Делото срещу Десислава Иванчева обучи не само институциите, но то беше лакмус и за гражданското общество за това какво е борба с корупцията и как трудно се доказва тя. За мен най-тежкият извод и поука е колко трудно е да се докаже корупцията и колко са разнопосочни интерпретациите на обективните факти“. Така министърът на правосъдието Данаил Кирилов коментира пред БНТ осъждането на 20 години затвор на отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева за поискан подкуп. Специализираният наказателен съд призна за виновни и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и екскмета на общината Петко Дюлгеров, които бяха осъдени съответно на 15 и 12 години затвор.

Според правосъдния министър делото би могло да има политически смисъл в два аспекта. От една страна става дума за престъпление, извършено от длъжностно лице, което заема позиция в местната власт. А другият евентуален политически елемент е в контекста на борбата с корупцията. „Да, в този смисъл, тъй като корупцията е предизвикателство и за политическата система, то има политически смисъл и аспект. Но по никакъв начин епитетът „политически“ не би следвало да се противопостави на „правно“ и „процесуално“, коментира Данаил Кирилов.

Той бил изненадан от „много сериозния обществен интерес и много сериозния обществен натиск. „Уж, всички бяхме за борба с корупцията, като бяхме партньори в Народното събрание. Тази група хора казваха даже, че не сме достатъчно радикални и крайни в мерките за борба с корупцията. Сега се оказа, че защитават различна позиция“, посочи още правосъдният министър.

Той беше питан и за новите обвинения за катастрофата край Своге. „От новините формирах предположение, че разследването е много задълбочено, стигнало е до детайли, до дълбочината на анализа и на казуса. При всички положения обвинението е едната страна. Вече битката в съда ще покаже какъв ще е резултатът“, лаконично отговори Кирилов.

Но друга тема коментира с подробности. Става дума за лансираната от самия него преди дни идея за изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и на главния прокурор.

Тъй като думите му предизвикаха полемика, днес Кирилов вече в детайли обясни какво има предвид с тези идеи за законодателни изменения.

Правосъдният министър поясни, че става дума за механизъм за разследване на тримата големи в съдебната система, като такава препоръка има в пътната карта на Актуализираната стратегия за съдебна реформа. Уточни, че тя е била обсъдена в Съвета за съдебна реформа и е имало консенсус по темата.

Данаил Кирилов беше категоричен, че предложенията не се правят с оглед някоя конкретна личност, а да се възстанови справедливостта по отношение на статута на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор. В отговор на критиките, че и сега председателите на върховните съдилища може да бъдат разследвани, докато за главния прокурор има трудности, защото всички прокурори са му подчинени, правосъдният министър заяви, че няма режим, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения, нарушения на закона или по-тежките случаите, когато е извършено престъпление.

По тази логика, ако председател на върховен съд извърши престъпление, прокурор го разследва, означава ли, че съд не може да го осъди, защото той е председател на най-високия съд?“, попита Кирилов. И добави, че в англосаксонската практика има случаи, в които прокурор разследва началника си и бива подкрепен от обществото. В американската система също имало такива особени случаи.

Трябва да имаме изрично правило и да се каже – в тези случаи с оглед значението на тези позиции, би следвало да има ясен регламент, в който да се знае кой орган разследва, какъв субект назначава, къде се докладва, къде се преценява и как това разследване влиза в рамките на общата процедура за осъществяване на съответната отговорност“, посочи Кирилов.

В отговор на въпрос за изтичащия мандат на Сотир Цацаров, правосъдният министър обясни, че изборът на следващия главен прокурор ще се осъществи по настоящите правила. „Не виждам основания за подозрения, че би могло да има конюнктурни промени. Усеща се напрежение в тази връзка и по-скоро деструктивно говорене, което не е полезно за съдебната система. Уронва се доверието в правосъдието, което не съответства на целите на стратегията и на усилията на хиляди магистрати, които се стремят да укрепят съдебната система“, коментира още Кирилов.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Още малко и ще свърши тая тягостност
Още малко и ще свърши тая тягостност
21 април 2019 10:19
Гост

Щом опряха и до този юридически корифей, значи трите мандата на ГЕРБ изчерпаха партията откъм човешки ресурс. Добрите професионалисти и компетентни хора вече стоят далеч от потъващия кораб и Бойко се чуди откъде да измъкне кадри, за да закърпи Министерския съвет.

Обикновен човек съм си
Обикновен човек съм си
19 април 2019 11:57
Гост

Присъствието на Данаил Кирилов във властта е лакмус за обществената търпимост към некомпетентността в публичния сектор.

Абсурд
Абсурд
19 април 2019 12:42
Гост

Съвсем в началото е, а взе да ръси бисери и нелепи изказвания.

Химик
Химик
19 април 2019 11:46
Гост

Интересно сравнение, но това дело е по-скоро лакмус за правосъдието ни.

Анонимен
Анонимен
19 април 2019 11:44
Гост

Ей, веднъж от толкова време да осъдят някой за корупция и сега ще го развяват това дело като Самарското знаме.

Анонимен
Анонимен
19 април 2019 11:49
Гост

Те ще обжалват. Иванчева е абсурд да лежи толкова, имайки в предвид кой е адвокатът й.