Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев е предложението на ГЕРБ за следващ неин председател.

Това обяви днес шефката на парламентарната група на управляващата партия Десислава Дариткова. Тя поясни, че номинацията на Андреев е дошла от Федерацията на независимите студентски дружества, а от ГЕРБ само са я припознали. Дариткова посочи, че Андреев е доказан професионалист с дългогодишен опит в изборното законодателство, юрист и икономист. Той е член на ЦИК от 2007 г., а в момента е и говорител на комисията.

„Смятаме, че тази кандидатура е достойна, професионално утвърдена, припозната от неправителствения сектор и ще бъде възприета като гаранция за работата на ЦИК и за провеждането на всички процедури, които са възложени на комисията, с оглед на предстоящите избори и гарантиране на прозрачен и коректен изборен процес“, каза Дариткова.

Комисията остана без председател, след като преди месец бившият конституционен съдия Стефка Стоева подаде оставка от поста заради проблемите с машинното гласуване. Повод за решението ѝ стана последният проект на управляващите за промени в Изборния кодекс, с който цялата отговорност по организирането на машинното гласуване беше прехвърлена на ЦИК. Тогава Стоева посочи, че така и не е ясно колко и какви машини трябва да бъдат осигурени, както и дали да бъдат купени, или може да бъдат и наети.

Пред БНТ по-рано днес Александър Андреев коментира, че за следващите парламентарни избори ще са необходими 9500-10 000 машини.

„В момента машините не може още да се каже какви ще бъдат, защото трябва първо да има прието законодателството. Поддръжката на машините и тяхното опазване трябва да бъдат от фирмата, която ги е наела, или държавата да поеме отговорността, за да бъдат обезпечени ресурсите и да може машинното гласуване да се случи в оптималния си вариант“, обясни Андреев. ЦИК вече е изработила проекта на техническото задание, но комисията не може да направи следващите стъпки, докато все още няма ясно разписани правила, каза още говорителят на ЦИК. По думите му ЦИК ще направи всичко необходимо, за да изпълни закона, но колкото по-рано бъде обявена обществената поръчка за машините, толкова по-добре.

Междувременно, Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви днес и очакваното предложение на управляващите да бъде създадена временна комисия, която да разгледа проекта на управляващите за нова Конституция. Предложението ще бъде внесено за разглеждане още утре в парламента. От ГЕРБ предлагат в тази комисия да влязат по трима представители на всяка парламентарна група, включително и независими депутати.

Идеята на ГЕРБ е за два месеца комисията да обсъди проекта, да организира дискусии и кръгли маси с юристи. Атанасова каза още, че проектът ще бъде изпратен за мнение и на Венецианската комисия.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чичо Гошо
Чичо Гошо
01 октомври 2020 19:08
Гост

Щом герберастите го предлагат, значи не става.

Коко-Роко
Коко-Роко
30 септември 2020 13:09
Гост

Като видя мъж със златен пръстен с черен камък първо повръщам, после всичко ми става ясно за него …

Ники
Ники
30 септември 2020 12:18
Гост

Десислава Дариткова го прехвали направо.

Мишо
Мишо
30 септември 2020 12:18
Гост

Е, ти какво очакваш?

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 11:54
Гост

Затова се и протестира, за да не избират ГЕРБ кой ще ръководи изборите. Схемата е ясна на всички

Gerova
Gerova
30 септември 2020 11:51
Гост

Добре де, дори да не трябва да ходим до сексцията, където да гласуваме с машина, то мисля, че някак онлайн опция рябва да има.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 11:51
Гост

И да има няма ли в България да се оплетат после тия, дето ще броят?

Еха!
Еха!
30 септември 2020 12:50
Гост

МИСЛЯ, ЧЕ НЕ СМЕ ДОРАСЛИ ЗА ЕЛЕКТРОННО ДИСТАНЦИОННО ГЛАСУВАНЕ ИЛИ ПО-ТОЧНО ПРЕКАЛЕНО СМЕ НАПРЕДНАЛИ. МНОГО ХАКЕРИ СИ ИМАМЕ. ДОСТАТЪЧНО Е ДА СЕ СПРЕ ВОТА НА НЕГРАМОТНИЦИТЕ КАТО СЕ ПРЕМАХНАТ НОМЕРАТА В БЮЛЕТИНИТЕ.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 11:51
Гост

Аз не знам как може в деня на изборите да си задължен едва ли не да не пътуваш никъде, защото има избори и ако пътуваш няма как да гласуваш. И това в дигиталната епоха

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 11:53
Гост

Определено млади и готини хора, които се занимават с програмиране, езици, изкуства, не се интересуват толкова от политика. В същото време тези хора са динамични, те пътуват. Много е възможно в ден за избори те да не са си на родното място или там, където трябва да гласуват и следоватлно дори на гласуват. А истината е, че точно те трябва да дават посока на страната, не пенсионерите и хората над 50. Защото виждаме, че последните избират или СИдеров или Борисов. Доказано слаби политици!

Ivica
Ivica
30 септември 2020 11:55
Гост

Аз също смятам, че ако някой иска младото поколение да гласува и да не остават празни гласове, които да не казват релано нищо, то рябва да се дигитализира системата. Тези млади хора живеят в интернет, социалните мрежи, дори не гледат телевизия. Повярвайте ми, имам приятели, които са между 20 и 30 години и те дори не гледат телевизия. Това е странно за хората над 40 – 50 години, но е точно така. Те са дигитално поколение и да ги караш да ходят физически до урната и да драскат едни листчета (бщлетини) им се струва страшно архаичен процес.

Еха!
Еха!
30 септември 2020 12:53
Гост

ТОЧНО ЗАТОВА Е ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ДА СЕ ГЛАСУВА НЕ САМО В ЕДИН ДЕН, НО НЯКОИ ПАК ВИДЯХА ДАЛАВЕРА В ТОВА.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 12:55
Гост

Така е защото броят на хартиените бюлетини се фалшифицира лесно. А при последните избори колко такива се изгубиха в ранните часове?

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 12:03
Гост

Изборите не са равни на едно палче или усмивка като във фейса, а осъзнато и отговорно упражняване на конституционно право.

Asparuhov
Asparuhov
30 септември 2020 11:50
Гост

Абе имаше някакъв политолог ли е социолог ли е, дето преди време се изложи с едни коментари и бяха скандални, та сега тоя същия го слушам да разправя, че то видиш ли на Запад нямало машинно гласуване и е забранено. Защо да е така?

Хриси
Хриси
30 септември 2020 12:12
Гост

Определено се изказва неподготвен.

RisteV
RisteV
30 септември 2020 11:49
Гост

А той как ще се с справи с машинното гласуване

Димитрова
Димитрова
30 септември 2020 11:48
Гост

Човека се дескридитира автоматично от факта, че ГЕРБ го издигат, дори да е кадърен

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 12:09
Гост

Е, то това правителство така се изложи, че какво друго да си мисли човек.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 11:48
Гост

ГЕРБ си подготвят да спечелят изборите

Фики
Фики
30 септември 2020 11:49
Гост

А, те винаги са на нисък старт.