ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ отказаха да номинират членове на временната комисия за промяна в Конституцията.

Няколко часа депутатите дебатира по предложението на управляващите за създаването ѝ.

До решението на ГЕРБ се стигна, след като беше отхвърлено искането им да имат съпредседател на комисията.

Предложението на управляващите беше комисията да има 14 членове – по двама от всяка парламентарна група. Христо Иванов от „Демократична България“ обясни, че неслучайно не се внася проект за промени в Конституцията, за да може не просто да се дебатира по конкретни предложения, а всеки да даде своите и те да бъдат обсъдени.

„Крайно време е да се положат усилия да започнем да решаваме темата за ниското доверие в правосъдието и в прокуратурата в частност по убедителен начин. На тази тема ѝ е времето от много години“, каза Иванов.

И заяви: „Да видим можем ли да намерим допирни точки и някакво съгласие. Ние избрахме не да внасяме свой законопроект. Това щеше да означава всички формации извън мнозинството да бъдат поставени в състояние на свършен факт. Счетохме, че това няма да е добър подход за търсене на съгласие. Нека да опитаме, а ако не успеем, всеки ще си носи отговорността. Да покажем, че можем да намираме подход за публичен разговор“.

Дискусията вървеше по две линии – първата беше възражението на опозицията, че няма конкретен проект за промени в Конституцията. А втората възмущението на ГЕРБ, че управляващите са ги нарекли мафиотска организация.

„Държим да излезе някой от мнозинството и да каже на нашите избиратели, че ГЕРБ е партия, а не мафиотска организация. През лятото казахте, че няма да преговаряте с терористи. Сега готови ли сте да преговаряте? Ние сме готови. Нека да каже някой публично – искаме да говорим с ГЕРБ. Ясно е, че никаква Конституция не може да се промени без ГЕРБ, така са решили избирателите. Големият въпрос е имате ли единство не с опозицията, а помежду си, защото самите вие знаете, че имате разнопосочни идеи. Ние ще подкрепим тази комисия. Надяваме се да оцените този жест“, каза Тома Биков от ГЕРБ.

И до този момент изглеждаше, че партията ще подкрепи комисията, докато Десислава Атанасова не предложи в нея да има съпредседател от ГЕРБ.

Това предложение не беше прието. За него гласуваха 63 депутати, 119 бяха „против“, а 11 се въздържаха.

След това, при вота за самото създаване на комисията, гласовете бяха 134 „за“ и 39 „против“ от ДПС и „Възраждане“. Но изненадващо, когато дойде моментът да се предлагат членове на комисията, ГЕРБ, които преди това бяха подкрепили създаването на комисията, отказаха да предложат свои. Така за председател беше избран Христо Иванов, а за членове Атанас Славов (ДБ), Стоьо Стоев и Рена Стефанова от „Продължаваме промяната“, Филип Попов и Явор Божанков от БСП, както и Ива Митева и Андрей Михайлов от ИТН.

Това развитие на нещата обаче поставя под съмнение смисъла от създаването на тази комисия, тъй като за промени в Конституцията са необходими поне 2/3 от гласовете в Народното събрание, т.е. 160 гласа. Управляващите имат общо 134 гласа, т.е. необходима е подкрепа и от опозицията. ГЕРБ имат 59 депутати, ДПС – 34, а „Възраждане“ – 13.

Това не е бойкот от наша страна. Прави се комисия за промени в Конституцията, без да има предложения. Какъв ще бъде предметът на тази комисия“. Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира пред журналисти в кулоарите на парламента отказа на движението да подкрепи създаването на комисията за промени в основния закон.

Карадайъ изтъкна, че ДПС са си написали „домашното“ като са възложили на експерти да подготвят изменения в Конституцията за реформа на съдебната власт като са отчели политическите говорения по темата, решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, становища на Веницианската комисия, доклади и препоръки на Европейската комисията (какви са предложенията на ДПС за промени в Конституцията виж тук).

На база всички тези неща, да се направи проект за промени на Конституцията по начин, по който да не се засегне полето на Велико Народно събрание, а само промени, възможни в полето на НС, за да има някакви реформи“, посочи Карадайъ.

Лидерът на ДПС обясни, че сред експертите имало бивши конституционни съдии, но спомена само името на Пламен Киров, по адрес на останалите заяви, че „не искат имената им да се въртят в публичното пространство“. В подготовката на текстовете участвали и магистрати.

В отговор на въпрос дали е разговаряно и с главния прокурор по темата, Мустафа Карадайъ заяви: „Не мисля. Поне аз лично не съм комуникирал с главния прокурор, но при всички случаи би трябвало и прокурори да са си давали мнението, съдии от административния съд, съдии от други съдилища, както и следователи – би трябвало да са си давали мнението, защото те практикуват и най-много са запознати“.

Мустафа Карадайъ обясни, че преди да огласи идеите си, ДПС е представило предложенията си пред лидерите на парламентарно представените партии – Андрей Гюров (ПП), Десислава Атанасова (ГЕРБ), Георги Свиленски (БСП), Тодор Йорданов и Виктория Василева (ИТН) и Костадин Костадинов („Възраждане“). От Демократична България са отказали среща с тях, но ДПС им е изпратило проекта си за промени.

Всички, с които се видяхме, сме единодушни, че ако ще правим реформа в съдебната система, тя трябва да мине и с промяна в Конституцията и трябва да търсим максимален консенсус и да ги разглеждаме не като смяна на персони, а като необходимост“, каза Карадайъ.

 

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тони
Тони
04 февруари 2022 5:24
Гост

Първо бе редно организаторите на партито да посочат какви ще са тези промени.
Не може идеята да е просто „да направим едни промени“. Това е тъпо, та чак вдлъбнато.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 18:18
Гост

Иии, хитър този Христо. Избраха го за председател на комисия в която няма да се разглеждат конкретни текстове, а само празни приказки. Единственото в което го бива Христо Иванов.

Браво
Браво
03 февруари 2022 16:28
Гост

Такава опозиция да иска човек – 3 часа врещят от трибуната опорни точки, които нямат нищо общо с темата по същество, изливат си политическата пропаганда, която после кафевата ПИК преписва чинно и на 3-тия час си тръгват от работното място. Добре че не работят по кодекса на труда, защото това е основание за дисциплинарно наказание – уволнение. Такава опозиция да искаш – шайка на престъпници, предатели и една селска секта, заедно с един деградирал млад мъж, санкциониран по Магнитски за корупционни схеми, престъпления против човечеството и финансиране на тероризъм. Такава опозиция да иска човек – 3-часова имитация на опозиция!

Христофор Колумб
Христофор Колумб
03 февруари 2022 18:55
Гост

На калпави продължители на подмяната зайчарника им пречи!

Ad nauseam
Ad nauseam
03 февруари 2022 15:44
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Лакомник
Лакомник
03 февруари 2022 15:12
Гост

„На база всички тези неща, да се направи проект за промени на Конституцията по начин, по който да не се засегне полето на Велико Народно събрание, а само промени, възможни в полето на НС, за да има някакви реформи“, посочи Карадайъ.“
ТОВА ОБЯСНЯВА КОЙ Е ПРОТИВ СВИКВАНЕТО НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ.

бившото педи Бор. Велч. - председател на ВНС
бившото педи Бор. Велч. - председател на ВНС
03 февруари 2022 14:11
Гост

Много бих изкал да напрайме ена тройка – аз, Ицаната и кулегата от Дуспат. И най-искрено бих изкал дамугунавръ на Ицаната. Той е от нашти.

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
03 февруари 2022 13:07
Гост

Защо никой от т.н. „народни избраници“ дори и не споменава ВНС. Къде са тези от „ИТН“ с техния референдум. Тези от ДБ идр., все КРБ им пречи, а и те не говорят за ВНС, което е задължително за да бъде направена реформа и в съд.власт и в законодателната и в изборния процес- мажоретарен вот, по-малко НП, отзоваване на идиотите, които забравят хората,които са ги избрали и др.полезни, за обществото, а не за политическата клика промени.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 13:02
Гост

Христо Иванов днес отново е натъжен.

Anonimen
Anonimen
03 февруари 2022 13:27
Гост

Ще му мине. Не е за първи път.

Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
03 февруари 2022 12:42
Гост

Понеже последното ми изказване в парламента се цитира леко неправилно, намирам за уместно да повторя точно какво казах. По повод създаването на извънредна комисия за промени в конституцията и съдебна реформа, която беше направена така, щото цялата опозиция да не иска да участва в нея, казах следното: Животът ми мина с две вечни неща: Лили Иванова и Съдебна реформа. И ако от Лили Иванова е ясно какво очаквам: невероятен талант, безкомпромисен професионализъм и титаничен труд. На другият полюс е съдебната реформа: постоянни пискуни, преминаващи в кресчендо и като цяло никаква работа. И забележете хората, които най-високо и фалшиво пеят по… Покажи целия коментар »

Браво
Браво
03 февруари 2022 16:16
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 12:03
Гост

Maй твърде много хора са забравили, че българската държавност НЕ Е компютърна игра, която може просто да се рестартира, когато нещо в правилата й не им харесва. Този опростенчески възглед произтича от факта, че всеки се занимава с това, което не е негова работа и се самопровъзгласява за всичколог. Това необосновано високо самочувствие без покритие се забелязва у доста партийни симпатизанти- с ампломб се пробват да обясняват неща, от които нямат грам елементарни знания и точно ПОЛИТИЧЕСКАТА каста ги стимулира да вършат това с мотива, че така проявяват “будно гражданско съзнание“. Някой може ли да ми обясни как една 8… Покажи целия коментар »

Възмутен
Възмутен
03 февруари 2022 12:05
Гост

Моля, да ни успокоите, че сте някакъв бот. Ако не, моля незабавно да си изпиете хапчетата.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 12:10
Гост

До “Възмутен 03 февруари 2022 12:05“ Разбирам, че ви е време за вашите хапчета… Апропо- кога за последно се консултирахте с психиатър/ невролог, че нещо много агресивно го давате…В България има плурализъм- и при партийните/ аполитичните и при личните мнения, както и на професионалните становища, а ако още не сте го разбрали, явно живеете мисловно във времето отпреди 1989г.

Адвокат
Адвокат
03 февруари 2022 12:13
Гост

Колегата от САК май е със специфични проблеми, така че може да сте по-внимателни с него.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 12:18
Гост

До “Адвокат 03 февруари 2022 12:13“ Освен да тролите, нещо по предмета на спора имате ли да напишете, или казвате- не можете, защото КРБ ви запушва устата чрез чл.11, чл.38 и чл.39 ал.1 във вр. с чл. 58 от КРБ…

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 13:40
Гост

Този май не е колега и май наистина е освидетелстван.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 11:53
Гост

До“ Г. Е. 03 февруари 2022 11:42“ А можете ли да обясните правното значение на думите Ви “рестарт на държавата“- какво искате- Р.България изведнъж да се самообяви за нововъзникнала държава; да станем президентска република; държавността ни да не е построена върху принципите на правовата държава; политиците да колят и бесят всичко и всеки- от държавния служител, до съдията, включително и нас- адвокатите; да ни спретват политически чистки и Белене, тъй като сме от “неправилната“ страна и все зовем за “някаква си“ правова държава и принцип на разделние на властите… Кажете си навреме, за да знаем какво точно чака всеки юрист,… Покажи целия коментар »

Стига тролене!!!
Стига тролене!!!
03 февруари 2022 11:57
Гост

Абе, ти тука чат ли си правиш?! Ако някой е написал нещо, има бутон ОТГОВОР. Няма нужда от такова хаотично писане, нито има нужда всеки втори коментар да е твой! Егати трола малоумен!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 февруари 2022 11:44
Гост

Каква изненада… Божееее, Ицхак, като Пендаровски си при срещата с ОМО-Илинден. – опозицията дори и да има желание, поведението ти е очевидно конфликтно. Това означава:
1. Не искаш никаква реална промяна
2. Вдигаш пушилка до небето, за са симулираш протестърска реформаторска активност
3. Оправдаваш популистките си обещания
4. Дестабилизираш държавата, щото такъв политически планктон като тебе, може да постигне нещо само в мътни води.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 11:47
Гост

Последното е най-опасното, което ГЕРБ и ДПС правят. Имам чувството, че повече ще се зарадват, ако държавата се срути, само и само са блеснат те като по-добрите управляващи, което нито е вярно, нито им прави чест.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 февруари 2022 12:12
Гост

На калпавия водолаз водораслите му пречат. Наистина не мога да си обясня как може да очаква съдействие от опозицията като се държи по този начин. Повсеместни безогледно чистки, структурни реформи под сурдинка и накрая реве що другите му бият контра. Само наивници вярват, че с подобна протестърска агресия и демагогия ще се постигне конституционно мнозинство. Политиката не е като християнството- да ти шибнат едната буза и ти да дадеш другата. Сега почват разследвания по общини за обществени поръчки като тази за лампите в СФ, която е преекспонира и политизира, Бонев да стане кмет. Много шутове се навъдиха последно време.

Руменов
Руменов
03 февруари 2022 11:44
Гост

Да си гледат работата. те само спъват демокрацията в държавата тия от тези три партии.

Павлов
Павлов
03 февруари 2022 11:44
Гост

Дори бих се изненадал ако съдействаха. Защото управляващите явно няма да подкрепят тъпото предложение за промяна на Конституцията на Бойко Бориосв.

Черчев
Черчев
03 февруари 2022 11:43
Гост

Нима има изненадани? Аз не съм.

Anonimen
Anonimen
03 февруари 2022 11:43
Гост

Работата на Копейкин е лесна. Той трябва да е опозиция на всичко, което управляващите предложат. Без значение дали е добро или лошо.

Людмил
Людмил
03 февруари 2022 11:42
Гост

Ами то е ясно, че мафията ще подходи по този начин

ОПГ - ГЕРБ и ДПС
ОПГ - ГЕРБ и ДПС
03 февруари 2022 11:36
Гост

Много добра новина. Вече дори не се крият и на всички вече стана ясен състава на негласната мафиотска коалиция между ГЕРБ и ДПС, която до последно ще брани мафиотското статукво.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 11:41
Гост

Ами те ГЕРБ и ДПС и преди си бяха заедно, но задкулисно.

Seni
Seni
03 февруари 2022 11:42
Гост

Нищо ново под слънцето. Обичайната простотия.

Людмил
Людмил
03 февруари 2022 11:42
Гост

Само наивниците вярваха преди, че ГЕРБ не работи заедно с ДПС.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 11:44
Гост

Това няма никакво правно значение. Правно значение има само фактът, че 47НС НЯМА необходимият брой гласове за промяна на КРБ, НЯМА и необходимият брой гласове за свикване на ВНС- всичко друго е без значение. Правните последици от този факт са, че 47НС няма да създаде такива промени в КРБ, с които се разрушава фундамента на правовата държава, като се разруши един основен нейн принцип- принципът на разделение на властите; съответно- изпълнителната и законодателната власт НЯМА да овладеят съдебната и това е изключително добра новина за правото.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 11:29
Гост

Много добра новина. Да видим сега как точно управляващите ще съберат необходимият им брой гласове в НС за промяна на конституцията. Да видим и дали ще мигат да съберат необходимият брой гласове за свикване на ВНС за съществена промяна в конституцията…Неслучайно съществува института на ВНС- той, заедно с КС, са последните прегради пред желанията на изпълнителната и законодателната власт за овладяване на съдебната власт и грубо погазване на принципа на разделение на властите.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 11:40
Гост

Да бе, те затова го правят. За да защитават нацията и конституцията. Глупости.

Бени
Бени
03 февруари 2022 11:41
Гост

Ама явно още си има хора, които си ги бие носталгия по ГЕРБ.

Г. Е.
Г. Е.
03 февруари 2022 11:42
Гост

В нормалните демократични и некорумпирани държави, това е самата истина, максимална гаранция за независимостта на трите власти! Но когато организираната престъпност е превзела една държава и във всички власти е назначила свои некадърни, но верни хора, които гледат не обществения интерес, а този на „началниците“ им, тогава вече е необходим рестарт на такава държава. Всички се надяваме на такъв рестарт.

Лакомник
Лакомник
03 февруари 2022 15:19
Гост

Прав сте. Но ВНС е и преградата, която пречи съставът на НС по отношение на НП да се редуцира поне наполовина.

Алчен лакомник
Алчен лакомник
03 февруари 2022 15:54
Гост

На 16 май 1971 година да се е случило нещо?

Къде цялата власт не принадлежи на народа? Защо и кому е нужно посредничество на ВНС? Та ние сме в 21 век, а не в 19-ти!

Една нова Конституция и изчадието Луканов заминава на бунището на историята.