Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е против идеята за изготвяне на механизъм, по който председателите на върховните съдилища и главния прокурор да бъдат разследвани и срещу тях да бъдат образувани дисциплинарни производства. Според Панов зад предложението, което обяви миналата седмица новият правосъден министър Данаил Кирилов, стои опит да „пришиване“ на шефовете на ВКС и ВАС към главния прокурор.

„Изкусното пришиване на двамата председатели към главния прокурор е тема, която няма как да бъде приемлива за българското законодателство. Не съм чул Европейската комисия (ЕК) да изисква някакъв специален ред на разследване на „тримата големи“ и по-специално на двамата председатели. Те и сега биха могли да бъдат разследвани от прокуратурата“, каза Панов и добави, че възможността за предсрочно прекратяване на мандатите на „тримата големи“ е описана в Закона за съдебната власт.

Данаил Кирилов пък заяви, че изготвянето на такъв механизъм ще е сред първите му задачи, защото това е изискване на ЕК. От своя страна, вчера главният прокурор Сотир Цацаров каза, че обсъдил темата и със зам.-шефа на ЕК Франс Тимерманс. По думите му, не става въпрос за предсрочно прекратяване на мандат, а за механизъм за търсене на дисциплинарна отговорност и за разследване при извършено престъпление от някой от тримата големи в съдебната власт.

Междувременно, от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ обявиха, че подкрепят предложението на Кирилов. Депутатът от ГЕРБ Анна Александрова каза, че ще искат публичен дебат по темата, но принципно подкрепят предложенията на правосъдния министър. Християн Митев от „Обединени патриоти“ също каза, че принципно ще подкрепят идеята, защото е част от препоръките на Брюксел. Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид пък каза, че трябва да видят първо конкретни текстове, но и в ДПС били „за“ идеята.

При днешното си участие на събитие под наслов: „Независим съд – свободна държава! За правото и справедливостта“, организирано от две неправителствени организации, Лозан Панов говори обстойно за завладени институции в държавата и предсказа, че за правосъдието предстоят мракобесни времена.

„Върховенството на закона и разделението на властите у нас са силно компрометирани. А ключови държавни институции са завладени от частни интереси. Изпратили сме в парламента да ни представляват хора, които дори не искат да имат допир със съседите си – затова си купуват отделен асансьор“, каза Панов.

Според него пък главният прокурор Сотир Цацаров, чиито мандат изтича в началото на следващата година, „вече се е прицелил в креслото на главния инспектор“. Шефът на ВКС посочи още, че тече борба за подчиняване на съда, което според него вече се било случило с Висшия съдебен съвет (ВСС).

„В момента ставаме свидетели на изключително ожесточена борба за пълното подчиняване на съда. Защото в системата все още има магистрати, които защитават достойнството и честта на тогата. Липсата на устойчива опозиционна група в настоящия ВСС всъщност показва, че в кадровия орган този процес върви към приключване“, каза Панов.

Той каза още, че Европейският съюз е направил политически компромис с приемането на България, а механизмът за наблюдение не работи, защото не предвижда санкции. Според Панов събитията в България през последните години напомнят историческия контекст, в който се е развил националсоциализмът.

„Какво може да стори в една такава ситуация председателят на върховната съдебна инстанция? Всичко, което му е останало, е словото. И все пак той не може да остане аполитичен, тъй като спазването на Конституцията се е превърнало в политически въпрос парекселанс“, допълни председателят на ВКС.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юрист
Юрист
18 април 2019 11:40
Гост

Единственият от „тримата големи“, който няма политически гръб и се бори за независимостта на съдебната система. А Цацаров и другите придатъци на властта активно се борят именно за подчиняването на съдебната власт. Ако искаха да направят нещо смислено, властимащите щяха да дадат зелена светлина за прокуратура по модела „Кьовеши“, но не го направиха, защото самите те щяха да станат „клиенти“ на Софийския централен затвор. В случая не се търси ефективна борба с престъпността по високите етажи, а лесен начин за отстраняване на този, които ежедневно изразява тревогата си от нея. Именно затова всички редови юристи като цяло споделяме вижданията на… Покажи целия коментар »

M. I.
M. I.
17 април 2019 21:59
Гост
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
17 април 2019 19:06
Регистриран

На изключително висок стил и осъзнато смислено сравнително изследване на процесите , някога и днес, ЛОЗАН ПАНОВ прави заявка да управлява Република България.И ще го стори.Не защото е единак и егоцентрик.Не защото успешно е минал през всички стъпала на правната юрисдикция и юриспруденция.А защото се тревожи за Суверена.Този Суверен, състоящ се от свободни граждани с активни избирателни права, за които, и в името на които, е създадена Конституцията. Желаем тези велики слова на Този Мъж ,да пребъдат.И да донесат изцеление на нанесените ни рани.Демокрацията е отстоявана и защитавана от смели същности, чиито идеи , изпратени от БОГ, са улавяни от… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 18:39
Гост

Единствения от тримата, който държи за върховенството на закона. Затова съдебните чакали и управляващата Мафия го атакуват, включително с пишещите тук тролове

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 15:01
Гост

Вече става смешен с неговите неловки изказвания.

Анчо
Анчо
17 април 2019 15:00
Гост

Лозане, а ти как защитаваш достойнството и честта на тогата? Чрез прокарване на лобистки идеи и политиканстване ли?

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 14:56
Гост

Естествено, че ще е против. Нали това не е в негов интерес.

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 14:58
Гост

Или, да не вярваш е пропуснал изискванията на ЕК.