Окръжният съд във Варна остави в ареста само един от тримата надзиратели, които бяха арестувани, защото са пускали на свобода осъдения автокрадец Искрен Маринов.

Задържан остава командирът на отделение в затвора Николай Тонев, който е и член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България. От организацията обявиха вчера, че ще свикат извънредно заседание в следващите дни.

Съдът остави под домашен арест останалите двама задържани надзиратели – Милен Добрев и Стоян Петров, след като прие, че и за тримата обвиняеми са събрани доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че са извършили престъпление по служба и съществува опасност да осуетят разследването, като повлияят на показанията на колегите си и на свидетелите.

Съпругата на Милен Добрев била бременна, а баща му тежко болен и съдия Димо Димов му наложи по-лека мярка за неотклонение. Стоян Петров пък участвал само в два от случаите, в които затворникът Искрен Маринов е излизал на свобода. За двамата съдът прие, че няма опасност и да се укрият.

Обвинението над надзирателите е, че от 31 май до 18 юли шест пъти са пускали затворника Искрен Маринов от затворническото общежитие. Маринов изтърпява присъда от 6 години и 8 месеца затвор за участие в организирана престъпна група за кражба на коли. Миналата година той се призна за виновен за кражбите на 19 луксозни коли по морето пред Пловдивския военен съд, като му остава да изтърпи още 4 години и 4 месеца от присъдата.

Тримата надзиратели могат да обжалват определението на съда пред Апелативен съд – Варна. Още след арестите им в четвъртък, правосъдният министър Цецка Цачева отстрани от длъжност тримата служители и предстои срещу тях да започнат и дисциплинарни производства.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
hmmm
hmmm
22 юли 2018 9:54
Гост

a dali ne e udar po sindikata?

Анонимен
Анонимен
22 юли 2018 9:42
Гост

щом правят това за един автокрадец, какви ли услуги получават по-високопоставени затворници

кисинджър
кисинджър
22 юли 2018 9:43
Гост

За съжаление, високопоставени затворници у нас няма. А трябва да има и то доста!