Делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош отново е внесено в Софийския градски съд (СГС), показа проверка на „Лекс“. Преди три месеца съдът го прекрати и върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения, които не позволявали на Боршош да разбере в какво е обвинен.

Прокуратурата го прати на съд в края на май за присвояване на близо 4 млн. лева, заедно с бившия председател на борда на директорите на НДК Валентин Кръстев. Тогава от държавното обвинение обявиха, че Боршош е извършил нецелево разпореждане с пари от бюджета за над 3,4 млн. лева, 15 неизгодни сделки, присвояване на близо 4 млн. лева, а освен това е отговорен и за безстопанственост. Кръстев пък беше обвинен, че чрез заплашване принудил трима служители на НДК да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценката на един от участниците и да завишат тази на друг.

На първото разпоредително заседание в СГС през юни защитата поиска делото да бъде прекратено заради процесуални нарушения и противоречия в обвиненията за присвояване, неизгодна сделка и безстопанственост.

Съдът прие тогава, че забележките са по съществото на делото и на тях ще бъде отговорено с крайния акт, с който Боршош ще бъде осъден или оправдан. Съдия Стефан Милев обаче констатира съществено нарушение по обвинението за разпореждане с над 3,4 млн. лева бюджетни средства не по предназначението им (чл. 254а, ал.2 от НК).

Става дума за част от общо 17 млн. лв., с които на 3 август 2017 г. правителството е увеличило капитала на НДК за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Според СГС в първия обвинителен акт изобщо нямало факти и твърдения, в които да се описва такова нецелево харчене.

Прокуратурата не протестира определението на съда, с което делото беше прекратено, защото нарушенията не били сериозни и може бързо да бъдат отстранени. Три месеца по-късно обвинителният акт отново е в съда, който е насрочил ново разпоредително заседание за 28 септември.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ФФФ
ФФФ
25 септември 2018 22:50
Гост

Има вид на италиански мафиот…

Ангел
Ангел
25 септември 2018 11:23
Гост

Като почнат да протакат така, все едно ще им се размине. Колкото и да отлагат за тези сериозни нарушения ги чакат подобаващи присъди.

Човек
Човек
25 септември 2018 11:21
Гост

Този Боршош все е бивш – бивш десен политик, бивш любовник на една жена с власт, бивш директор… и накрая пак се урежда.

Мунчо
Мунчо
25 септември 2018 12:19
Гост

Ще видим изхода на делото. Току виж един ден се окаже бивш затворник.

Анчо
Анчо
25 септември 2018 11:15
Гост

Класическа схема с подправяне на протокол, за да спечели фирмата, която те са си решили.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2018 10:56
Гост

Прибрал нашия 4 милиона, пък не му е ясно в какво го обвиняват.