Депутати от ГЕРБ пренаписаха предложенията си за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се създава фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор (пълния текст на новите им предложения виж тук).

Промените са съществени и са внесени от шестима от ГЕРБ, начело с Красимир Ципов и Анна Александрова.

Първата е свързана с начина на избиране на този прокурор, както и с това, че той ще разследва не само обвинител №1, но и заместниците му. ГЕРБ се отказват от първоначалното си предложение кандидати за поста да номинират само шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Правото да номинират е дадено на поне шестима членове на целия ВСС, т.е. и на съдиите.

Магистрат, който желае да заеме тази длъжност, ще може и сам да внесе документи.

Друга важна промяна е мнозинството, с което ВСС ще избира прокурора, разследващ главния. Въвежда се изискване за поне 15 гласа от общо 25 членове на съвета. „По този начин в избора му ще бъдат ангажирани и членовете на съдийската колегия на ВСС“, обясняват авторите на предложенията между първо и второ четене, тъй като прокурорите (заедно с обвинител №1) са общо 11, т.е. за да има избор, ще трябва подкрепа и от съдии.

Когато при първото гласуване никой от кандидатите не е получил поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.

Освен това ГЕРБ предлагат и по-кратък мандат на прокурора, разследващ главния. Първоначалната им идея беше той да е 7 години, но сега е за 5 години.

Има и друга промяна, свързана със статута на този нов обвинител. От ГЕРБ предлагат в ЗСВ да се запише, че след края на мандата му той „се назначава на заеманата преди избора длъжност, на равна по степен длъжност или на длъжност с една степен по – висока от заеманата преди избора в органите на съдебната власт“. „По този начин допълнително ще се гарантира независимостта на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, тъй като ще може съобразно неговото желание да се върне на длъжността, която е заемал, или да се назначи за прокурор или съдия в равен по степен орган на съдебна власт или за прокурор или съдия в орган на съдебната власт с една степен по – висок от органа, в който е работил преди избора“, обясняват вносителите. Т.е. след края на мандата си, ако поиска, прокурорът ще може да излезе от системата на държавното обвинение и да стане съдия.

Друго съществено изменение е, че за първи път по изключение за разследващия главния прокурор се въвежда съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство. В нов чл. 213а в НПК се предвижда, че това постановление на прокурора по разследването срещу главния прокурор подлежи на обжалване пред Специализирания наказателен съд в седемдневен срок от получаването на преписа.

Съдът разглежда делото еднолично в закрито заседание не по-късно от един месец от постъпването на материалите по преписката, като се произнася с определение.

При отмяна на постановлението съдът може да дава само мотивирани указания за прилагането на закона, без да се засяга вътрешното убеждение на прокурора. Освен това при отмяна на постановлението съдът ще указва какви действия и за установяване или проверка на какви факти следва да се извършат.

Това определение може да се протестира от прокурора и да се обжалва от пострадалия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило съобщението, пред Апелативния специализиран наказателен съд. Той се произнася в състав от трима съдии в закрито заседание с определение, което е окончателно.

Съдът може да отмени повторно постановление за отказ само когато дадените указания не са изпълнени.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Miki
Miki
20 януари 2021 15:07
Гост

Тези защо не си стоят мирно вместо да се излагат постоянно?

Наколенков
Наколенков
20 януари 2021 15:08
Гост

Предизборно натягане.

Янка
Янка
20 януари 2021 15:07
Гост

Някой, който е подчинен на Гешев ще го разследва? Сериозно ли?

Дима
Дима
20 януари 2021 15:02
Гост

Ей, омръзна ми от техните нелепи предложения.

SIxtoR.
SIxtoR.
19 януари 2021 17:47
Гост

Че те си имат нужните гласове и сред съдийската квота, на кого пак замазват очите?

Адвокат
Адвокат
19 януари 2021 17:45
Гост

Няма как да стане, колкото и да се гънат. Мястото на прокуратурата просто не е в съдебната власт. Институционалната независимост на главния прокурор създава още повече опасност поради персоналната му зависимост.

Ненавист
Ненавист
19 януари 2021 17:42
Гост

Дали правят разлика между доказателство и доказателствено средство, големи нормотворци без един ден стаж, свързан с наказателното право, процес, после как да станат нещата, като не разбират има хора, които разбират, не става да си бил 2-3 год юрисконсулт и да се правиш на нормосъздател.

Джанго
Джанго
19 януари 2021 17:42
Гост

Аааа, съдебен контрол, ама специализиран! А ВКС не може да припари. Подаваш сигнал срещу главния, протежето отказва, обжалваш пред измислените съдилища и те потвърждават…Ами що да не въведат фигурата.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2021 15:04
Гост

Много си го пазят. Ибрикчии такива.

Тончо
Тончо
20 януари 2021 15:04
Гост

Е, смее ли Баце? Абсурд.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2021 17:06
Гост

Глупости. Неграмотници!

Манолева
Манолева
19 януари 2021 17:05
Гост

Трябва да се направи така, че този човек да се избира от народа, не да се назначава от назначилия главния прокурор!

Опенхов
Опенхов
19 януари 2021 17:05
Гост

Те не могат да пишат…

Айнщайн
Айнщайн
20 януари 2021 15:05
Гост

Те не могат да мислят.

Temelko
Temelko
19 януари 2021 17:04
Гост

Мисля, че е редно да се погледне какво са писали, защото имаше големи безумия в проекта им за нова Конституция. Нищо чудно и тук да е така

Саливерстров
Саливерстров
19 януари 2021 17:03
Гост

Хайде хайде, не се правете, че работите. Ясно е, че ще манипулирате изборите и пак ще влезете в управлението. Няма за кого да се правите.

Englishman
Englishman
19 януари 2021 17:03
Гост

А с Конституцията какво стана?

ти да видиш
ти да видиш
19 януари 2021 17:03
Гост

То ще вземе да му замяза накрая – избор от ВСС, 15 гласа, номинация от ВСС, а не от ПК, съдебен контрол над постановленията за отказ, ти да видиш

Ananieva
Ananieva
19 януари 2021 17:03
Гост

Те от кога могат да пишат