост

Не ми пука за системата им, карам си на хартия, както и досега, и да се спасяват. Който иска, нека да ми преписва актовете и да ги качва където си иска… Оставка на ВСС!!!

Николова
Николова
24 юли 2020 14:32
Гост

Защо е това бързане? Хората казват било заради едни пари! Може, но не е само това. Хората какво искат? Една независима съдебна система! Ми няма как да стане. Обезкървяването на съда и поставянето му на колене започна още с частния нотариат, търговския регистър, имотния и накрая ЧСИ. Всичко това бяха такси – приходи за съда. Направиха съда финансово зависим и всяка година се моли за бюджет, нещо което бе немислимо преди. Това не се хареса на едни хора и тези хора направиха едни законодателни промени във времето и създадоха едни частни нотариуси, едни агенции, едни ЧСИ-та. И съдът обедня. После… Покажи целия коментар »

Ватенка
Ватенка
24 юли 2020 11:38
Гост

Мисля , че една всенародна подписка за спиране на това недоносче ще дойде добре !

съдия-потърпевш от ЕИСП
съдия-потърпевш от ЕИСП
23 юли 2020 23:16
Гост

Тази система,която е предложена от „Информационно обслужване“ в доста аспекти не отговаря на изискванията заложени в самото техническо задание по проекта.Затова фирмата изобщо трябваше да бъде декласирана и системата не трябваше да бъде допускана до внедряване. Разсипваме работеща и изключително добра и удобна система (АСУД) ,за да се внедри тази нова система ,САМО ЗАЩОТО НЯКОИ ОТ ВСС СА ВЗЕЛИ ПАРИ по проекта. Смятам,че трябва незабавно да се организираме и да се уведоми наблюдаващия орган по европроекта, че в случая европари се харчат залудо-само ,за да се угоди на някои прокурори, които хал хабер си нямат от деловодна програма на съда.… Покажи целия коментар »

системен администратор в РС
системен администратор в РС
23 юли 2020 15:42
Гост

Перфектно избрано време и комбинация за внедряване на тази система – от 06.08. до 14.09. в разгара на отпускарския период, който дори и тази година, дори и в епидемична обстановка ще го има, и като капак на всичко това – ВСС във ваканция от 27.07. до 23.09. Пуснаха един безумен график за внедряване (по 2 дена в съд) и готово. На практика не се прави така, даже е порочна тази дейност в този й вид.

123
123
23 юли 2020 15:06
Гост

„Качването“ на актове е изключително деловодна дейност – да се назначат служители за това занятие. Съдът постановява акта си на хартиен носител и той се счита за обявен ЕДВА след вписването му в описната книга. Поне такъв е законът към момента. Ако ще ни втрапват несвойствена дейност, поне да ни дадат дистанционен достъп. Въобще тези хора разсъждават ли – от ВСС, та и като чета какви ги говорят, и разработчиците. Не могло да се улесни – ако не им се заплати възнаграждение, защото системата е нефункционална, веднага ще „заможе“. Но ВСС отново е „на почивка“, така както беше паникьосан и… Покажи целия коментар »

de facto
de facto
23 юли 2020 14:24
Гост

Работя от две седмици със системата.
По-голямо безумие няма.
Едно определение за насрочване на дело се качва за около 10 минути, а окончателен акт – още по-бавно. Да не говорим, че като цяло е измислена системата по най-неудобния начин.
И навсичко отгоре има някои „тънкости“, които работят само с клавиши, а не с мишка и става тотал щета.
Подписването не може да е дистанционно, а всяко обновяване на Java иска при теб да е системния яадминистратор с неговата парола. Обновяването е два пъти месечно.
Тия от ВСС са взели едни пари и не са направили нищо.

123
123
23 юли 2020 13:22
Гост

С нетърпение очаквам да се въведе системата в СРС, СГС и във ВКС – тогава всички ще разберат за какво става въпрос: трудна за използване; за да се прикачи един акт, вкл. и разпореждане, трябва да се извървят 25-26 стъпки (въобще това не е досадно, напротив – като компютърна игра е 🙂 ). В малко натоварените съдилища е трудно, но едва когато се въведе в силно натоварените, ще настане наистина „веселие“. Има само един начин за справяне с проблема – разработчиците с излезлите вече в дълъг отпуск членове на ВСС да коригират спешно алгоритмите на тази система.

Калисто
Калисто
23 юли 2020 13:05
Гост

А някой може ли да каже какво реално означава това нещо ? С какво реално се променя работата на съдията ? Никой нищо не ни е казвал ….

съдия
съдия
23 юли 2020 23:18
Гост

Работата на съдията престана да бъде правораздавателна и се превърна в борба с деловодната система

Ужасен
Ужасен
17 август 2020 19:06
Гост

Еее, като видите за какво става въпрос,ще сте доволни, че до внедряването сте спали спокойно 😂😂😂 То е чудо на чудесата. Предстои голяма „забава“.

Симеон
Симеон
23 юли 2020 12:45
Гост

Даже са въвели и електронно подписване на актовете. Браво.

Симо
Симо
23 юли 2020 12:39
Гост

Е, така се работи в белите държави.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 12:29
Гост

Ами честито на всички. Време бе

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 12:29
Гост

Надявам се да мине без проблеми

Ники
Ники
23 юли 2020 12:36
Гост

Колегите от „Информационно обслужване“ са изключителни професионалисти.

Фараон
Фараон
23 юли 2020 12:28
Гост

Успех с внедряването. Дано всичко е ОК въпреки натоварения график на съдилищата

Кирчева
Кирчева
23 юли 2020 12:28
Гост

Беше си време и въпреки пандемията и променените графици за отпуски трябва да се случи

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 12:27
Гост

Смятам, че е време да се модернизира. Крайно време е

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 12:27
Гост

Добре. Дано мине без аварии

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 12:27
Гост

Няма как да е по време на отпуските уви

Емилиева
Емилиева
23 юли 2020 12:26
Гост

Е както и да го гледам всеки път се стресирам когато се внедрява нещо по държавните учреждения

Фалстарт
Фалстарт
23 юли 2020 12:38
Гост

Да, обикновено става фал.

Memo
Memo
23 юли 2020 12:25
Гост

Ами надяваме се, че няма да има проблем с внедряването и да изгърми нещо

Заки
Заки
23 юли 2020 12:37
Гост

Винаги има риск. А и обикновено се появяват проблеми в процеса на внедряване.

Тен
Тен
23 юли 2020 12:25
Гост

Дано мине кротко