Бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева излиза на свобода срещу гаранция от 10 000 лева. Днес Върховният касационен съд (ВКС) измени мярката ѝ за неотклонение, която беше „домашен арест“. Мотивът на върховните магистрати е, че тя е бременна.

Десислава Иванчева заяви, че с оглед състоянието ѝ парите са много и вероятно ще поиска помощ от хората през социалните мрежи. При произнасянето на съда в залата, в която бяха привърженици на бившата кметица, се чуха възгласи „Позор“.

За днес във ВКС беше насрочено заседание по делото за подкуп срещу нея, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и екскмета на „Младост“ Петко Дюлгеров, които бяха осъдени за подкуп съответно на осем, седем и шест години затвор.

Делото обаче беше отложено, защото ВКС изиска справка от Висшия съдебен съвет за това какво се случва с дисциплинарната преписка срещу председателя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев за негови действия във връзка с мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, както и защото той беше председател на състава, който гледа делото срещу кметицата на втора инстанция.

Шефът на ВКС Лозан Панов поиска Съдийската колегия да образува дисциплинарка срещу Ушев, но кадровиците отказаха. След обжалване, Върховният административен съд (ВАС) отмени отказа на СК на ВСС, преписката се върна при членовете на колегията, които обаче отново отказаха да образуват дисциплинарно производство срещу Георги Ушев. Председателят на ВКС отново обжалва пред ВАС и делото е все още висящо там.

Причината Панов да поиска шефът на АСНС да бъде наказан е във връзка със случай от 2018 г.

Тогава Специализираният наказателен съд (СНС) измени мерките на двете от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като постанови тяхното незабавно изпълнение. Спецпрокуратурата протестира и поиска спиране на незабавното изпълнение, делото отиде в АСНС, но понеже имаше съмнения за правилното му администриране, Лозан Панов назначи проверка. Тя беше извършена от зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова и колегите ѝ Капка Костова и Галина Тонева. От доклада им стана ясно, че заседанието на 16 ноември 2018 г., в което съдия Иво Хинов измени мерките на двете подсъдими, е завършило малко преди обяд. Малко повече от час след това вече е постъпил протест с особено искане за спиране на изпълнението на определението на съдия Хинов. Около 13,30 ч. председателят на АСНС Георги Ушев е „посетил съдия Иво Хинов”, като го уведомил за необходимостта „особеното” искане да се администрира „възможно най-бързо” и да се изпрати на апелативния спецсъд с оглед спешността на исканото произнасяне.

В доклада се казваше още, че АСНС е нарушил Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), когато спешно спря изпълнението на определението на Иво Хинов, но ставало дума за инцидентен случай, а не за неправилна съдебна практика.

През 2019 г. съдия Иво Хинов от СНС осъди Десислава Иванчева на 20 години затвор само по обвинението за поискани 187 000 евро, но я оправда за получените пари, защото прие, че няма как да бъде осъдена за приемане на подкуп, след като сама го е поискала, а не ѝ е бил предложен.

През пролетта на 2020 г. АСНС изцяло отмени присъдата и наложи осем години затвор на Иванчева. Според апелативните съдии Георги Ушев (председател на състава), Мариета Неделчева (докладчик) и Стоян Тонев, Иванчева е поискала 250 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април 2018 г. е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ.

АСНС прие, че в казуса с Иванчева не става дума за продължавано престъпление с отделни деяния, а за едно „общо корупционно престъпление“.

Бившата кметица е оправдана за поискан подкуп от 500 000 евро за бъдещи процедури в общината, защото за част от тях не е била постигната договорка да бъдат извършени, а други не са били в компетентността ѝ.

Подсъдимите с нея като съучастници Биляна Петрова и Петко Дюлгеров също бяха признати за виновни, като Петрова беше осъдена на 7 години затвор, а Дюлгеров – на 6 години.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
897
897
22 юни 2021 0:06
Гост

Време е за големи присъди!
Първо критикувате,че липсва ефективност в борбата с корупцията,после пак като тази я хванаха „на калъп“,била жертва,била невинна….
Хайде стига демагогия и популизъм,време е всеки да отговаря за поведението си!
Неслеч6 първите две инстанции я осъдиха!
Предполагам,че и третата ще я осъди!
Това би било едно добро начало!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 9:30
Гост

Добро начало би било, ако същия стандарт се прилага за всички. Неслучайно най-критикуваните съдилища са специализираните.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 14:39
Гост

Големи присъди, драги ми каскетолюбителю, заслужават твоя идол с виноохладителя за 3000 лева подарък от държавата, който разпространява СРС в ефир, и тиквата под него с чекмеджетата, кюлчетата, барселоните, мишобирите и още куп грандиозни скандали, които „независимата“ ПРИКРИВАтура години наред старателно замита под килимчето, но с най-голямо удоволствие влиза в ролята на ПОРЪЧКОратура и „опрасква“ един от опонентите на хунтата в личето на Иванчева.

Арматод
Арматод
25 октомври 2021 22:02
Гост

Тия дни мина детектор на лъжата и според него излиза че не е взела подкуп нито го е търсила

Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 20:23
Гост

По принцип – ако можеше без съд и инквизиции, нямаше грешка, обаче – не може.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 16:19
Гост

После оная пръчка от кърски произход с кооператорския каскет ли ще плаща обезщетението по ЗОДОВ?

897
897
22 юни 2021 0:01
Гост

Ти пък си големия „гражданин“!!!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 9:28
Гост

Сън не си спал да драснеш нещо, каскетен фен 🙂

Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 14:48
Гост

Един кмет хванаха с пари и целият български народ тръгна да го съжалява. Това е проблема! Как да се бориш с корупцията, като тя е национален стандарт за благополучие и успех в живота. Ама защо съдели „горката жена“ пък не съдели Борисов, Пеевски или Цветанов. Еми много просто – ти не можеш да осъдиш човек от ниско корупционно ниво, какво остава за хора с таково влияние и пари. То и Борисов когато и ако стане подсъдим ще се намерят оплаквачи за…“човечеца с чекмедженцето“.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 16:22
Гост

Де да беше това проблема.. Аз сефте виждам ефективна присъда за подкуп, на деец с чисто съдебно минало. Само това е показателно за поръчкаджиите от каскетизирания съд. Хеле първата инстанция- 20 години.. Циркаджии.

ДаниНик
ДаниНик
21 юни 2021 21:36
Гост

Не са я хванали с пари! Това е лъжа!
Затова я съжаляваме, защото е набедена. Иванчева е единствения опозиционен кмет, който е без гръб, който утрепа ГЕРБ на избори, а в момента й отмъщават с психически и физически тормозен
,.

Любопитко
Любопитко
22 юни 2021 9:46
Гост

не са я хванали с пари, а с гъби.

Коледната елха
Коледната елха
21 юни 2021 13:47
Гост

има пари – да внесе ниската гаранция и да не мрънка повече

ДаниНик
ДаниНик
21 юни 2021 21:38
Гост

Напротив, Иванчева няма никакви пари. Няма за храна, няма имущество, което да продаде. Едвам се оправя.
Тя няма от къде да ги вземе тези 10 000 лева.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 23:02
Гост

Ако не светеше, да я съжалиш. Когато обаче сама е решила да бъде светулка не бива…

Bobi
Bobi
21 юни 2021 12:28
Гост

Ушев е позор за съдебната система.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 13:18
Гост

Какъвто и да е, мисля, че е редно бай Ставри да му осигури ВИП стая, която да дели с Тиквата и Каскета му.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 21:06
Гост

Михайлова, пий хапчетата, че като те върнат у Враца ще мечтаеш за Ушев

Anonimen
Anonimen
21 юни 2021 12:19
Гост

Браво на ВКС за решението. Съсипаха я тази жена.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 11:49
Гост

Пълна измекярщина е тоя процес ама карай. В България е така.

Ananieva
Ananieva
21 юни 2021 11:49
Гост

Аз се надявам да спрат да се занимават с тая жена, защото тя най-вероятно е невинна, но виж кметицата на ДБ от Красно село хич не е.

Aсен
Aсен
21 юни 2021 12:23
Гост

Нагласиха я. Беше пречка за строителните интереси на едни хора.

Любенова
Любенова
21 юни 2021 11:48
Гост

Тази била корумпирана. Ама тия в парламента и в Столичен общински ако ги хване човек ще са в пъти по-корумпирани, че те и реално са си корумпирани, но няма никой да им направи нищо на тях.

Корумпе
Корумпе
21 юни 2021 12:30
Гост

Така ще е в общината докато Фандъкова ни е кметица.

Занев
Занев
21 юни 2021 11:48
Гост

Не е по темата, но аз това се чудя и за Диксън, дето иска да купува Левски. Някой каза ли му, че трябва да иде в СОС и при кмета на Подуене и да каже, че ще кихне някакви пари за да му дадат разрешителните. Защото знаем, че в България няма как да стане по друг начин.

Anonimen
Anonimen
21 юни 2021 12:33
Гост

Бюрокрацията направо ни съсипва. Човек губи желание да се бори.

Павлета
Павлета
21 юни 2021 11:45
Гост

Дано всичко се размине с нея, защото за мен тя няма никаква вина. Беше накисната грубо и мазно от ГЕРБ/.

Manoleva
Manoleva
21 юни 2021 11:45
Гост

И да ми пеете мантрите, че жената е виновна, то не мисля, че могат да хванат декиш. Ясно беше, че им пречи на Ваклин Груп и на другите големи играчи на строителния пазар да си правят мастодонтите в Младост.

Занев
Занев
21 юни 2021 11:47
Гост

Не само. Пречила е не само на Главбулгарстрой и на Ваклин и на тия известните компании, но и на пичагите в СОС, които гласуват да се строи нещо или да не се строи. Които предполагам имат тлъст хонорар за да гласуват нещо да се строи или да не се. А нищо, че това им влиза в задълженията да преценяват дали е удачно да се прави небостъргач на дадено място или не. И вземат заплата за това. Но защо да не се изхитри българина и да почне да иска и рушвети за да гласува „ЗА“.

Филип
Филип
21 юни 2021 11:44
Гост

Като се сетите само, че тя беше кмет на голям район и в същото време не беше от ГЕРБ и се сещате и за това защо всичко това и се случва.

Haralampi
Haralampi
21 юни 2021 11:44
Гост

Нали все пак не позволи да се застрои Младост. Това е схемата. Не им ли разпишеш каквото ти дават от ГЕРБ, после ти намират нещо, което изобщо може да не е тове и да нямаш понятие какво е, но те ти го намират в колата. По поръчка. И те махат. И слагат друг за кмет, който ще слушка. Знам го от първо лице тоя метод. Тая жена е невинна, но на документи е трудно да се докаже явно.

Димитрова
Димитрова
21 юни 2021 11:43
Гост

Разнищиха я тая жена, а за Цветанов няма и ден в ареста. И ДЕН!

Anonimen
Anonimen
21 юни 2021 12:35
Гост

Дясната ръка на Боко. Какво повече от това