Доскорошният зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов е номинацията на ГЕРБ за член на Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Това съобщи шефът на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пред БНР.

„Това е най-голямото предизвикателство и признание за един юрист“ , заяви съдия Влахов пред „Лекс“.

Номинацията вече е обсъдена с лидерите на партиите от Обединени патриоти – Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов, каза Цветанов и заяви, че те одобряват кандидатурата на съдия Влахов.

Предстои във вторник групите на ГЕРБ и патриотите да го изслушат и номинацията официално да бъде внесена в деловодството на Народното събрание.

Срокът за издигане на кандидатури за член на КС от квотата на парламента изтича на 26 септември. Очаква се до тогава и БСП да внесат своя номинация, като по всяка вероятност тя ще е на Янаки Стоилов.

„Посланието е ясно – най-добрият конституционалист, най-добрият експерт, най-добрият специалист, който може да има в държавата, човекът, написал Конституцията, човекът, отстоявал и писал над 25-26 години закони – това, което ние можем да направим, е този човек да го предложим на българското Народно събрание за член на Конституционния съд, тъй като не вярвам да има по-добра и по-сполучлива кандидатура от Янаки Стоилов“, мотивира я Георги Свиленски от левицата пред БНР.

Красимир Влахов беше зам.-председател на ВКС и ръководител на Гражданската колегия до началото на февруари тази година, когато подаде оставка. Той зае тази позиция по времето, когато Върховния касационен съд оглави проф. Лазар Груев, като до преди това ръководеше Софийския районен съд.

Оставката на Влахов беше предшествана от искане на председателя на ВКС Лозан Панов да го смени и да назначи на негово място съдия Светла Димитрова. В мотивите към оставката си, която подаде след като Общото събрание на Гражданската колегия даде висока оценка за работата му, а Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да го освободи от паста му, Красимир Влахов отправи остри критики към Лозан Панов.

Утре съдия Влахов ще навърши 46 години и ако бъде избран, ще е сред най-младите юристи влизали в състава на Конституционния съд.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:14
Гост

­­Г­­о­р­е­­щ­­­и­­­ ­­м­о­­м­и­­ч­­е­­­т­­а­­ ­­в­и­­­ ­­­о­­ч­­­а­­к­­в­а­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?15116

Читател
Читател
24 септември 2018 14:06
Гост

Креатура и подлизурко на силните в съдебната система и във властта – на Капка Костова, на Лазар Груев, сега с ГЕРБ. Против Лозан Панов, когато той се опълчи на ГЕРБ.
Много лош като човек.

Браво!
Браво!
23 септември 2018 17:17
Гост

Много, много се радвам! Точно го каза Анонимен – номинацията е приятна изненада! 🙂

Евала направо
Евала направо
23 септември 2018 13:25
Гост

Какво голямо признание само – да те предложи Цветан Цветанов. Панов правилно беше надушил политическите игрички.

реформатор
реформатор
23 септември 2018 12:29
Гост

А кой е казал, че КС трябва да отиват само старци?!

деформатор
деформатор
23 септември 2018 15:16
Гост

От време оно е така, такава е и ролята /мястото/ на КС. За там са необходими освен професионални качества, солиден житейски опит и придобита въз основа на него житейска мъдрост.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2018 12:24
Гост

ГЕРБ изненадаха с номинация и то приятно! Попътен вятър на съдията Влахов. Точно хора от професионалните среди трябва да издихга и парламентът

стоян ст.
стоян ст.
23 септември 2018 12:28
Гост

малко му е рано за кс, но за работата във вкс – само адмирации. той е двигателят на цялата тълкувателна дейност по новия гпк и колкото и роптаем срещу големия брой н т.р, с който не бяхме свикнали, това беше правилният подход