В книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник. Това е заключението на Етичната комисия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (пълния му текст виж тук).

Според Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ) установеното плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Той изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област, която да изготви мотивирано становище.

„Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ“, съобщиха от СУ.

От становището на Етичната комисия става ясно, че след като от издателство „Нова звезда“ са изпратили екземпляр на книгата на Петър Илиев с 619 страници, а не с 697, колкото са били при отпечатването ѝ през 2015 г., тя буквално е била залята от книги, купени преди 6 години от университети, преподаватели и студенти. Книгата в по-големия ѝ оригинален обем се пази в катедрата по Конститиуционноправни науки на СУ, в библиотеката на факултета, в Националния институт на правосъдието, в Нов български университет и на много други места.

„Доколкото в рамките на проверката са установени достатъчно много данни за книгата „Компетенцията на Народното събрание“ от 2015 г., състояща се от 697 страници, Комисията има основания да допусне, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на 9 август 2021 г. вътрешноинституционална проверка, което само по себе си е нарушение и е несъвместимо с академичната честност и почтеност“, заявява комисията.

Преписване с грешките и с бележките под линия

Тя е сравнила 135 страници от дисертацията на Киселова и 92 страници от книгата на Илиев. И проверката, освен категорични съвпадения, е установила и куриози.

Един от тях е, че е преписвано буквално с грешките. На стр. 83 от дисертацията на Киселова е написано „pal excellence“, вместо “par excellence“ и така на стр. 74 от книгата на Илиев фигурира същата грешка.

„Впечатляващо е, че в сравняваните страници от книгата на П. И. близо 230 бележки с цитирания на източници и авторски текст от научния апарат под линия е изцяло заимстван от дисертацията на Н. К. (добавени са по-малко от 10 нови бележки). Използвани са характерни за плагиатството техники: буквално заимстване на чужд текст без позоваване на автора му; заимстване на чужд текст с внасяне в него на някои промени, които не променят смисъла му, отново без цитиране на неговия автор; 10 комбиниране на различни пасажи от чужд текст в общо изложение, без да се посочва откъде са взети и кой е авторът им“, пише комисията.

Изследвайки различни пасажи от трудовете на Киселова и Илиев, Етичната комисия на СУ е установила следния похват – въвеждане на абзац с обща фраза, след която следва текст, идентичен по смисъл с дисертацията. Така много изречения в книгата „Компетенцията на Народното събрание“ започват с изрази като „В теорията се прави извод, че…; Известно е, че…; В теорията се поддържа тезата, че…; Важно е да се посочи, че…, а после следва съдържание от дисертацията на Киселова.

Или пък са използвани синоними и когато тя пише за монарха, Илиев пише за короната или краля, ако тя „определя“, той – „дефинира“, ако тя пише за „страната“, той – за „държавата“.

„Смятаме, че плагиатството от страна на преподавател в Софийския университет е недопустимо и с оглед на това, на което се опитваме да научим студентите и докторантите в Университета, когато ги въвеждаме в научното изследване и ги запознаваме с етическите принципи, с които то е същностно обвързано, а също и с оглед на последователните усилия, предприемани в Университета през последните години, насочени към обучение, както и към проверка и контрол по отношение на плагиатство от страна на студенти и докторанти“, заявяват членовете на Етичната комисия.

 

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 септември 2021 17:27
Гост

Ръководителя на катедрата е бездействал! По закон дисертацията се обсъжда в катедрата и се взема решение за защита. От интернютата е ясно , че са оставени нещата между двете лица. Да кажат кой е бил ръководител!

Анонимен
Анонимен
29 септември 2021 17:08
Гост

да, има разни особености. В становището на няколко места, имаше, че в теорията се поддържа, без сочене на източник. Защо ще са плагиатство тези изречения, не схващам. укоримо е, но чак плагиатство

недоразбрал
недоразбрал
29 септември 2021 7:46
Гост

Неразбирам-написал 600 страници текст, за който не се спори,че е авторски, и с научна стойност(няма противни твърдения, към момента). А после се твърди, са добавени още 80 страници. После твърдение, за премахнати тези 80 страници, като никой не е казал,,че се е е отразило на качеството на труда липсата на 80 страници. Та не ми е ясно, при обемен труд от 600 страници, авторски текст ,защо е добавяно още 80 страници, като и без тях текстът е и обемен , и качествен(никой не е твърдял друго досега)

Анонимен
Анонимен
29 септември 2021 9:20
Гост

Проблемните 80стр.са били в издадения първи тираж на книгата. След като се раздухва случаят, докторът изтегля целия тираж, а по-късно когато е ясно,че ще има и проверка от етична комисия Илиев издава отново книгата, но без преписаните от Киселова страници.

......
......
28 септември 2021 13:55
Гост

Недоумявам как за в този специализиран сайт за съдебната система теми като : кой е назначен за зам.министър, какъв е резултата по едно наказателно дело за убийство на лице от ромски произход от Пловдив и т.н., са по-важни от темата за случайното разпределение на делата в съдилищата през последните 5 години. Нито дума за данните от досъдебното производство. Асен Йроданов от Биволь е абсолютно прав когато казва, че освен цензурата на медиите на Пеевски, има нова цензура, налагана от про-либерални медии от един и същи кръг. А в същото време комисията ЛИБЕ на ЕП си тръгна без да узнае за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 15:23
Гост
Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 11:25
Гост

Доктори,доценти,професори…от 15-20г. не са това , което бяха. Само слушайте възрастни юристи на по 60-70, че и повече години как говорят за преподавателите си в Университета и направете същото с някой завършил право последните години. Вярно е-времената се менят, но понятията за авторитет,достойнство,морал са неизменни.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 16:24
Гост

Нали с тази идея създадоха Гостна на правника в СЮБ.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
28 септември 2021 9:14
Гост

Чалгарят фалира окончателно, за успокоение на хората който са с акъла си

Пижо Пендин
Пижо Пендин
28 септември 2021 8:42
Гост

Някой знае ли с кого трябва да говоря в „Нова звезда“, за да пусна в печат едно моя книга? Ще се казва „За стърчането в Народното събрание. vol.1“ ако може да е от 2000-та година, чувам Слави и Пепи Софиянецът (че и Иво Сиромахов) няма се сърдят, ако взема това-онова от тях!

адвокат
адвокат
28 септември 2021 0:24
Гост

Последните му изявления са върхът.
Позорът за жалост не е само за СУ, но и за адвокатурата.

С.Е.
С.Е.
27 септември 2021 23:20
Гост

На СУ, не на ЮФ-СУ.Страдам, че падението е стигнало до тук.Но, твърдото ми убеждение е, че проблемут не е в студентите, докторантите -проблемът е в групировката : научни ръководители-рецензенти.Във времето, в което ичех-това го нямаше.(или не е било отчетливо)?

С.Е.
С.Е.
27 септември 2021 22:46
Гост

Сега чета излиянията на сегашния декан-Даниел Вълчев. Ама дали доцент Киселова също не е преписвала…Ами -проверете.Но това не е относимо към темата.Спазете си процедурата и проверете-защо чакате? Срам за ЮФ! Срам за СУ, и за мен, чийто възпитаник съм?

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 23:00
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ivanova
Ivanova
27 септември 2021 23:11
Гост

След като сте възпитаник, следва да знаете, че в този факултет са се скривали проблемите и това беше политика дълги години. Никой не скачане срещу колега. Пръв бе Николай Натов, който за неморално поведение на един асистент се бори дълго, докато го уволниха за недопустимо от морална гледна точка поведение. Но тогава Натов беше професор и пак му отне дълго.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 23:28
Гост

Да, проф. Натов заслужава много! Правеха се, че не го чуват. Накрая асистента го осъди ВКС и доказа ужасите.

незапознат
незапознат
28 септември 2021 10:56
Гост

За какъв случай става дума, без да споменавате имена? Знам за случая за асистентd, който караше студентите -мъже, но не и жени да правят физкултурни упражнения по потник-за добра оценка, а тук за какъв случай става дума?

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 22:45
Гост

Чиста проба поръчка, изпълнена от основателката и кандидат за депутат от 2017 на Дай България, която е член на етичната комисия. Ясно е и за слепите. Имало плагиатство от 6 г., ма сега стана удобно да го установят??? А защо, всички знаем отговора. По нищо не се различават от герберските боклуци.

С.Е.
С.Е.
27 септември 2021 22:32
Гост

Е, всеки може да плагиатства, ако му е позволено.Имената на тези, които са му позволили са на кориците на т.нар.му книга-3-ма научни ръководители, двама рецензенти.С интерес ще чуя мнението на проф.Близнашки и проф.Киров-рецензентите.Тяхната работа каква е?Тези петимата някаква организирана група ли са?На базата на какво и срещу какво пробутват подобни глупости като на този младеж, който в момента е на прицел?

И аз Ви моля
И аз Ви моля
27 септември 2021 21:09
Гост

Позорът тук е поне триизмерен: едното измерение е на чистото преписвачество за егоначесване (що да не си (пре)напиша за биографията една книга); второто – спектакалът с включването на издателството с комейдийната драма „Второ първо издание или Хари Мотан и изчезналите страници“, а третото – Мълчанието на катедрата, за която всичко през годините било точно до… публичното му осветляване, когато извъднеж стана неетично и неприемливо за стандартите на университета. Ах, тези стандарти – на тъмно едни, на светло – други. Гаси тока. На когото му е замирисало, може да се прехвърли в салона за 4D прожекции.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 22:37
Гост

Прав сте за катедрата и бездействието на ръководителя! Нека се осветли коя е и къде е сега.

Заварчик 3-ти разряд
Заварчик 3-ти разряд
27 септември 2021 20:24
Гост

Абе къде е оня мушмул, дето превъзнасяше ЮФ-то на СУ-то и плюваше ПУЦ-аджиите? Много ми липсва да напише некоя умнотевина.

Преписвач
Преписвач
27 септември 2021 19:08
Гост

За да преписваш също се иска акъл. А не да препечатваш грешките.

Стефан
Стефан
27 септември 2021 18:51
Гост

Моите учители са ми казвали, че преписването е недостойно.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 18:02
Гост

Ръководителя на катедрата отговаря за проблемите в нея. През периода четохме и за друг асистент с лицевите опори. Кой е ръководител?

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 18:11
Гост

Кой е бил в периода ръководител на катедрата?

Спасов
Спасов
27 септември 2021 17:11
Гост

Нещо трябва да се направи и с Иван Русчев. Този човек е кандидат за „член – кореспондент“ на БАН, а изобщо не заслужава дори и да го допуснат до конкурса. По Облигационно право – никакви лекции не провежда. Постоянно отсъства, обяснения не дава. Оценява необективно, особено на устен изпит. Изпитва неприязън към всеки, абе изобщо отдавна му мина времето за ЮФ.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 19:10
Гост

Колеги, нали има статия с определен предмет. Да я коментираме нея. Нали това е правна медия, а ние сме юристи.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 17:10
Гост

ТОЙ Е МАСОН, НАШЕ МОМЧЕ

Чочи
Чочи
27 септември 2021 18:53
Гост

Взимайте си го тогава. Да плагиатства от другаде.

адвокат от САК
адвокат от САК
27 септември 2021 17:00
Гост

Когато написах, че преподавателите в юф на СУ са под всякаква критика и че създали някаква правна каша от норми и принципи на комън лоу и континенталната правна система, се намериха доста коментатори, които написаха, че лъжа; че си измислям; че това не е вярно и т.н. Е- какво станА сега,м… Хайде, кажете- тълкува ли се нормативен акт, той от какво е съставен, правните норми част ли са от него и когато се тълкуват правни норми, не се ли тълкува всъщност част от нормативен акт, м… Но… в СУ ги учат на други неща…Учат си студентите, но проблемите на юф… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
27 септември 2021 16:54
Гост

Ама моля ви, те от партията на гусин Станиславиту толкова си могат хората. Нали не чакате да почнат и правописните грешки да забелязват?

Хахахах
Хахахах
27 септември 2021 16:38
Гост

Като са започнали да карат на ред …. и рецензента! на тази „книга“ проф. Георги Близнашки да бъде наказан от етичната комисия , както и проф. Веселин Цанков и доц. Бойка Чернева.
Да им се отнемат титлите и да се изгонят от университетите.

Крайно време е университетите да се изчистят от пишман професори и доценти.

Всички юристи трябва да напуснат ИТН, иначе се покриват с калта на Илиев. За себеуважение не може да се говори, след като са станали членове на тази чалгарска партия….

Пижо Пендин
Пижо Пендин
27 септември 2021 16:26
Гост

Б@хти, какъв чобан излезе тоя! Повтарям чобан!

Серафим
Серафим
27 септември 2021 18:54
Гост

Тъжно, но истина.

Юрист
Юрист
27 септември 2021 16:17
Гост

Да проверат и тая щурка Емилия Панайотова – “корифеят”на административното право, където с 4 публикации и я направили професор!

Юрист
Юрист
27 септември 2021 16:13
Гост

То шефа му плагиатства чужди предавания отвъд океана, та този ли няма да си „взима“ чужди трудове…

Сирил
Сирил
27 септември 2021 18:56
Гост

Всеки търси на баницата мекото.

Daniela
Daniela
27 септември 2021 16:06
Гост

Да се надяваме, че подобни екземпляри няма да ни бъдат навирани в очите. Макар да се съмнявам

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 16:52
Гост

то други няма…

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 16:02
Гост

Е добре де те не са ли проверили дали е плагиатствал тоя човек преди да се предложи за министър. Все пак това си е кражба на интелектуална собственост – нещо, което го раЗбират Трифонов и екипа му!

Младен
Младен
27 септември 2021 16:07
Гост

Толкова от посредствени чалга шоумени

Разочарован
Разочарован
27 септември 2021 19:00
Гост

Слави се изложи тотално. Срам ме е, че гласувах за него.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 16:01
Гост

Очаквах повече от Слави и кандидатите му за министри. Разочароващо

Младен
Младен
27 септември 2021 16:08
Гост

Толкова от посредствени чалга шоумени

Симо
Симо
27 септември 2021 19:01
Гост

И той е един политик… Разбира ти свиня от кладенчова вода.

Николина
Николина
27 септември 2021 16:01
Гост

Истинска измама се оказа ИТН

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 16:51
Гост

Не по-голяма измама от Продължаваме Измамата на Харвардите! Един дол дренки са

More
More
27 септември 2021 18:38
Гост

Киро Канадеца тепърва ще прави големи поразии,обяснявайки ни как за 800 дни ще „оправи“ държавата…
Тези две наивни момчета са инсталирани там,за да бъдат „лице“ на новите задкулисни играчи.
Тежко му на българския народ с такива популисти!

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 19:21
Гост

Не виждам принос на двете Харвардчета. За второто тримесечие големият прираст на България беше 10% при 13% среден прираст на ЕС. Допълнителните приходи в бюджета са от инфлацията и от естественото възстановяване, макар и по-ниско от европейското. Дръпнаха в бюджета и 500 млн. от Автомагистрали, които бяха предназначени за Хемус. Финансовият беше излъгал съдружниците си. И на двамата бизнесът в България е мижав.

Bu4
Bu4
27 септември 2021 16:00
Гост

Той Трифонов както се отнасяще лъм висшето образование така и тоя .

Геро
Геро
27 септември 2021 19:03
Гост

Прост народ се управлява най- лесно.

Димитрова
Димитрова
27 септември 2021 16:00
Гост

И Слави ми бил спасението на страната ни. Как пък не.

Anonimen
Anonimen
27 септември 2021 19:04
Гост

Голямо разочарование.

Бобо
Бобо
27 септември 2021 15:59
Гост

Явно има някакви проблеми в партията на Слави

Тръст
Тръст
27 септември 2021 15:58
Гост

Не съм изненадан. То си му личи сякаш.

Я го проверете!
Я го проверете!
27 септември 2021 15:51
Гост

Проверете и “професора” Близнашки. Копирал всички трудове на германските и френските конституционалисти.

Anonimen
Anonimen
27 септември 2021 19:09
Гост

И отрича на всичкото отгоре. Много нагло.

Юрист
Юрист
27 септември 2021 15:49
Гост

То като цяло е пълно с всякакви в тези университети! Аз като си спомня на мен какви същества са ми преподавали и ми идва да се гръмна!

Стефка Хр.
Стефка Хр.
27 септември 2021 16:02
Гост

В кой университет днес не е така? В кой ?

Юрист
Юрист
27 септември 2021 16:11
Гост

Държавата нехае, а в университетите е пълно с криминални, крадливи, обратни и не знам си още какви…. Има и добри хора и специалисти, но те са рядкост!