С искове за почти 4 млн. лева тръгна делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош. Софийският градски съд (СГС) днес даде ход на делото и прие за съвместно разглеждане предявените искове срещу Боршош от Министерството на финансите – за над 3,4 млн. лева и от НДК – за над 500 000 лева.

Прокуратурата го прати на съд още през пролетта на миналата година заедно с бившия председател на борда на директорите на НДК Валентин Кръстев. Обвиненията срещу Боршош са свързани основно с мащабния ремонт на двореца покрай българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което приключи в средата на м.г.

Боршош е обвинен за присвояване на близо 4 млн. лева, нецелево разпореждане с над 3,4 млн. лева, 15 неизгодни сделки и безстопанственост. Кръстев пък е обвинен, че чрез заплашване принудил трима служители на НДК да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценката на „Главболграстрой“, която била един от участниците и да завишат тази на „Галчев инженеринг“, която спечели поръчката за ремонта.

Първоначално СГС прекрати делото и го върна на прокуратурата, защото съдия Стефан Милев не видя никакви факти, които да описват престъплението, свързано с нецелевото харчене на 3,4 млн. лева, които са били отпуснати допълнително за ремонта на двореца. Прокуратурата не протестира определението на съда и преправи обвинението, а обвинителният акт беше внесен отново в съда през септември.

Днес бяха разпитани първите четирима от общо 50 свидетели по делото, а следващото заседание е насрочено за 15 март.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Класика в жанра
Класика в жанра
14 януари 2019 15:07
Гост

Не за първи път човек на такъв пост се облагодетелства от служебното си положение.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2019 15:08
Гост

Ако има повече ефективно осъдени, следващият ще се позамисли дали да бърка в кацата с меда.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2019 14:51
Гост

Покрай българското председателство на Съвета на Европейския съюз колко пари хвръкнаха само.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2019 14:52
Гост

Да и на всичкото отгоре крадат космически суми.