Министърът на правосъдието Данаил Кирилов изпрати на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет допълнителна информация към предложението си за освобождаване от длъжност на Андон Миталов от Специализирания наказателен съд.

То е на база „задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд“, се казва в съобщение от правосъдното ведомство.

От там уточняват, че основанията за исканото уволнение на Андон Миталов са свързани с казуса „Николай Малинов“. „Съдията е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт като става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона“, посочват от Министерството на правосъдието.

Преди десетина дни държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обяви, че съдия Андон Миталов е свързан със сериозна корупция и заради това на него и семейството му се налага забрана да влизат в Щатите.

До този момент името на Андон Миталов се свързваше основно с казуса покрай обвинения в шпионаж в полза на Русия шеф на движение „Русофили“ Николай Малинов. Миналата година Миталов пусна Малинов да пътува до Москва, а главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска от Инспектората към ВСС проверка на магистрата, тъй като според НПК, в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва, ако той откаже, може да обжалва пред съда. В случая пък Миталов не само се произнесъл, без да има становище на прокуратурата, ами и разрешил на Малинов да пътува само за конкретни дати, а не отменил изцяло забраната, каквото всъщност е искал обвиняемият.

ИВСС извърши предварително проучване и констатира, че няма основание за започване на проверка, тъй като не установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото, както и на приключването му в срок. От инспектората казаха още, че главният прокурор е поискал произнасяне по правилността на съдебния акт, а те нямат такива правомощия. „ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка“, уточниха от инспектората.

Преди да предприеме каквито и да са действия, Съдийската колегия поиска информация от главния прокурор Иван Гешев, главния инспектор Теодора Точкова, председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров и от САЩ.

Междувременно обаче правосъдният министър Данаил Кирилов внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Миталов с искане за неговото уволнение.

Това стана, въпреки че до момента от САЩ не са представили доказателства за твърдяното от Майкъл Помпео, каквото решение взе Съдийската колегия.

Според Кирилов независимо от това е накърнен престижът на съдебната власт, а и на държавата, защото се засяга доверието и независимостта на съда. Освен това, според него, престижът на съдебната власт е накърнен и от произнасянето на Миталов не по искането за цялостна отмяна на забраната за напускане на страната, а за определени дати, което не е поискано от защитата. Министърът също напомня, че Миталов не е поискал становището на наблюдаващия прокурор за пускането на Малинов да пътува до Москва, като по думите му, съдията е „иззел“ компетентността на прокурора.

Предложението на Кирилов бе разгледано от СК на ВСС на 11 февруари т.г. Кадровиците обаче поискаха допълнителна информация от Кирилов за фактическите обстоятелства за твърдените нарушения, извършени от Миталов – за виновно неизпълнение на служебните задължения, като министърът трябва да посочи дата, място и номер на делото, за които казва, че има извършени нарушения, кои разпоредби на НПК са нарушени, какво е твърдяното дисциплинарно провинение, както и да предостави доказателства за това и да каже как е узнал за нарушенията.

До момента само ИВСС е огласил с каква информация разполага за Андон Миталов. От прокуратурата и от КПКОНПИ не са казали дали има разследвания, проверки или сигнали срещу него.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
15 февруари 2020 20:54
Гост

Струва ми се, че нашият министър така се е развихрил, че като малко дете в забавачницата „тропа с краче“ и неустоимо иска, ли иска. Само дето не е размахал все още пръст на колегите от съдийската квота във ВСС.

Снощи се получи факс от Космоса, в който се казва че на този наш управник са му ударили черен печат. Питам се защо са пропуснали да ударят черен печат и на семейството му?
Явно онези отгоре са с едно рамо пред земляните – считай, че са с няколко цивилизации пред нас.

ала бала
ала бала
15 февруари 2020 18:41
Гост

И каква стана сега? както наказателните съдии раздават присъди без доказателства, така и американците се научиха от тях,и обвиняват съдии без доказателства. Кой да подкрепим? Никой, голямата акула насмете малката пираня.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2020 22:52
Гост

Горкият Андон Миталов. Ще изгърми като бушон.

Мушо
Мушо
14 февруари 2020 22:54
Гост

Е, всяка война изисква жертви. А нали сега се гушкаме с американците.

lawyer
lawyer
14 февруари 2020 17:50
Гост

Русия е единствената държава (СССР тогава), която отбива атаката на Хитлер и спасява света. Оттам нататък – не виждам причина да бъдат обвинявани в злодейство, сега – възможно е да има нещо – ма май е общи приказки и злоба. Омраза. Ненавист. Това е дребнаво – Русия има великолепна култура – де и ние да имахме такива неща като тях – не че сме толкова изостанали. А по същество – стига да не са объркали отново НПК – аз преди редовно си подавах такива факсове от Япония – с покана до обвиняемия да участва на бизнес-среща и нещата ставаха на… Покажи целия коментар »

LSSAH
LSSAH
14 февруари 2020 18:30
Гост

Боже, какви глупости.

ала бала
ала бала
15 февруари 2020 18:37
Гост

ей дебил ,стига си дращил тук бе

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2020 17:48
Гост

Всичко това въобще не е работа на Кирилов, а на САЩ.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2020 17:52
Гост

То че е работа на САЩ, така е. Но не САЩ правят предложение за уволнение, а Дани де Киро, нали?

анонимен
анонимен
14 февруари 2020 22:50
Гост

Той по подразбиране извира от идеи.

7879
7879
14 февруари 2020 17:20
Гост

Посланичката вместо да панаирджийства из лозята, да извади веднага някакви доказателства, защото това е безобразие.

YoDa
YoDa
14 февруари 2020 17:26
Гост

Безобразие е, а нашето мънистърче вместо да го заяви ясно, то си подвило опашката и приглася. Не казвам, че съдията е невинен, сигурно имат нещо американците, но докато не го обявят, са в слаба позиция.

Dany The Best-a
Dany The Best-a
14 февруари 2020 17:17
Гост

Бързал е да отговори, защото след два дни да не кажеш нищо е една идея по-малко срамно, отколкото да изпратиш нищото след седмица.

защо
защо
14 февруари 2020 17:16
Гост

Май ще последват поредните напомнителни писма от Лозан Панов. Защо Цацаров и Гешев мълчат и нищо не казват

Тихомир
Тихомир
14 февруари 2020 17:14
Гост

Съдийската колегия пак ще остави без движение предложението на Кирилов. И така би трябвало да бъде, докато не постъпят отговорите от КПКОНПИ, прокуратурата и САЩ.

не знам, не знам
не знам, не знам
14 февруари 2020 17:13
Гост

Според мен Кирилов не случайно се е съсредоточил в ИВСС. Защото наистина има нещо странно в техните изводи за липса на нарушение. Не трябва ли преди да образува делото, съдията да види дали има произнасяне на прокурор или поне да му иска становището

питанка
питанка
14 февруари 2020 17:10
Гост

И какви данни е дал Кирилов? Да не е намерил нещо, което дори в прокуратурата няма 🙂

дали
дали
14 февруари 2020 17:11
Гост

В прокуратурата няма нищо, нали виждате Гешев как отклонява темата всеки път, когато го питат

Чичо Сам
Чичо Сам
14 февруари 2020 17:09
Гост

Барнич, ми ти нищо не си допълнил. Я виж, Херо поне чашите пълни с вино по лозята, иди там се нареди, може пък да ти снесе нещо.

Чавдар
Чавдар
14 февруари 2020 22:55
Гост

Явно не го устройва.